Βραβευμένη για τους Εγκλωβισμένους στην Κύπρο. Ε και;

Ούτε ένα «ευχαριστώ» ή κάποιο συγχαρητήριο μήνυμα είδε από την κυπριακή  κυβέρνηση η Αθηνά Κρικέλη, η οποία απέσπασε τον περασμένο Νιόβρη το βραβείο Καλύτερου Πολιτικού Ντοκιμαντέρ στην Αμερική και διεθνώς, για την ταινία «Εγκλωβισμένοι στην Κύπρο».

H Ελληνίδα δημοσιογράφος και ντοκιμαντερίστρια Αθηνά Κρικέλη, η οποία ζει και εργάζεται στην Αμερική, εξέφρασε για άλλη μια φορά το παράπονό της -δικαιολογημένα- για την σιωπή που επικρατεί από κυπριακής πλευράς, σχετικά με το βραβευμένο ντοκιμαντέρ της «Εγκλωβισμένοι στην Κύπρο».

H Αθηνά Κρικέλη δημιούργησε το ντοκιμαντέρ της τo 2011 και απέσπασε το βραβείο Καλύτερου Πολιτικού Ντοκιμαντέρ στην Αμερική και διεθνώς, στο διάσημο φεστιβάλ ντοκιμαντέρ της Νέας Υόρκης.

Η είδηση παρουσιάστηκε στα κυπριακά ΜΜΕ από τον Νοέμβριο, ωστόσο η κυπριακή κυβέρνηση κοιμάται ύπνον βαθύ.

Σε συνέντευξή της στη ΝΕΤ την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου, η Αθηνά Κρικέλη επανέλαβε την ενόχλησή της γιατί δεν έλαβε ούτε ένα γράμμα ή τηλεφώνημα από την κυπριακή κυβέρνηση σχετικά με το ντοκιμαντέρ.

Η συνέντευξη στην πρωινή εκπομπή της ΝΕΤ, εδώ.

 

«Είναι μια δικαίωση για τους εγκλωβισμένους, ένα εισιτήριο για να γνωρίσει ο κόσμος της ιστορία τους», είχε δηλώσει μετά τη βράβευσή της. «Δυστυχώς η υπόθεσή τους δεν ‘χωρούσε’ στις διαπραγματεύσεις για το κυπριακό και έτσι οι άνθρωποι αυτοί που επέλεξαν να ζήσουν φυλακισμένοι στα δικά τους χώματα, μετά την τουρκική εισβολή, παραμένουν οι γνωστοί άγνωστοι. Περιμένοντας καρτερικά σήμερα μετά από 37 χρόνια να τους μοιράσει τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών μια φορά την εβδομάδα…»

Η απονομή του βραβείου θα πραγματοποιηθεί στο φετινό φεστιβάλ των Καννών τον ερχόμενο Μάη, όπου το ντοκιμαντέρ θα επαναπροβληθεί. Ίσως τότε το δουν και οι πολιτιστικοί λειτουργοί του κράτους που ανελλειπώς δίνουν το «παρών» τους στο διάσημο κινηματογραφικό φεστιβάλ…
ΜΕΡΟΠΗ ΜΩΥΣΕΩΣ, parathyro.com

You May Also Like

Έργα τέχνης στο νέο δημαρχείο Λευκωσίας

Ειδική επιτροπή για τα έργα τέχνης που θα κοσμούν το νέο δημαρχείο Λευκωσίας στην ...

Θερινό Σινεμά στο Τεχνόπολις 20

Ο Πολιτιστικός Χώρος «Τεχνόπολις 20» στα πλαίσια του καλλιτεχνικού του προγράμματος καθιερώνει θερινές προβολές ...

Έκθεση Κυπρίων σκηνογράφων, ενδυματολόγων, φωτιστών

Την πρώτη του παγκύπρια έκθεση σκηνογραφίας, κοστουμιού, σχεδιασμού φωτισμού και αφίσας διοργανώνει το Κυπριακό Κέντρο ...

Ο Πάνος Στεφανίδης συμμετέχει σε έκθεση στο Μιλάνο

Σε μια διεθνή ομαδική έκθεση σύγχρονης ζωγραφικής στην πρωτοποριακή MAD Gallery στο Μιλάνο παρουσιάζει ...

Κινηματογραφικός «Τεν Τεν»

Μπορεί  να είναι ήδη 82 ετών, ωστόσο ο περίφημος Βέλγος Τεν Τεν εισβάλλει νεότατος ...

Πέθανε ο ηθοποιός Μαξ Φον Σίντοφ

Ο θρυλικός πρωταγωνιστής του Ινγκμαρ Μπέργκμαν που άφησε εποχή με την ταινία «Εξορκιστής», πέθανε ...

X