Δύο αναγνώσεις, μια διαμαρτυρία

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως

“Ένα ψάρι, για να φυλαχθεί, μένει στα βαθιά νερά. Μα ο κόσμος, για να φυλαχθεί, πρέπει να θάψει τα όπλα του”

Η λεμεσιανή ομάδα “Υπόγα” παρουσίασε τη βδομάδα που πέρασε ένα αφιέρωμα στο έργο του Λάο Τσε “Λόγος και Φύση”. Ο Στέλιος Ανδρονίκου και ο Δημήτρης Σπύρου αφηγήθηκαν με ιδιαίτερη προσοχή και ωραίους συνοδευτικούς ήχους τα σοφά λόγια του Κινέζου δάσκαλου, ο οποίος έζησε πιθανότατα κοντά στον 6ο αιώνα π.Χ. και για… διακόσια χρόνια. Στωικά, γαλήνια και άξια, η “Υπόγα” έφερε το μικρό ακροατήριό της στο επίσης μικρό “Ανώι” της New Division, ένα βήμα κοντά σε αυτό που ο Κινέζος φιλόσοφος υποστήριξε στο έργο του: “Πράξε με ηρεμία. Γίνε απλός. Γεύσου το άγευστο”.

Θα υπέθετε κανείς πως, με τέτοια κληρονομιά, η Κίνα θα ήταν χώρα παράδεισος.

Όμως, την ίδια μέρα, στην παλιά πόλη της Λευκωσίας, πραγματοποιήθηκε η ανάγνωση του “μανιφέστου” που συνέγραψε με άλλους ομοϊδεάτες του ο Λιου Σαομπό. Επίσης Κινέζος, όχι φιλόσοφος αλλά λογοτέχνης και ακτιβιστής [και ο Λάο Τσε, αν ζούσε στο σήμερα, ακτιβιστής θα ήταν]. Όχι ετών 200, αλλά 56, εκ των οποίων τα τρία τελευταία τα έχει ζήσει στις φυλακές του κινεζικού καθεστώτος. Στο μανιφέστο τους οι Κινέζοι ακτιβιστές επισημαίνουν την έγνοια τους για το ότι βασικά ανθρώπινα δικαιώματα δεν εφαρμόζονται στην Κίνα. Στην παγκόσμια ανάγνωση/διαμαρτυρία συμμετείχε και η Κύπρος, σε μια διοργάνωση του Κυπριακού Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και της θεατρικής ομάδας Rooftop. Κι εκεί το ακροατήριο ήταν μικρό. Η κινεζική πρεσβεία στην Κύπρο, ωστόσο, ένιωσε την “απειλή” μεγάλη, γι’ αυτό προσπάθησε να ακυρώσει την εκδήλωση.

Θα υπέθετε κανείς πως, με τέτοια κληρονομιά, η υπερδύναμη θα μετάνιωνε.

You May Also Like

Ο Φορτουνάτος

Βράδυ Κυριακής στην παλιά πόλη, θεοσκότεινα και το υπό διαμόρφωση Δημοτικό Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή ...

Τρεις ψηλές γυναίκες

“Cause you’re always mine to keep when you’re gone” Να σιγοκαίνε μέσα μας οι ...

Εντυπώσεις ενός πνιγμένου

Εντυπωσιακές. Η νέα ταινία του Κύρου Παπαβασιλείου παρουσιάστηκε στο φετινό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου “Κινηματογραφικές ...

Double Days

 Μια σαφή τοποθέτηση στο θέμα του πού -και πώς- στέκουν οι γυναίκες στον κόσμο ...

Utopia

Η έκθεση με τα νέα αποκτήματα της συλλογής του Νίκου Παττίχη συνεχίζεται στο Κέντρο ...

ΠΕΛΕΡΑΝ SONRA

Την τελευταία βδομάδα, το ενδιαφέρον μας μονοπωλούν οι διαπραγματεύσεις των δύο ηγετών, Νίκου Αναστασιάδη ...

X