ROB RYAN

Συνέντευξη στη Μερόπη Μωυσέως

Ένας σύγχρονος παραμυθάς ιστοριών και εικόνων, ο ιρλανδικής καταγωγής, γεννημένος στην Κύπρο, Λονδρέζος Rob Ryan, δεν θα μπορούσε παρά να είναι ο ιδανικός φιλοξενούμενος στη χριστουγεννιάτικη έκδοση του “Π”, υπενθυμίζοντας πως τα απλά πράγματα κρύβονται στις λεπτομέρειες

“Γεννήθηκε στην Κύπρο, ζει και εργάζεται στο Λονδίνο. Φτιάχνει περίπλοκα και ντελικάτα χαρακτικά που κόβει με κόπο στο χέρι. Μελαγχολικές και φαντασιώδεις, παραδέχεται ελεύθερα πως οι εικόνες και οι ιστορίες του είναι ξεδιάντροπα συναισθηματικές”. Σε αυτές τις προτάσεις συνοψίζει την ταυτότητα και την ιδιότητά του ο Rob Ryan και τις περιλαμβάνει ως οπισθόφυλλες πληροφορίες στα έργα του. Ο Rob Ryan είναι ένας από τους πιο φημισμένους καλλιτέχνες στην Αγγλία, τόσο για το ιδιόμορφο και αναγνωρίσιμο ύφος του όσο και για την ικανότητά του να κοιτάζει πάντα την άλλη πλευρά της ζωής. Εκείνην που χάσαμε και που έχουμε μια τελευταία ευκαιρία να ανακτήσουμε μετά την ηθική κρίση των ημερών.
Από το στούντιό του στο Λονδίνο, ο Rob Ryan σχεδιάζει σε εξαιρετική ποιότητα χαρτί και έπειτα παίρνει τα πιο λεπτά κοπίδια και επιδίδεται στην κοπτική [αν και πλέον έχει αποκτήσει ομάδα συνεργατών που αναλαμβάνουν το κόστος του κόπου]. Τα χαρακτικά έργα του τυπώνονται σε μεταξοτυπίες, σε πιάτα, σε ποτήρια, σε υφάσματα, σε πλακάκια. Έχει σχεδιάσει τις σελίδες της Vogue σε διάφορες περιπτώσεις, συνεργάστηκε με την Liberty, φιλοξενήθηκε στα… παράθυρα του κέντρου επισκεπτών στο Πάρκο Γλυπτών Yorkshire, εικονογράφησε δύο βιβλία για παιδιά, The Gift και Another Night Before Christmas, της Carol Ann Duffy ,και το 2007 παρουσίασε το πρώτο δικό του βιβλίο με τίτλο This is For You.
Έχοντας μόλις κυκλοφορήσει μια καινούργια έκδοση με τίτλο A Sky Full Of Kindness, ο Rob Ryan μιλά στο “Π” για την τέχνη του και για τη ζωή.

Η δουλειά σας είναι εμφανώς περισσότερο συναισθηματική παρά οπτική, ωστόσο το ένα συναντά το άλλο ιδανικά. Τι προηγείται, οι λέξεις ή η εικόνα;
Δεν έχω συγκεκριμένο τρόπο με τον οποίο εργάζομαι. Μερικές φορές “χτίζω” μια εικόνα γύρω από μια γραμμένη ιδέα, άλλες φορές κάνω το αντίστροφο.

Μέσα από τα έργα σας, μοιάζει να στέλλετε μικρά μηνύματα μεγάλης σημασίας, είτε πρόκειται για μια μεταξοτυπία ή μια… αβγοθήκη. Η τέχνη μπορεί να βρίσκεται παντού, η σοφία, όμως, όχι.
Πιστεύω στην ιδέα της τέχνης και της θέσης ως μέρους της καθημερινότητάς μας. Θεωρώ επίσης πως ο εφησυχασμός είναι εχθρός της δημιουργίας. Δεν ανέχομαι τους ανθρώπους που έχουν συγκεκριμένες και ακλόνητες θέσεις. Ο κόσμος συνεχώς αλλάζει και η αντίσταση στην αλλαγή είναι εναντίωση στην ίδια τη φύση. Μια τέτοια ιδέα, διατυπωμένη σε μια αβγοθήκη ή σε έναν τοίχο ως γκράφιτι, πρέπει να αναπτυχθεί στην κοινωνία μας.
“Δώσε μου δουλειά για όλη μου τη ζωή”: ο χρόνος είναι σημαντική αρχή για τη δουλειά σας. Περνάτε το χρόνο σας κόβοντας το χαρτί, ποδηλατώντας, γράφοντας στο μπλογκ σας. Τι σημαίνει “χρόνος” για σας;
Του χρόνου θα κλείσω τα 50, είμαι λοιπόν σε θέση να συνειδητοποιώ πως ο χρόνος δεν έχει ανεξάντλητα αποθέματα. Για μένα, τώρα, η ξεκούραση είναι εξίσου σημαντική με τη δουλειά. Τα τελευταία λίγα χρόνια δούλευα πολύ και αρρώστησα. Η δουλειά είναι σημαντικό κομμάτι της ζωής μου, το να είμαι ωστόσο ζωντανός είναι πολύ πιο σημαντικό.

