«Η νύχτα είναι μάνα της μέρας» από τον ΘΟΚ

Με διπλό καλωσόρισμα στον νέο διευθυντή του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου Γιώργο Παπαγεωργίου, πραγματοποιήθηκε στις 7 Μαρτίου η παρουσίαση της νέας παραγωγής της Νέας Σκηνής ΘΟΚ, με το έργο «Η νύχτα είναι μάνα της μέρας».

Ήταν η «επίσημη πρώτη» του κ. Παπαγεωργίου σε συνέντευξη Τύπου, και ο σκηνοθέτης του έργου Γιάννης Ιορδανίδης, αλλά και η ηθοποιός Αννίτα Σαντοριναίου φρόντισαν για το ευγενικό καλωσόρισμα. «Κατά διαβολική σύμπτωση πέφτω πάντα σε αλλαγή διεύθυνσης», είπε αστειευόμενος ο Γ. Ιορδανίδης, ενώ η Α. Σαντοριναίου ευχήθηκε στον κ. Παπαγεωργίου -«στον νεότερο διευθυντή του ΘΟΚ και ένα δικό μας παιδί», όπως είπε- να φέρει τον νέο αέρα που χρειάζεται ο οργανισμός, ώστε να ξαναγίνει όχι μόνο το σημαντικότερο κέντρο θεάτρου της Κύπρου αλλά ένα από τα σημαντικότερα στον ελληνόφωνο χώρο.


Μπουνιά στο στομάχι

Ο Γιάννης Ιορδανίδης σκηνοθετεί για πέμπτη φορά στον ΘΟΚ, έχοντας προηγουμένως δώσει δείγματα γραφής με τις παραγωγές «Μαρία Στιούαρτ», «Η τρελή του Σαγιώ», «Ο Επιθεωρητής» και «Βρικόλακες». Αποδεχόμενος ξανά να σκηνοθετήσει στην Κύπρο, ο Γιάννης Ιορδανίδης πρότεινε στον οργανισμό τρία έργα, εκ των οποίων επελέγη τελικά το οικογενειακό δράμα του Σουηδού Λαρς Νορέν: η ιστορία διαδραματίζεται σε ένα μικρό οικογενειακό ξενοδοχείο την ημέρα που το προσωπικό είναι με άδεια. Ο πατέρας είναι αλκοολικός, η μητέρα έχει μια ασθένεια που ούτε η ίδια θέλει να ξέρει, ο μεγάλος γιος είναι αναγκασμένος να ζει μαζί τους λόγω οικονομικού, και ο μικρότερος αναζητεί τη σεξουαλική του ταυτότητα. Η μετακύλιση από τη λεκτική στη σωματική βία είναι αναπόφευκτη. «Ανακάλυψα αυτό το έργο στο Παρίσι το 1992, τη χρονιά που συνεργάστηκα για πρώτη φορά με τον ΘΟΚ», ανέφερε χθες ο Γ. Ιορδανίδης. «Ήταν μπουνιά στο στομάχι. Συγκλονίστηκα από αυτές τις ανθρώπινες ιστορίες.»

Χαρακτηρίζοντας τον Λαρς Νορέν ως τον σημαντικότερο «μετα-πιντερικό» θεατρικό συγγραφέα στην Ευρώπη σήμερα, ο σκηνοθέτης έκανε λόγο για ένα δύσκολο και απαιτητικό έργο, το οποίο λόγω της μεγάλης διάρκειάς του χρειάστηκε δραματουργική επεξεργασία, ώστε να «χωρέσει» σε μια δίωρη -παρά κάτι- παράσταση. Μίλησε ακόμη για τις τεράστιες υποκριτικές ικανότητες που απαιτούνται για τους τέσσερις ρόλους: της Έλιν, του Μάρτιν, του Ντάβιντ και του Γέοργκ. Και διευκρίνησε πως το έργο διαδραματίζεται στη μακρινή Στοκχόλμη, αλλά οι ηθοποιοί για κανένα λόγο δεν προσπαθούν να είναι… Σουηδοί. Ωστόσο ένα κράτημα υπάρχει στο παίξιμο, καθώς «δεν είναι τόσο μεσογειακό όσο εμείς χρειαζόμαστε», είπε.

