Achtung! Μέρες γερμανικού σινεμά στην Κύπρο

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος το Ινστιτούτο Γκαίτε Κύπρου σε συνεργασία με τον Όμιλο Φίλων Κινηματογράφου διοργανώνουν τις Μέρες Γερμανικού Κινηματογράφου 2012.

Η φετινή διοργάνωση θα πραγματοποιηθεί από τις 3 μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου στο Σινέ Στούντιο του Πανεπιστημίου Λευκωσίας.

Κατά την έναρξη του φεστιβάλ στις 3 Φεβρουαρίου, οι οργανωτές προσκαλούν το κοινό να απολαύσει μαζί τους ένα ποτήρι κρασί στις 20:30.

Το πρόγραμμα

Το φεστιβάλ θα εγκαινιάσει η ταινία Drei [Three] / Παρασκευή 3.2 και Τρίτη 7.2.2012.

Πρόκειται για μια ακόμη επιτυχία του μεγάλου Γερμανού σκηνοθέτη Tom Tykwer [γνωστού για τις ταινίες Run, Lola, Run και Perfum: The story of a Murderer], η οποία επικεντρώνεται στη ζωή τριών ανθρώπων: του ζευγαριού Hanna και Simon και του άντρα που θα αλλάξει ριζικά τη ζωή τους, του γοητευτικού Adam. Το ζευγάρι χωρίς να το ξέρει ερωτεύεται τον Adam και τα πράγματα περιπλέκονται όταν η Hanna μένει έγκυος.

 

Ακολούθως θα προβληθεί η ταινία Almanya – Wilkommen in Deutschland / Κυριακή 5.2 και Κυριακή 12.2.2012.

Η ταινία, σε σκηνοθεσία της Yasemin Samdereli, παρουσιάζει με κωμικό τρόπο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες στο παράδειγμα της οικογένειας του Hüseyin, ο οποίος κατάφερε να φέρει την οικογένεια του από την Τουρκία στη Γερμανία, ή Almanya, τη δεκαετία του ’60.
Όταν όμως ο εγγονός του Cenk, που μεγαλώνει στη Γερμανία του σήμερα, αρχίζει να διερωτάται ποια πραγματικά είναι η καταγωγή του ή η ταυτότητα του, τότε η ξαδέλφη του Canan προσπαθεί να τον παρηγορήσει λέγοντάς του την ιστορία του παππού τους, ο οποίος ξαφνικά, μετά από τόσα χρόνια, αποφασίζει να πάρει την οικογένεια του πίσω στην Τουρκία, σε ένα ταξίδι γεμάτο αναμνήσεις, καυγάδες και συμφιλιώσεις, μέχρι που τα πράγματα παίρνουν μια άλλη απροσδόκητη τροπή.

 

Σειρά μετά έχει η ταινία Renn, wenn du kannst [Run, If You Can] / Παρασκευή 10.2 και Τρίτη 14.2.2012.

Η ταινία είναι του ανερχόμενου σκηνοθέτη Dietrich Brüggemann και πρόκειται για μια κωμικοτραγική ταινία που επικεντρώνεται στο θέμα της αναπηρίας στην κοινωνία μας. Πρωταγωνιστές της ταινίας είναι ο Ben, ο οποίος κάθεται για το υπόλοιπο της ζωής του σε αναπηρικό καροτσάκι, ο φροντιστής του Christian, ο οποίος παίρνει τη ζωή πολύ χαλαρά και η Annika, μια τελειομανής φοιτήτρια βιολοντσέλου, την οποία ο Ben παρακολουθεί καθημερινά από το μπαλκόνι του. Όταν μια μέρα η Annika χτυπά με τον Christian γνωρίζεται με τους δύο και γίνονται φίλοι.

 

Η τέταρτη ταινία που θα προβληθεί είναι η κωμωδία Kebab Connection / Πέμπτη 16.2.2012, του Γερμανού σκηνοθέτη Anno Saul, το σενάριο της οποίας μεταξύ άλλων έγραψε ο γνωστός σκηνοθέτης Fatih Akin.

Η ταινία παρουσιάζει με κωμικό τρόπο τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο Ibo, γιος οικογένειας μεταναστών, ο οποίος ονειρεύεται να γίνει ο πρώτος σκηνοθέτης που θα γυρίσει μια γερμανική ταινία Κουνγκ-Φου και αρκείται όμως για αρχή στο γύρισμα ενός διαφημιστικού σποτ για το εστιατόριο του θείου του. Παρόλο που το σποτάκι του σημειώνει μεγάλη επιτυχία, δεν καταφέρνει να βρει κάποιον που θα τον βοηθήσει να κάνει το όνειρο του πραγματικότητα. Και στην προσωπική του ζωή τα πράγματα δεν είναι δυστυχώς καλύτερα: Η Γερμανίδα σύντροφός του που κυοφορεί το παιδί τους, τον εγκαταλείπει θεωρώντας πως αυτός δεν χαίρεται αρκετά για την εγκυμοσύνη της, ενώ οι γονείς του απογοητεύονται και τον διώχνουν από το σπίτι, διότι αρνούνται να δεχτούν μια Γερμανίδα για μητέρα των εγγονιών τους.

 

Η επόμενη ταινία που θα προβληθεί είναι η βραβευμένη ταινία Whisky mit Vodka [Whiskey with Vodka] / Παρασκευή 17.2 και Δευτέρα 20.2.2012, του γνωστού Γερμανού σκηνοθέτη Andreas Dresen.

Στην ταινία του παρουσιάζει την προσπάθεια ενός γερασμένου αστέρα, του Otto, να επαναπροσδιορίσει τη θέση του στην καινούρια του ταινία, για την οποία ο σκηνοθέτης ανήμπορος να βασιστεί σε αυτόν λόγω της κακής του συνήθειας, αυτής του αλκοόλ, αποφασίζει να προσλάβει έναν κατά πολύ νεότερο του Otto ηθοποιό, ο οποίος για σιγουριά θα γυρίσει εκ νέου όλες τις σκηνές.

 

Η έκτη ταινία που θα προβληθεί στο φεστιβάλ είναι η ευχάριστη κωμωδία Absurdistan [Κυριακή 19.2.2012] του επιτυχημένου Γερμανού σκηνοθέτη Veit Helmer.

Βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, τα οποία διαδραματίστηκαν το 2001 στην Τουρκία, η ταινία διηγείται την ιστορία ενός χωριού στην Ανατολική Ευρώπη, το οποίο αντιμετωπίζει προβλήματα στην προμήθεια νερού, όταν μια σωλήνα του υδρευτικού του συστήματος έχει υποστεί βλάβη. Αυτή η κατάσταση συνεχίζεται καιρό χωρίς να συγκινεί του τεμπέληδες άντρες του χωριού μέχρι που οι γυναίκες τους λαμβάνουν δράση: Με το σλόγκαν ΧΩΡΙΣ ΝΕΡΟ, ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΣΕΞ προσπαθούν να αλλάξουν την κατάσταση.

 

Το φεστιβάλ θα κλείσει με την ταινία Goethe [Young Goethe in love], του Γερμανού σκηνοθέτη Philipp Stölzl / Τρίτη 21.2, Πέμπτη 23.2 και Παρασκευή 24.2.2012

Το περιεχόμενό της δεν είναι άλλο από τους έρωτες του νεαρού Γερμανού συγγραφέα και φιλόσοφου Johann Wolfgang von Goethe. Η ταινία παρουσιάζει τον νεαρό Goethe, ένα άσημο ακόμη συγγραφέα και φοιτητή της Νομικής να εξορίζεται από τον πατέρα του σε μια μικρή πόλη μετά που παραμελεί τις σπουδές του. Εκεί ερωτεύεται παράφορα τη νεαρή Lotte και όλα δείχνουν πως τίποτα δεν μπορεί να τον σταματήσει. Είναι όμως έτσι;

+ Μέρες Γερμανικού Κινηματογράφου από τις 3 μέχρι τις 24 Φεβρουαρίου στο Σινέ Στούντιο, στις 21:00 [και 20:00 τις Κυριακές]
Πληροφορίες τηλ. 22674606.

You May Also Like

Διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα το Animation και Α.Ι από τη Sony Pictures Animation

H εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης, με τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών, μας οδηγεί σε μια ...

Νέα Ατομική Έκθεση του Ζήνωνα Τζέπρα στην Alpha C.K. Art Gallery

H Alpha C.K. Art Gallery παρουσιάζει έκθεση με την νέα δουλεία του Κύπριου Ζβγράφου ...

Έκθεση φωτογραφίας από τον Ευαγόρα Ξυδά

Τις «Εν-τυπώσεις» του παρουσιάζει στην πρώτη ατομική έκθεση φωτογραφίας του ο Ευαγόρας Ξυδάς, από ...

H ποίηση του Παύλου Λιασίδη στην σημερινή εποχή

Ο Πολιτιστικός Όμιλος ΒΑΣΙΛΙΤΖΙΑ διοργανώνει εκδήλωση με τίτλο «Τα μηνύματα της ποίησης του Παύλου ...

«Αγαμέμνων» του Αισχύλου η καλοκαιρινή παραγωγή του ΘΟΚ

Η τραγωδία του Αισχύλου Αγαμέμνων (458 π.Χ.), που αποτέλεσε το 1971 την εναρκτήρια παραγωγή ...

Freak show στη γκαλερί Πάνθεον

Σαν κόμικ. Η Στέλλα Νικοδήμου παρουσιάζει την ατομική της έκθεση με τίτλο “INVERSO” στη ...

X