Έκθεση του Ανδρέα Μακαρίου στην γκαλερί Αποκάλυψη

«Εικόνες στον καθρέφτη» είναι ο τίτλος της νέας εικαστικής δουλειάς του Ανδρέα Μακαρίου, η οποία παρουσιάζεται στη γκαλερί Αποκάλυψη από τις 22 Μαρτίου μέχρι τις 12 Απριλίου 2012.

«Ο Ανδρέας Μακαρίου κατέχει μια ξεχωριστή θέση ανάμεσα στους καλλιτέχνες που με τον βαθύ προβληματισμό του και τις «τομές» στα δρώμενα του σημερινού πολιτισμού αφήνει έντονη την δική του εικαστική σφραγίδα.

Ο Μακαρίου ασκεί κριτική σε σημερινά προβλήματα του τεχνολογικού πολιτισμού και δοκιμάζει τις δυνάμεις του στην αρένα των δύσκολων προβλημάτων της εικαστικής γλώσσας επαναπροσδιορίζοντας το νόημα του μηνύματος του συμβόλου και των πληροφοριών» αναφέρεται σε σημείωμα για την έκθεση.

Μετά από αρκετά χρόνια από την τελευταία έκθεση του καλλιτέχνη στην Λευκωσία, ο Ανδρέας Μακαρίου επιστρέφει με νέα έργα σε έκθεση που θα παρουσιάσει στην Αποκάλυψη την Πέμπτη 22 Μαρτίου.

«Πρόκειται για μια διαπραγμάτευση των Εικόνων της Μνήμης όπως αυτές αναδύονται από το Όνειρο και το Υποσυνείδητο.

Η νέα του δουλεία είναι μια συνέχεια της πορείας των αναζητήσεων του πάνω στην Ανατομία της Εικόνας σε σχέση με τους μηχανισμούς της Μνήμης και του Ονείρου.

Ο καλλιτέχνης λειτουργεί ως Καθρέφτης που αντανακλά τα γεγονότα της Ζωής ως Σημεία και Εικόνες που καταγράφονται στο Κουτί  της Μνήμης.

Σκηνοθετεί συνθέσεις σε δικό του Χωροχρόνο και τον δικό του θίασο από ερωτικές γυναίκες – φετίχ με τα σύγχρονα αξεσουάρ. Παίζει με το παιδικό παραμύθι και τα απρόοπτα του. Αυτές οι εικόνες φτιάχνουν Ιστορίες και Όνειρα για τη χαρά της ζωής καθώς  και την υπαρξιακή αγωνιά του ανθρώπου.

Μέσα από αυτό το παιχνίδι του Καθρέφτη και της μνήμης του μύθου και της ζωής  ο Μακαρίου πειραματίζεται με όλα τα υλικά κατασκευάζοντας Ποιητικές Εικόνες που μεταφέρουν ζωντανά κομμάτια της ψυχής που σαγηνεύουν τον θεατή.

Ο καλλιτέχνης τοποθετεί τον θεατή στο Δωμάτιο με τους Μαγικούς Καθρέφτες όπου μπορεί να ταξιδέψει στο μαγικό κόσμο του παραμυθιού και να ζήσει τα δικά του Όνειρα».

Ποιος είναι

Ο Ανδρέας Μακαρίου σπούδασε με κρατική υποτροφία ζωγραφική στην Ακαδημία Καλών Τεχνών, ΣΟΥΡΙΚΩΦ Μόσχας από το 1975 έως το 1979 στο τμήμα ζωγραφικής ΑΡΤΑΜΟΝΩΦ και μνημειακής ζωγραφικής από το 1979 έως 1982 στο Τμήμα Μνημειακής Τέχνης Κ. ΤΟΥΤΕΒΟΛ.

Το 1982 υποστηρίζοντας το δίπλωμα του «Μονόλεπτος Σιγή» τιμάται με το Α’ Βραβείο G.E.K. της Ακαδημίας Καλών Τεχνών.

Το 1982 βραβεύεται με το «Grand Prix» στην 5η Παγκόσμια Τριεννάλε ζωγραφικής στη Σόφια, με τα έργα του «ΚΕΝΤΑΥΡΟΜΑΧΙΑ» και «ΔΕΚΑΗΜΕΡΟΝ».

Τα βραβευμένα του έργα παρουσιάζονται στην ART-EXPO της Νέας Υόρκης στο Jacob Javits Center 1986 και διακρίνονται με το μετάλλιο καλής συμμετοχής.

Επιστρέφει στην Κύπρο που ιδρύει το Πειραματικό Εργαστήρι Τεχνών στη Λεμεσό το 1986 όπου εργάζεται μέχρι το 1990.

Το 1989 συμμετέχει στο Β’ Ευρωπαϊκό FORUM Τέχνης στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Δελφών με την πρόταση του «Μνήμες από το Μέλλον».

Το 1995 εκπροσωπεί στην BIENNALE του Καϊρου.

Το 1995 μετέχει στο Διεθνή Διαγωνισμό «ART ADDICTION» Στοκχόλμης και τιμάται με τη διάκριση καλύτερης συμμετοχής με έργα της σειράς του «ECCE HOMO».

Το 1996 παρουσιάζει τον κύκλο του «ECCE HOME – Ελλήνων «Ήρωες» στην «ART JONCTION CANNES – 96 στις Κάννες.

1997 Φεύγει για το Παρίσι με υποτροφία της Γαλλικής Κυβέρνησης και επισκέπτεται το Μουσείο Πικάσο όπου κάνει μια σειρά από σχέδια-μελέτες.  Δημιουργεί το έργο «Ο Πικάσο που ζωγραφίζει τη Dora Maar».

1998 Επισκέπτεται τα Μουσεία της Μαδρίτης, Σαραγόζας, Σεβίλης, Βαρκελώνης και Τολέδου όπου εκτελεί μια σειρά προσχέδια πάνω στο έργο των, Γκόγια, Βελάσκεθ, Γκρέκο, Νταλί, Μιρό, Πικάσο.  Αρχίζει το έργο «Νταλί – Δον Κιχώτης πολεμά με τα Σκιάχτρα».

Επιλέγεται το έργο του «Ίκαρος – Όνειρο πτήσης» κατόπιν διαγωνισμού για την αίθουσα αφίξεων του Διεθνούς Αεροδρομίου Πάφου, από την επιτροπή επιλογής Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού Κύπρου.

Ολοκληρώνει και παρουσιάζει τη σειρά «Θεία Κωμωδία» – Ανατομία της Εικόνας ΙΙ» στην γκαλερύ Αποκάλυψη Λευκωσία με τα “FRACTALS και τις Χαοτικές Εικόνες”.

1999 Δημιουργεί το μεγαλύτερο Μνημειακό Έργο Ζωγραφικής που έγινε ποτέ στην Κύπρο σε τελάρο ύψους 12 μέτρων επί 6 μέτρα, με θέμα: «Οι Μύθοι – Φετίχ του κόσμου της Μεσογείου».

2000 – 2001 Παρουσιάζει τον κύκλο: «Fetish Portraits» και «Χαοτικές Εικόνες» στη Διεθνή Έκθεση Σύγχρονης Τέχνης EUROP’ ART που οργανώνεται στη Γενεύη της Ελβετίας τον Απρίλιο 2001.

+ Τα εγκαίνια της έκθεσης θα δοθούν στις 22 Μαρτίου στις 19:30. Το ίδιο βράδυ ο καλλιτέχνης θα μιλήσει για τις σκέψεις, τους προβληματισμούς και τον τρόπο που λειτουργεί στο εικαστικό του ιδίωμα. Η έκθεση θα παραμείνει μέχρι τις 12 Απριλίου 2012.

Ώρες λειτουργίας: καθημερινά 10:30-13:30 & 16:30-20:00 | Σάββατο 10:30-14:00.

 

You May Also Like

Το «μετά» του κορωνοϊού στην έκθεση regnosis

Μια διαδικτυακή έκθεση στην οποία συμμετέχουν καλλιτέχνες από την Κύπρο και τον διεθνή χώρο ...

Χαρακτικά της Δέσπως Πρίγκη στην γκαλερί Blue Iris

Με την πρώτη ατομική έκθεση της Δέσπως Πρίγκη εγκαινιάζει τη νέα χρονιά η γκαλερί ...

Σταυροδρόμια: από τη Θράκη και τον Πόντο ίσαμε την Κύπρο – από την παράδοση στο ρεμπέτικο

Ο Λαογραφικός Όμιλος Λεμεσού, με την παράσταση αυτή, προτείνει ένα νοερό ταξίδι σε τόπο ...

«Ο Νώε στην πόλη» | παρουσίαση ποιητικής συλλογής

Η εφημερίδα Πολίτης και οι Εκδόσεις Πλανόδιον παρουσιάζουν την ποιητική συλλογή της Ευφροσύνης Μαντά ...

«Λέιλα και συνεργάτες»: Επιπλέον παραστάσεις στο Space

Η θεατρική ομάδα της Μαρίας Ιόλης Καρολίδου επιστρέφει στη σκηνή με το έργο της ...

Έκθεση κυπριακού βιβλίου στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας

Έκθεση κυπριακού βιβλίου με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου διοργανώνουν στις 22 Απριλίου ...

X