Η αρχαιολογία των συνθημάτων

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης

Στην πλατεία Γεωργίου στην Πάτρα υπάρχει ένα άδειο κιόσκι. Με τα χρώματά του κάπως ξεβαμμένα, μοιάζει απομεινάρι μιας εποχής όπου ο πολίτης στη χώρα διεκδικούσε τη βελτίωση της καθημερινότητάς του, και όχι τα αυτονόητα.

Το σλόγκαν πάνω στο ξεχασμένο λυόμενο κιόσκι διατρανώνει τον στόχο “Η Πάτρα μας να γίνει πάλι παραθαλάσσια πόλη”, ζητώντας την άμεση παραχώρηση του παραλιακού μετώπου από το κράτος στο δήμο και υποδεικνύοντας το παράδοξο, πώς μια πόλη με εμπορικό χαρακτήρα και λιμάνι της Ελλάδας προς τη δυτική Ευρώπη έχει καταντήσει εσωστρεφής, χωρίς άνοιγμα και πρόσβαση των κατοίκων και της ζωής τους στη θάλασσα.

Όμως, καθώς ο κόσμος περνά από την πολυσύχναστη κεντρική πλατεία με το μυαλό στις καθημερινές ασχολίες του, στην επιβίωση της επιχείρησής του, στο νοίκι του διαμερίσματος, τη δόση του δανείου [του προσωπικού και της χώρας], το σύνθημα της πρωτοβουλίας πολιτών απορροφάται σιγά – σιγά από την προηγούμενη στρώση της ιστορίας, μαζί με κομματικές αφίσες και συνθήματα για την ελευθερία κρατουμένων “συντρόφων” στους τοίχους των καταστημάτων και των ΤΕΙ.

Πλέον, την παλιά στρώση συνθημάτων καλύπτουν αφίσες που δείχνουν να κάνουν πραγματικότητα αυτά που ζητούσαν οι παλαιότεροι. Απεργίες, λαϊκές συνελεύσεις, αναφορές σε κατοχή, που αρχίζουν να πείθουν και τους πιο σκεπτικιστές.

Τη δεκαετία του 1990, όταν η Πάτρα ήταν το σκηνικό σχεδόν κάθε καλοκαιριού μου, τα συνθήματα μύριζαν ΠΑΣΟΚ, μεταπολίτευση και “Αλλαγή”. Ούτε η κατάρρευση της υπερχρεωμένης και διαπλεκόμενης με την κυβέρνηση βιομηχανίας ενδυμάτων Πειραϊκής Πατραϊκής από μια σειρά κακών χειρισμών δεν στάθηκε δυνατό να συννεφιάσει τους πράσινους ήλιους του κόμματος στο νομό καταγωγής του ιδρυτή του.

Τώρα, η αρχαιολογία των συνθημάτων δείχνει πως ακόμα και εδώ, στην “πράσινη” Πάτρα, οι παλιές βεβαιότητες έχουν σπάσει. Δεν ξέρω πόσο ενεργή πλέον είναι η πρωτοβουλία πολιτών κι αν περιμένει ακόμα από την κυβέρνηση να παραχωρήσει το παραλιακό μέτωπο στον δήμο. Οι λόγοι της καθυστέρησης νεφελώδεις και το αίτημα σταδιακά ξεχνιέται, καθώς όλο και περισσότερα “Ενοικιάζεται” στις βιτρίνες των καταστημάτων διεκδικούν τον πρωταγωνιστικό ρόλο, εκτοπίζοντας τα παλιά συνθήματα.

You May Also Like

“Δεν Ξεχνώ, Διεκδικώ”

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Άτε τζαι τον Σεπτέμβρη ή τον Οκτώβρη ξεκινούν οι συνομιλίες. ...

Ο Θησέας πάνω από τη Λευκωσία

Πες-πες τα ΜΜΕ και οι ιστοσελίδες με τίτλους στα κανάλια και push notifications στα ...

Η ζωή ως ζόμπι

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Ο συντάκτης του “Guardian” συνάντησε τον πρώην τραπεζίτη σε ένα ...

Αγανακτισμένοι στη Λευκωσία

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Είναι ένα από τα παλιότερα κλισέ που ξέρω: οι Κυπραίοι ...

“Η ανάπτυξη δεν είναι μόνο επιβίωση”

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Ο Φοίβος Σταυρίδης, μεταξύ άλλων ποιητής και μελετητής της ιστορίας, ...

“Θα σου βάψω και τη γενειάδα σου”

18.9.2011 Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Άκουγα και ξανάκουγα αυτές τις μέρες τη “Στολή του ...

X