Φως στο σκοτάδι

«Τα τέσσερα πρόσωπα του έργου προσπαθούν να ξεφύγουν απ’ αυτό που είναι αδύνατο να ξεφύγεις. Πρόκειται για μια στραγγαλισμένη σχέση», είπε ο Γ. Ιορδανίδης. Μια σχέση που ο ίδιος σκηνοθετεί σε ένα μαύρο σκηνικό του Σταύρου Αντωνόπουλου, πιστού συνεργάτη του ήδη από την πρώτη συνεργασία με τον ΘΟΚ.
Την ακτίδα φωτός έφερε στη συνέντευξη Τύπου η Αννίτα Σαντοριναίου. «Ζούμε σε αυτούς τους μαύρους καιρούς, όμως αν προσέξετε τον τίτλο του έργου -Η νύχτα είναι μάνα της μέρας- θα δείτε πως ο Λαρς Νόρεν δείχνει ότι πάντοτε το σκοτάδι φέρνει το φως. Και οι ήρωές του στο τέλος σκέφτονται την επόμενη μέρα.»

Ο Γιώργος Μουαϊμης, ο οποίος κρατά τον ρόλο του αλκοολικού πατέρα στο έργο, είπε πως είχε να παίξει έναν τόσο δύσκολο και πολυεπίπεδο ρόλο από το 1991 (!).

 

Για την ευκαιρία που είχαν οι ηθοποιοί να εξελίξουν την τέχνη τους, έκαναν λόγο και οι Νεκτάριος Θεοδώρου και Χάρης Κκολός, οι οποίοι κρατούν τους ρόλους του μικρού και μεγάλου γιου αντίστοιχα.
Το τελικό σύνθημα/προτροπή για το κοινό έδωσε, καταληκτικά, ο Γιάννης Ιορδανίδης: «Δεν απαντούνται όλα τα ερωτήματα με το μυαλό», είπε.
Προσέλθετε, λοιπόν, στην καινούρια παραγωγή της Νέας Σκηνής ΘΟΚ, με συναισθηματισμό παρά με περίσκεψη.

+ Η πρεμιέρα θα δοθεί στις 9 Μαρτίου στη Νέα Σκηνή ΘΟΚ στα Λατσιά, στις 20:30. Θα ακολουθήσουν παραστάσεις κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 20:30 και Κυριακή στις 18:30. Την ερχόμενη Κυριακή, της παράστασης θα ακολουθήσει συζήτηση με τους ηθοποιούς. Πληροφορίες τηλ. 77772717.

+ Σαν πλάνα από φιλμ νουάρ είναι οι φωτογραφίες προώθησης της παράστασης. Στους ρόλους μητέρας – πατέρα η Αννίτα Σαντοριναίου και ο Γιώργος Μουαΐμης. «Να δουλεύεις με τον άνθρωπό σου είναι ιδιαίτερα συγκινητικό», δήλωσε με ειλικρίνεια η Α. Σαντοριναίου.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΧΡΙΣΤΟΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ

 

You May Also Like

Φεστιβάλ ΚΥΠΡΙΑ 2019 : Ανοικτό κάλεσμα για υποβολή προτάσεων

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ «ΚΥΠΡΙΑ» καλεί καλλιτέχνες και οργανισμούς της Κύπρου και ...

Αφήνει το στυλό, πιάνει το πενάκι ο Γκίντερ Γκρας

Την πρόθεσή του να εγκαταλείψει το γράψιμο ανακοίνωσε με συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα ...

Οι ταινίες της εβδομάδας

Larry Crowne Σκηνοθεσία: Τομ Χανκς Παίζουν οι: Τομ Χανκς, Τζούλια Ρόμπερτς κ.ά. Ο Λάρι ...

Τα τραγούδια των γειτόνων μου | Καταληκτικό Συμπόσιο

Πλησιάζοντας στο τέλος του προγράμματος «Τα Τραγούδια των Γειτόνων μου», το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ...

Re-writing the Constitution: ανοικτή παρουσίαση

Μετά από την πενταήμερη φιλοξενία στο πρόγραμμα theYard.residency.18 του Κέντρου Παραστατικών Τεχνών Μίτος παρουσιάζεται ...

Συλλογή πνευστών μουσικών οργάνων από το Sistema Cyprus

Το μουσικο-κοινωνικό πρόγραμμα Sistema Cyprus μεγαλώνει και αναζητά πνευστά μουσικά όργανα που θα δώσουν ...

X