Κ. Φουέντες: νόμιμα ναρκωτικά, ελεγχόμενη βία

Κορυφαίος λογοτέχνης του Μεξικού και επί χρόνια διπλωμάτης της χώρας του, ο 83χρονος Κάρλος Φουέντες βρέθηκε στο λογοτεχνικό Hay Festival στην Κολομβία και μίλησε για τα σύγχρονα προβλήματα της Λατινικής Αμερικής, μεταξύ αυτών το εμπόριο ναρκωτικών.

«Οι λαθρέμποροι των ναρκωτικών βρίσκονται στο Μεξικό, στέλνουν τα ναρκωτικά στις Η.Π.Α. αλλά τι γίνεται όταν αυτά περάσουν τα σύνορα; Δεν γνωρίζουμε ποιος τα καταναλώνει. Δεν μπορούμε να κινηθούμε νομικά, να καταγγείλουμε, δεν μπορούμε να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας. Είναι ένα πολύ μεγάλο πρόβλημα αυτό για μας τους Μεξικάνους. Οι κυβερνήσεις των Η.Π.Α και του Μεξικού πρέπει να καταπολεμήσουν από κοινού το παράνομο εμπόριο των ναρκωτικών» είπε ο συγγραφέας.

Ο ίδιος πιστεύει ότι η αποποινικοποίηση των ναρκωτικών είναι ο μοναδικός τρόπος για να ελεγχθεί η βία που κατά τα πέντε προηγούμενα χρόνια υπολογίζεται ότι κόστισε τη ζωή σε 50.000 ανθρώπους, μεταξύ αυτών μέλη συμμοριών, δυνάμεων ασφαλείας και αθώων «αμάχων».

«Είναι μια μάχη. Μερικές φορές νικάμε εμείς, μερικές φορές αυτοί. Αλλά έχουν σκοτωθεί 50.000 άνθρωποι και οι συγγενείς αυτών των ανθρώπων δεν ενδιαφέρονται για το ποιος τελικά κερδίζει. Είμαστε σε μια μεταβατική πολιτική φάση και ελπίζω το Μεξικό να βρει τρόπους να λύσει αυτό το τεράστιο πρόβλημα» τόνισε.

Ξεπερασμένη «εθνική λογοτεχνία»

Ο Κάρλος Φουέντες αναφέρθηκε επίσης στο νέο «μπουμ» της λατινοαμερικανικής λογοτεχνίας και σε συγγραφείς όπως ο Κολομβιανός Χουάν Γκαμπριέλ Βάσκες. «Σε αντίθεση με τους λογοτέχνες της παλαιότερης γενιάς που προσπάθησαν να ανακτήσουν και να επανερμηνεύσουν το παρελθόν, σήμερα βλέπουμε τους συγγραφείς πιο ελεύθερους να διερευνήσουν τα ζητήματα που οι ίδιοι επιλέγουν. Δεν είναι υποχρεωμένοι να αφηγηθούν την ιστορία του παρελθόντος επειδή αυτό έχει γίνει ήδη» υπογράμμισε ο ίδιος. «Εχει πλέον ξεπεραστεί η έννοια της ‘εθνικής λογοτεχνίας’ ώστε να κοιτάμε τους συγγραφείς μόνο ως άτομα. Ξέρουμε από πού προήλθαμε και τι μας συνδέει με αυτό αλλά έχουμε υπερβεί την ιδέα μιας κοινής κουλτούρας στην Λατινική Αμερική».

«Ο Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες είναι ο πιο πολυδιαβασμένος συγγραφέας της ισπανικής γλώσσας μετά τον Θερβάντες, αλλά αυτό έχει να κάνει περισσότερο με την ποιότητα του ίδιου του Μάρκες. Κανείς δεν διαβάζει τον Γκύντερ Γκρας επειδή είναι Γερμανός, την Ναντίν Γκόρντιμερ επειδή είναι από τη Νότια Αφρική ή τον Μάρκες επειδή είναι Κολομβιανός. Ολοι αυτοί αποκτούν σημασία μέσα από το έργο και την αξία τους» τόνισε ο Φουέντες και θυμήθηκε ένα περιστατικό από τη δεκαετία του ’60 όταν ο καλός του φίλος και νομπελίστας Μάρκες του είχε πει «έχω μια ωραία ιδέα για ένα μυθιστόρημα, θα λέγεται Εκατό Χρόνια Μοναξιά».

Μυθιστόρημα αθάνατο

Ο Φουέντες ερωτήθηκε και για το μέλλον του μυθιστορήματος. «Πολλοί λένε ότι το μυθιστόρημα έχει πεθάνει, ότι η τεχνολογία το έχει σκοτώσει. Εγώ βλέπω ότι εξακολουθεί να επιβιώνει. Γιατί; Γιατί τα μυθιστορήματα μάς λένε κάτι που δεν μπορεί να ειπωθεί αλλιώς. Δεν νομίζω λοιπόν ότι θα πεθάνει ποτέ το μυθιστόρημα. Επιπλέον τίποτα δεν το έχει σκοτώσει μέχρι σήμερα. Θα συνεχίσουμε να γράφουμε μυθιστορήματα ακόμα κι αν δεν υπάρχει κανείς να μας διαβάσει» προέβλεψε.

Οταν του ζήτησαν να συστήσει στο κοινό πέντε βιβλία, ως εισαγωγή στη μεγάλη λογοτεχνία, εκείνος απάντησε «Δον Κιχώτης, Δον Κιχώτης, Δον Κιχώτης, Δον Κιχώτης, Δον Κιχώτης».

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ

You May Also Like

Διαγωνισμός Δημιουργικής Γραφής | Ο «άλλος» στις ιστορίες που λέμε για τους εαυτούς μας

Αξιοποιώντας την πιο πάνω εικόνα ως πηγή έμπνευσης, οι επίδοξοι συγγραφείς -αλλά όχι μόνο- ...

Ευρωπαϊκός λογοτεχνικός περίπατος στην Αθήνα

Στη Στοά του Βιβλίου, στην Αθήνα, πραγματοποιείται το Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου ο 3ος ευρωπαϊκός ...

Συνάντηση Υπουργού Εξωτερικών και Μάριου Ιωάννου Ηλία στην Ιαπωνία

Η μεγάλη σημασία που μπορεί να διαδραματίσει η πολιτιστική διπλωματία στην περίπτωση της Κύπρου ...

«Το κορίτσι που επιμένει» στη Σκηνή 018

Η αγάπη μπορεί ν’ αλλάξει τα πάντα  το λένε και τα παραμύθια η αγάπη ...

Απεβίωσε ο ποιητής και συγγραφέας Ανδρέας Παστελλάς

Στην ηλικία των 80 ετών απεβίωσε την Τρίτη 12 Φεβρουαρίου ο ποιητής και συγγραφέας ...

Εργαστήριο υποκριτικής και σκηνικής γραφής με τον Γιώργο Βαλαή

Η ομάδα εν.ακτtheatre group διοργανώνει επταήμερο εργαστήριο υποκριτικής και σκηνικής γραφής μέσα από τους ...

X