Η υπομονή είναι άλλη μία αρετή στη δουλειά σας. Επιλέγετε να κόβετε στο χέρι τα έργα σας.Τα τελευταία χρόνια, έχω δημιουργήσει μια ομάδα ανθρώπων με τους οποίους εργάζομαι στενά και οι οποίοι αναλαμβάνουν το μεγαλύτερο κομμάτι αυτής της δουλειάς. Η υπομονή για μένα βρίσκεται στη σκέψη και στο σχέδιο. Το κόψιμο είναι απλώς το να δίνεις σάρκα μέσα από τις γραμμές.

Η φύση επιδρά καταλυτικά στο έργο πολλών καλλιτεχνών. Στο δικό σας έργο απεικονίζεται αυτή και το νόημά της ξεκάθαρα.
Για μένα, η φύση αντιπροσωπεύει τον τρόπο με τον οποίο συνδεόμαστε ο ένας με τον άλλο – οι ρίζες με τη γη, ο κορμός του δέντρου με τις ρίζες, τα κλαδιά και τα φύλλα, τους σπόρους και τα λουλούδια και τις μέλισσες που μεταφέρουν τη γύρη. Όλα αυτά είναι ξεχωριστά στοιχεία, δεν μπορούν όμως να υπάρξουν το ένα χωρίς το άλλο.Η αντιπροσώπευση της φύσης στη δουλειά μου υφίσταται για να συμβολίζει αυτήν τη διασύνδεση.Έρχεται σε αντίθεση με τη λεγόμενη καθεστηκυία τάξη το ότι δεν έχετε πρόβλημα να εκφράζεστε και να είστε “ξεδιάντροπα συναισθηματικός”, όπως ο ίδιος σημειώνετε;Η ευγένεια και ο συναισθηματισμός δεν είναι λόγοι για να ντρέπεται κανείς. Κάνω πάντα αυτό που νιώθω ότι σωστό για μένα.

Αυτές τις μέρες κυκλοφορεί ένα δικό σας βιβλίο για παιδιά. Περί τίνος πρόκειται;
Αφορά μια μητέρα που γεννά ένα αβγό και είναι γεμάτη αγωνία για το μέλλον του παιδιού της, που θα πρέπει να επιβιώσει σε έναν τόσο τρομερό, επικίνδυνο κόσμο. Ξεκινά ένα ταξίδι όπου μαθαίνει πολλά για το πώς είναι ο κόσμος και η ίδια.

Γεννηθήκατε στην Κύπρο. Είναι περίεργο, ωστόσο, και πολύ ωραίο το ότι στα κουτιά των έργων σας γράφετε τον τόπο γέννησής σας. Τι σημαίνει “πατρίδα” για σας;
Δεν είμαι Κύπριος. Γεννήθηκα στη βρετανική Βάση Ακρωτηρίου το 1962 και έφυγα σχεδόν αμέσως μετά. Έζησα ξανά στην Κύπρο τις χρονιές 1973-75. Οι γονείς μου είναι Ιρλανδοί και μικρός ταξίδεψα σε όλο τον κόσμο με την αεροπορία. Έτσι μάλλον πουθενά δεν έχω πατρίδα, ωστόσο τα πρώτα μόρια αέρα που ρούφηξα στους πνεύμονές μου και τους γέμισα για πρώτη φορά ήταν από τον αέρα της πανέμορφης μεσογειακής θάλασσας. Έτσι, νιώθω πως λίγος απ’ εκείνο τον αέρα, ακόμη κι αν πρόκειται για ελάχιστα άτομα, είναι ακόμη εκεί και είναι το σπίτι μου.
+ Δείτε τη δουλειά του Rob Ryan στην επίσημη ιστοσελίδα του, misterrob.co.uk. Αντικείμενα του ιδίου θα βρείτε στο κατάστημα My Shop, στην οδό Λήδρας, 51, στη Λευκωσία.

You May Also Like

Vladimir Radibratovic: Η καλλιγραφία είναι διαλογισμός

Ο Vladimir Radibratovic έχει σπουδάσει αρχιτεκτονική και ζωγραφική στο Βελιγράδι και είναι μισός Σέρβος ...

KIRK FLETCHER : “Τα μπλουζ είναι καθαρό συναίσθημα”

Με μια καριέρα που ξεπερνά πια τα 20 χρόνια ο κιθαρίστας Kirk Fletcher (ΗΠΑ) ...

ΣΑΒΒΑΣ ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ: «Το θέατρο είναι για όλους»

«Είμαι ειλικρινά χαρούμενος και πραγματικά ικανοποιημένος από τη δυνατότητα που μου έχει δοθεί να ...

Χρόνια πολλά Ανδρέα Καραγιάν!

Συνέντευξη στην Χριστίνα Λάμπρου O Ανδρέας Καραγιάν έχει κάθε λόγο να γιορτάζει τα 70χρονά ...

Γεωργία Ντέτσερ: 20 χρόνια [στο] Ριάλτο

“Είναι μια πορεία με πολλές απαιτήσεις και σκαμπανεβάσματα, αλλά που σου προσφέρει πολλές χαρές, ...

Μάθημα αρχιτεκτονικής Ιστορίας

Από τον μάστρε Γιακουμή στον πρώτο σπουδασμένο αρχιτέκτονα στην Κύπρο, τον Θεόδωρο Φωτιάδη, και ...

X