Κώστας Γαβράς: «Δεν τα φάγαμε όλοι μαζί»

Ο ελληνικής καταγωγής Γάλλος σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς βρέθηκε στη συγκέντρωση «Είμαστε όλοι Έλληνες» του Παρισιού και μίλησε για τη σημερινή Ελλάδα: «Είναι από τα πρώτα θύματα ενός οικονομικού πολέμου. Αυτός είναι ο τρίτος παγκόσμιος πόλεμος».

 

«Η μητέρα μου έλεγε να μείνω μακριά από την πολιτική, γιατί ο πατέρας μου φυλακίστηκε. Αλλά δεν μπορούμε να μην ενδιαφερόμαστε. Ακόμη και με το να μην παίρνεις θέση, παίρνεις θέση», είχε πει σε συνέντευξή του το 2009 ο Κώστας Γαβράς.

Ένας απόλυτα πολιτικός σκηνοθέτης, ο Κώστας Γαβράς βρέθηκε μπροστά στον Πύργο του Άιφελ μαζί με πολλούς ακόμη Γάλλους το περασμένο Σάββατο και φώναξε πως «Είμαστε όλοι Έλληνες». Έκανε λόγο για έναν οικονομικό πόλεμο με πρώτο θύμα την Ελλάδα και σημείωσε:

«Δεν τα φάγαμε όλοι μαζί. Τα έφαγαν εκείνοι που ήταν στο τραπέζι. Οι άλλοι είχαν ψίχουλα γύρω τους και σήμερα αυτοί που είχαν ψίχουλα δεν έχουν τίποτα. Αυτό είναι το μεγάλο δράμα στην Ελλάδα».

Ευχήθηκε στο λαό της Ελλάδας «κουράγιο και αισιοδοξία», σημειώνοντας ότι «θα περάσει κι αυτός ο καημός».

Κατά της Γερμανίας

«Όλες οι αγριότητες των Γερμανών, η βαρβαρότητα… Είναι απίθανο πώς οι Γερμανοί έφτασαν σε τέτοια άκρα. Αυτοί που πούλησαν τόσα πράγματα στην Ελλάδα, που έκαναν τόσα σκάνδαλα στην Ελλάδα, πληρώνοντας τους μεν και τους δε για να αγοράσουν τα προϊόντα τους. Αυτό το ξεχνούν τώρα. Η κ. Μέρκελ αδιαφορεί» είπε ο Κώστας Γαβράς, παίρνοντας για άλλη μια φορά θέση σε ένα κοινωνικοπολιτικό ζήτημα.

Ο Κ. Γαβράς υποστήριξε πως η παρούσα κρίση μπορεί να είναι μια πολύ καλή ευκαιρία να αλλάξει ριζικά το ελληνικό κράτος και η νοοτροπία των Ελλήνων πολιτικών.

Θεωρεί δε αναγκαία μια ταινία για την ελληνική οικονομική κρίση, μετά τις ταινίες για την κατοχή και τον εμφύλιο πόλεμο στην Ελλάδα, που αποτελούν σταθμό στη φιλμογραφία του.

Η νέα ταινία του Γαβρά, η οποία βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη διαδικασία των γυρισμάτων, έχει τίτλο Le Capital και θέμα της είναι η διεθνής οικονομική κρίση μέσα από την εξαγορά αμερικανικών ομολόγων από μια ευρωπαϊκή επενδυτική τράπεζα. Η ταινία θα είναι έτοιμη το 2013.

You May Also Like

Πίνακας του Τσόρτσιλ πωλήθηκε πάνω από 1 εκατ. ευρώ

Ένας πίνακας ζωγραφικής του Ουίστον Τσόρτσιλ που απεικονίζει ένα μπουκάλι από το αγαπημένο ουίσκι ...

Ο Κυριάκος Κενεβέζος υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού

Ο Κυριάκος Κενεβέζος είναι ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της κυβέρνησης Αναστασιάδη, έτσι όπως ...

Πέθανε η Νόρα Έφρον, η ρομαντική του σινεμά

Σε ηλικία 71 ετών απεβίωσε η σεναριογράφος Νόρα Έφρον, η οποία με την πένα ...

ΣχέδιοTRANSIT 2020

Οι Πολιτιστικές Υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, ανακοινώνουν το νέο Σχέδιο  ...

«Το Τρίτο Στεφάνι» ταξιδεύει στον Πειραιά

Στην Ελλάδα θα περιοδεύσει η μεγάλη παραγωγή της Κεντρικής Σκηνής ΘΟΚ με το έργο ...

Ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό των πινάκων

Έρευνες σε αεροδρόμια, λιμάνια και σε κύκλους εμπόρων έργων τέχνης που έχουν σχέσεις με ...

X