8ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου για παιδιά και νέους

Τον διττό -πολιτιστικό και εκπαιδευτικό- ρόλο του Φεστιβάλ Κινηματογράφου για παιδιά και νέους τόνισαν όλα τα συμβαλλόμενα μέρη στη διοργάνωση του ετήσιου φεστιβάλ, στο πλαίσιο χθεσινής συνέντευξης Τύπου.

Ενόψει της όγδοης διοργάνωσης του φεστιβάλ, το οποίο ξεκινά την ερχόμενη Κυριακή, μίλησαν για τη διοργάνωση -εκφράζοντας παράλληλα τη στήριξή τους- η επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του παιδιού Λήδα Κουρσουμπά και εκπρόσωπος της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο.

Συμμετοχή και δράση

«Με πολλή χαρά στηρίζουμε αυτό το φεστιβάλ για τρίτη συνεχή χρονιά», ανέφερε η Λήδα Κουρσουμπά στην ομιλία της, τονίζοντας πως το φεστιβάλ Κινηματογράφου για παιδιά και νέους διασφαλίζει μια δέσμη δικαιωμάτων: της συμμετοχής στην εκπαίδευση, της ψυχαγωγίας και του δικαιώματος για μια ποιοτική ζωή. Κυρίως, όμως, η Λήδα Κουρσουμπά επισήμανε τη σημαντική δουλειά που γίνεται σε επίπεδο δικοινοτισμού στο πλαίσιο του φεστιβάλ. Κάνοντας ειδική αναφορά στη «Δικοινοτική μέρα για παιδιά», μια από τις δράσεις του φεστιβάλ, η κ. Κουρσουμπά ανέφερε πως μόνο με αυτή την επαφή των παιδιών στέλνουμε το μήνυμα πως είμαστε μία χώρα και πως μαζί μπορούμε να πετύχουμε πολλά πράγματα. «Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος για να στείλουμε αυτό το μήνυμα, παρά με τη δικοινοτική δράση», είπε.

Θέμα η αλληλεγγύη

Η Αμαλία Μακρή, συντονίστρια του φεστιβάλ και υπεύθυνη για την επιλογή των ταινιών που προβάλλονται στη διάρκειά του, ανέφερε πως οι ταινίες της φετινής χρονιάς έχουν ως κοινό άξονα την «αλληλεγγύη» και την προσφορά στο συνάνθρωπό μας. Ανέφερε, μάλιστα, πως αν ένα παιδί έπρεπε να επιλέξει μόνο μια ταινία του φεστιβάλ για να δει, θα πρότεινε την ταινία Ways To Live Forever, βρετανικής και ισπανικής συμπαραγωγής, για ένα παιδί με λευχαιμία.

Ways to live forever, προβολή το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου στις 20:00 στο Ζήνα Πάλας. Για παιδιά ηλικίας 15+.

Μέρος των εσόδων του φετινού φεστιβάλ θα διατεθούν στον Παγκύπριο Σύνδεσμο Καρκινοπαθών και Φίλων, ώστε να συνεχίσει τη λειτουργία των δωρεάν υπηρεσιών του. Παρών στο πάνελ της χθεσινής συνέντευξης Τύπου ήταν ο Νικόλας Φιλίππου, πρόεδρος του ΠΑΣΥΚΑΦ, ο οποίος ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους διοργανωτές για τη συνεισφορά τους. Ανάμεσα σ’ άλλα, προέκυψε μάλιστα η πιθανότητα δημιουργίας ενός φιλμ -σε κινούμενα σχέδια- το οποίο θα βασίζεται σε παραμύθι σχετικό με την υγιεινή διατροφή και την ποιότητα ζωής (βασικούς παράγοντες για την πρόληψη του καρκίνου), που διανέμεται από τον ΠΑΣΥΚΑΦ σε παιδιά δημοτικών σχολείων.

Το πρόγραμμα

Το φετινό Φεστιβάλ αποτελείται από πέντε ενότητες: το Εκπαιδευτικό Σεμινάριο, τις Πρωινές Προβολές και τα Πρωινά Εργαστήρια για σχολεία, τον Μαραθώνιο Προβολών και τη Δικοινοτική μέρα για παιδιά.

How the shammies bathed, προβολή το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου στις 09:00. Για παιδιά 3-6 ετών.

Snowflakes and carrots, προβολή το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου στις 09:00. Για παιδιά 3-6 ετών.

 

Η τελετή έναρξης του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου στον κινηματογράφο Zena Palace στη Λευκωσία ενώ από τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου θα αρχίσουν οι πρωινές προβολές για τα σχολεία στον ίδιο χώρο.

Ο Τερματοφύλακας της Λίβερπουλ, η εναρκτήρια ταινία του φεστιβάλ, νορβηγικής παραγωγής 2010. Προβολή την Κυριακή 12 Φεβρουαρίου, στις 17:00 στο Ζήνα Πάλας.

