Πλατφόρμα Χορού ’12 | Μάχη Δ. Lindahl

Το «Παράθυρο» παρουσιάζει τις συμμετοχές στη φετινή Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού, η οποία ξεκινά στις 9 Μαρτίου στο Θέατρο Ριάλτο.

Μάχη Δημητριάδου Λίνταλ [Ασώματες Δυνάμεις] – Βαρδάρης

Περίγραψέ μας με 50 λέξεις την παράστασή σου.

Βαρδάρης  βόρειος άνεμος, ποταμός των Βαλκανίων [Αξιός], μια συνοικία της πόλης της Θεσσαλονίκης, μνήμες απο τραγούδια που δεν άκουσα ως παιδί, κι όμως τα θυμάμαι, γειτονιές που δεν υπάρχουν πια, άνθρωποι που φύγανε, ομίχλη, θάλασσα, ιστορίες που μείναν μετέωρες, σιωπηλές παρουσίες… μια γυναίκα-αναπαράσταση, σαν Παναγία βυζαντινή, σαν εικόνισμα και σαν άνεμος, η γοργόνα η αδερφή του Μεγαλέξανδρου… φωνές της πόλης που δεν τις παρασέρνει ο άνεμος όσο κι αν φυσά.

Ποιο είναι το ερευνητικό πεδίο που σε ενδιαφέρει ως χορογράφο;

Νομίζω όλη μου τη ζωή με απασχολεί η έννοια της μνήμης του σώματος, προσωπικής και συλλογικής, καθώς και η μνήμη του τόπου… Αποστασιωποιώντας τον εαυτό μας από τη μεταφυσική, μας μένει η διαλεκτική για να εξηγήσουμε το φορτίο που νιώθουμε ή φέρουμε. Η ιστορία μας με την ευρύτερη και βαθύτερη έννοια δηλαδή.

Πώς το σώμα αντιδρά σ’ αυτές τις μνήμες; Ποιες είναι οι χειρονομίες, οι στάσεις, οι εκφράσεις; Αυτές τις καταβολές ψάχνω να βρω μέσω του χορού, που είναι για μένα μια γέφυρα που ενώνει ψυχή και σώμα, αποσκοπώντας να ανακαλύψω μια ταυτότητα και ένα βαθύτερο σύνδεσμο ανάμεσα στον εαυτό και τον άλλον, δηλαδή έναν ανθρωπισμό.

Πόσο σημαντική είναι η συμμετοχή ενός χορογράφου στην Πλατφόρμα Χορού;

Εξαρτάται τι είναι σημαντικό για τον δημιουργό την δεδομένη στιγμή. Η Πλατφόρμα ειναι μια αναγνώριση, μια συνάντηση με τους άλλους δημιούργους, με ανθρώπους του χορού από το εξωτερικό, με άλλους καλλιτέχνες καθώς και με ένα κοινό που παρακολουθεί εδώ και χρόνια την πορεία του σύγχρονου χορού στην Κύπρο, οπότε υπάρχει το στοιχείο της έκθεσης, της πρότασης, του διαλόγου σε όλα αυτά τα επίπεδα.. Άλλοτε πάλι χρειάζεται κανείς  περισσότερη απομόνωση  και ησυχία καθώς και να δημιουργήσει ένα ολόδικό του σύμπαν. Κι αυτό ειναι επίσης πάρα πολυ σημαντικό για μια πραγματική καλλιτεχνική ανάπτυξη.

Τι ρόλο παίζει η Πλατφόρμα Χορού ως θεσμός στην aνάπτυξη του σύγχρονου χορού στην Κύπρο;

Δίνει στους καλλιτέχνες  την δυνατότητα να προβάλουν σε ενα άρτια οργανωμένο πλαίσιο το έργο τους, τις τάσεις, τις ανησυχίες, τις νέες ή παλιές ιδέες τους. Εκείνο που ακόμα λείπει ίσως είναι το «μετά». Πολλοί από εμάς ελπίζουν ότι η Πλατφόρμα θα είναι και η αφορμή να βγεί η δουλειά τους και στις ευρωπαϊκές σκηνές ή μετά από τη γνωμοδότηση της επιτροπής θα διακριθεί για το Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ ως κυπριακή συμμετοχή.

Κατά τη γνώμη μου ακόμα ένα πολύ σημαντικό βήμα είναι η θεωρητική προσέγγιση, η ανάλυση, η κριτική σκέψη, η δημόσια συζήτηση που θα βοηθούσε τους δημιουργούς και το κοινό να αναπτύξουν κι άλλους τρόπους να προσεγγίζουν την δημιουργική διαδικασία αλλά και το «διάβασμα» ενός έργου σύγχρονου χορού. Σ’ αυτό βοηθάνε πάρα πολύ οι παράλληλες εκδηλώσεις της Στέγης Χορού Λεμεσού που διοργανώνουν τέτοιου είδους συναντήσεις.

Χορογραφία: Μάχη Δημητριάδου Lindahl

Μουσική: Tραγούδια της Θεσσαλονίκης απο την εβραϊκή, την αρμενική, την μουσουλμανική και ελληνική κοινότητα

Επιμέλεια ήχου: Γιώργος Κολιάς

 Σκηνικά-κουστούμια: Μάχη Δημητριάδου Lindahl – Έλενα Χατζιδάκη

Περφόρμερ: Έλενα Χατζηδάκη

Η παράσταση θα δοθεί στις 09 Μαρτίου 2012.

+

Χάρης Κούσιος 

Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού 2012

You May Also Like

Αγγελάκας καλεί Νταλάρα σε… συναισθηματικό κομμουνισμό

Με αφορμή συνέντευξη που έδωσε ο Γιώργος Νταλάρας σε κυπριακό περιοδικό, ο Γιάννης Αγγελάκας ...

Αναστολή έναρξης προγραμματισμένων παραστάσεων Κεντρικής και Νέας Σκηνής ΘΟΚ

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου ανακοινώνει ότι, σύμφωνα με τα σημερινά εξαγγελθέντα μέτρα κατά της ...

Εκστρατεία συλλογής υπογραφών από ