Η αρχαιολογία των συνθημάτων

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης

Στην πλατεία Γεωργίου στην Πάτρα υπάρχει ένα άδειο κιόσκι. Με τα χρώματά του κάπως ξεβαμμένα, μοιάζει απομεινάρι μιας εποχής όπου ο πολίτης στη χώρα διεκδικούσε τη βελτίωση της καθημερινότητάς του, και όχι τα αυτονόητα.

Το σλόγκαν πάνω στο ξεχασμένο λυόμενο κιόσκι διατρανώνει τον στόχο “Η Πάτρα μας να γίνει πάλι παραθαλάσσια πόλη”, ζητώντας την άμεση παραχώρηση του παραλιακού μετώπου από το κράτος στο δήμο και υποδεικνύοντας το παράδοξο, πώς μια πόλη με εμπορικό χαρακτήρα και λιμάνι της Ελλάδας προς τη δυτική Ευρώπη έχει καταντήσει εσωστρεφής, χωρίς άνοιγμα και πρόσβαση των κατοίκων και της ζωής τους στη θάλασσα.

Όμως, καθώς ο κόσμος περνά από την πολυσύχναστη κεντρική πλατεία με το μυαλό στις καθημερινές ασχολίες του, στην επιβίωση της επιχείρησής του, στο νοίκι του διαμερίσματος, τη δόση του δανείου [του προσωπικού και της χώρας], το σύνθημα της πρωτοβουλίας πολιτών απορροφάται σιγά – σιγά από την προηγούμενη στρώση της ιστορίας, μαζί με κομματικές αφίσες και συνθήματα για την ελευθερία κρατουμένων “συντρόφων” στους τοίχους των καταστημάτων και των ΤΕΙ.

Πλέον, την παλιά στρώση συνθημάτων καλύπτουν αφίσες που δείχνουν να κάνουν πραγματικότητα αυτά που ζητούσαν οι παλαιότεροι. Απεργίες, λαϊκές συνελεύσεις, αναφορές σε κατοχή, που αρχίζουν να πείθουν και τους πιο σκεπτικιστές.

Τη δεκαετία του 1990, όταν η Πάτρα ήταν το σκηνικό σχεδόν κάθε καλοκαιριού μου, τα συνθήματα μύριζαν ΠΑΣΟΚ, μεταπολίτευση και “Αλλαγή”. Ούτε η κατάρρευση της υπερχρεωμένης και διαπλεκόμενης με την κυβέρνηση βιομηχανίας ενδυμάτων Πειραϊκής Πατραϊκής από μια σειρά κακών χειρισμών δεν στάθηκε δυνατό να συννεφιάσει τους πράσινους ήλιους του κόμματος στο νομό καταγωγής του ιδρυτή του.

Τώρα, η αρχαιολογία των συνθημάτων δείχνει πως ακόμα και εδώ, στην “πράσινη” Πάτρα, οι παλιές βεβαιότητες έχουν σπάσει. Δεν ξέρω πόσο ενεργή πλέον είναι η πρωτοβουλία πολιτών κι αν περιμένει ακόμα από την κυβέρνηση να παραχωρήσει το παραλιακό μέτωπο στον δήμο. Οι λόγοι της καθυστέρησης νεφελώδεις και το αίτημα σταδιακά ξεχνιέται, καθώς όλο και περισσότερα “Ενοικιάζεται” στις βιτρίνες των καταστημάτων διεκδικούν τον πρωταγωνιστικό ρόλο, εκτοπίζοντας τα παλιά συνθήματα.

You May Also Like

Μην ζητάς Ορθοδοξία

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Τις τελευταίες ημέρες έγινε ένας από τους γνωστούς ανόητους “σάλους” ...

Boutique κέντρο

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Το χωράφι στο σημείο όπου παλιά βρισκόταν το ΓΣΠ, στο ...

Πρωί στη Διαγόρου

Το πρωί προχωρούσε χαλαρά για τους Λευκωσιάτες που οδηγούσαν για να παν στις δουλειές ...

Ρίζες και φρούτα

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Οι Κύπριοι μαθητές, λέει, είναι κάπου στο τέλος της λίστας ...

Ποιοι είναι οι μέτριοι;

Γράφει ο Γιώργος Κακούρης Είναι ένας από τους άγραφους φυσικούς νόμους του κυπριακού τρόπου ...

Να το διαβάζουμε ξανά και ξανά

“Μας έβαλαν να καθίσουμε κάτω, μας είπαν να μην φοβόμαστε, “κάντε ένα τσιγάρο, αν ...

X