Παράλληλα, το φεστιβάλ θα μπει στη δημιουργική φάση με τα πρωινά εργαστήρια που θα πραγματοποιηθούν στο Κέντρο Κοινοτικών Μέσων Επικοινωνίας Κύπρου (CCMC). «Στόχος των εργαστηρίων είναι, μέσα από έναν συνδυασμό θέασης ποιοτικών ταινιών, βασικών θεωρητικών προσεγγίσεων και πρακτικών ασκήσεων, τα παιδιά να δημιουργήσουν είτε ταινία μικρού μήκους, είτε κινούμενα σχέδια, είτε ντοκιμαντέρ ή μουσικό κλιπ».

Ανακοινώθηκε και η βράβευση της ταινίας που προέκυψε από τα περσινά εργαστήρια. Η ταινία, με θέμα το Σπίτι του Μονοπόρτη στο Καϊμακλί, απέσπασε το χάλκινο βραβείο για ντοκιμαντέρ στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Από Παιδιά Για Παιδιά, στο Ιράν.

On the sly, ταινία βελγικής παραγωγής, προβολή στο πλαίσιο των πρωινών προβολών τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου στςι 11:00 και την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου στις 09:00. Για παιδιά ηλικίας 7-9 ετών.

Tomboy, βραβευμένη ταινία στο φεστιβάλ του Βερολίνου, γαλλικής παραγωγής 2011. Προβολή το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου στις18:00. Για παιδιά 13-15 ετών.

Αφιέρωμα στον Ταρέκ Μασούντ

To φεστιβάλ θα τιμήσει τη μνήμη του σκηνοθέτη Tareque Masud, με ένα αφιέρωμα την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου, στις 17:00. Ο σκηνοθέτης από το Μπαγκλαντές είχε επισκεφτεί το φεστιβάλ το 2008, έχασε δε τη ζωή του τον περασμένο Αύγουστο καθώς αναζητούσε χώρους για τα γυρίσματα του επόμενου του πρότζεκτ.

Matir Moina, βραβευμένη ταινία του Ταρέκ Μασούντ στο φεστιβάλ των Καννών, παραγωγής 2002. Η ταινία θα προβληθεί στο πλαίσιο του αφιερώματος στον σκηνοθέτη, την Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου στις 17:00.

Μαραθώνιος Προβολών

Ο πάντα αναμενόμενος Μαραθώνιος Προβολών θα πραγματοποιηθεί στον κινηματογράφο Zena Palace το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου, σε μια φετινή καινοτομία ωστόσο, ο μαραθώνιος θα μεταφερθεί και στη Λεμεσό, την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου, στη Β’ Δημοτική Αγορά (Θέατρο Ένα).
Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Για Παιδιά και Νέους θα ολοκληρωθεί με τη Δικοινοτική Μέρα, η οποία θα λάβει χώρα την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου στο Κέντρο Κοινοτικών Μέσων Επικοινωνίας (Λήδρα Πάλας), από τις 10:00 μέχρι τις 14:00. Παιδιά από όλες τις κοινότητες θα συναντηθούν για να πάρουν μέρος σε δραστηριότητες σχετικές με την 7η Τέχνη. Την ίδια μέρα θα πραγματοποιηθεί η τελετή λήξης του φεστιβάλ, στο Zena Palace, με την προβολή των ταινιών μικρού μήκους που προέκυψαν από τα εργαστήρια.

+ Το πλήρες πρόγραμμα του φεστιβάλ βρίσκεται στην ιστοσελίδα www.icffcy.org.

Για το πρόγραμμα του Μαραθώνιου Προβολών στη Λευκωσία, εδώ.

Για το πρόγραμμα του Μαραθώνιου Προβολών στη Λεμεσό, εδώ.

 

You May Also Like

Όταν ο Μπρους «συνάντησε» την Μαντόνα

Σχεδόν 300 εκατ. δολάρια εισέπραξε από τις 88 συναυλίες της εντός του 2012 η ...

Write Cy | Χώρος δημιουργικής γραφής reloaded

Για τη δεύτερη χρονιά λειτουργίας του, ο χώρος δημιουργικής γραφής Write CY στην εντός ...

Προβολή των τριών ταινιών που διεκδικούν το ευρωπαϊκό βραβείο LUX

Τις τρεις φιναλίστ για το κινηματογραφικό βραβείο LUX, το οποίο απονέμει κάθε χρόνο το ...

Ποιους θα δούμε στην Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού 2017

Ανακοινώθηκαν σήμερα οι ομάδες που θα συμμετέχουν στη φετινή Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού Κύπρου. Η ...

«Έφυγε» η Ειρήνη Κουμαριανού

Σε ηλικία 82 ετών πέθανε η δημοφιλής ηθοποιός Ειρήνη Κουμαριανού η οποία νοσηλευόταν στον Ευαγγελισμό με ...

11 έργα του Πικάσο θα πωληθούν από τον MGM Resorts

Ο όμιλος MGM Resorts, που δραστηριοποιείται στους τομείς της ψυχαγωγίας και της φιλοξενίας σχεδιάζει να ...

X