Διάλεξη για τον Μηχανισμό των Αντικυθήρων

«O Μηχανισμός των Αντικυθήρων: Αστρονομία και Τεχνολογία στην Αρχαία Ελλάδα» είναι ο τίτλος της Επιστημονικής Διάλεξης που θα δώσει ο καθηγητής Γιάννης Σειραδάκης στις 22 Φεβρουαρίου, στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας.

Τη διάλεξη διοργανώνει το Ινστιτούτο Κύπρου σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Φίλων Λεβέντειου Δημοτικού Μουσείου και τη Διεπιστημονική Ομάδα Μελέτης του Μηχανισμού των Αντικυθήρων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Κατά την κλασσική και ελληνιστική περίοδο υπήρξε μεγάλη άνθηση της επιστήμης της Αστρονομίας. Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων (150 – 100 π. Χ.) ανακαλύφθηκε το 1900 μ.Χ, σε ένα αρχαίο ναυάγιο, κοντά στα Αντικύθηρα. Ο μηχανισμός αν και σχετικά μικρός σε μέγεθος περιείχε τουλάχιστον 30 συνεργαζόμενα γρανάζια με τη βοήθεια των οποίων ήταν δυνατόν να υπολογισθεί με μεγάλη ακρίβεια η κίνηση του Ήλιου και της Σελήνης, οι φάσεις της Σελήνης και να προβλεφθούν ηλιακές ή σεληνιακές εκλείψεις.

Ο μηχανισμός περιείχε επίσης, ένα εκτεταμένο εγχειρίδιο χρήσης. Οι κύριες λειτουργίες του Μηχανισμού των Αντικυθήρων έχουν αποκρυπτογραφηθεί και πάνω από 2500 γράμματα του εγχειριδίου χρήσεως έχουν διαβαστεί, μετά από 2000 χρόνια, με τη χρήση εξειδικευμένων καινοτόμων μεθόδων.

Μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί κανένας μηχανισμός με γρανάζια πριν την εποχή που κατασκευάστηκε ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων και πέρασαν περισσότεροι από 16 αιώνες για να κατασκευαστεί κάποιος μηχανισμός που να συγκρίνεται με την τεχνολογική πολυπλοκότητά του. Για το λόγο αυτό, ο αστρονομικός αυτός μηχανισμός καθιστά επιτακτική την ανάγκη να γραφτούν ξανά τα βιβλία για την ιστορία και την εξέλιξη της παγκόσμιας ιστορίας της Τεχνολογίας.

Η πιστή και σε πραγματικές διαστάσεις ανακατασκευή του Μηχανισμού των Αντικυθήρων, η οποία κατασκευάστηκε στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης, θα συνοδεύει την ομιλία.

Ο Καθηγητής Γιάννης Χ. Σειραδάκης

Ο Καθηγητής Γιάννης Χ. Σειραδάκης θεωρείται ως ένας εκ των πλέον ειδικών για το Μηχανισμό των Αντικυθήρων, τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς. Εργάστηκε μεταξύ άλλων στο Ινστιτούτο Max-Planck για Ραδιοαστρονομία, στο Πανεπιστήμιο του Αμβούργου και στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο San Diego (UCSD). Σήμερα κατέχει τη θέση του Καθηγητή στο Τμήμα Φυσικής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του περιλαμβάνουν μελέτες σχετικές με Αστέρες Νετρονίων, Ουδέτερο Υδρογόνο σε Γαλαξίες, το Κέντρο του Γαλαξία μας, Μεταβλητούς Αστέρες, Σελήνη και Αρχαιοαστρονομία.

Ο Καθηγητής Σειραδάκης είναι μέλος της διεθνούς ερευνητικής ομάδας Antikythera Mechanism Research Project (AMRP), η οποία πρωτοστάτησε στην πρόσφατη διερεύνηση και αναθέρμανση του ενδιαφέροντος για το Μηχανισμό των Αντικυθήρων. Είναι ιδρυτικό μέλος του Πανευρωπαϊκού Δικτύου “European Pulsar Network” και έχει συμμετάσχει στη διαμόρφωση και κωδικοποίηση του παγκόσμιου κώδικα καταγραφής δεδομένων από αστέρες νετρονίων.

Είναι ιδρυτικό μέλος της ομάδας Pulsar Science in Europe (PULSE) και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του μεγαλύτερου Ευρωπαϊκού Δικτύου αστρονομικής υποδομής (Integrated Infrastructure Initiative – I3). Επίσης, εκπροσωπεί την Ελλάδα στο δίκτυο CRAF (Committee for Radio Astronomy Frequencies) τoυ European Science Foundation.

Η διάλεξη θα δοθεί στην ελληνική γλώσσα.

+ Στις 22 Φεβρουαρίου στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας, στις 19:30.

You May Also Like

Το Φθινοπωρινό Fine Arts Sale της Cypria 

Το Φθινοπωρινό Fine Arts Sale της Cypria θα γίνει στις 15 Σεπτεμβρίου στη Λευκωσία, ...

«Κάποιος θα ‘ρθει» στο Θέατρο Versus

Το Θέατρο VERSUS παρουσιάζει το σύγχρονο έργο «Κάποιος θα ‘ρθει» του Jon Fosse, σε ...

Είναι στο αίμα/Das liegt im Blut

Οι Αποθήκες του ΘΟΚ και οι Δράσεις 2019-2020 «Νέος σε έρημο νησί» θα φιλοξενήσουν ...

Λεβέντειο Μουσείο – Διαδικτυακά δημιουργικά προγράμματα: Μια φιγούρα του Θεάτρου Σκιών

Η φιγούρα του γνωστού σε όλους μας Καραγκιόζη τρύπωσε στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας! ...

” Lemons Lemons Lemons Lemons Lemons” |Τελευταίες παραστάσεις

H Fresh Target Theatre ανακοινώνει τις τελευταίες 2 επιπλέον παραστάσεις για τη θεατρική παράσταση ...

Τελευταία βδομάδα για το Summer Edition 2020 του Διεθνούς Φεστιβάλ Λευκωσίας

Οι δύο τελευταίες προβολές του Θερινού Σινεμά Λευκωσιάζω κλείνουν τις καλοκαιρινές δράσεις του Διεθνούς ...

X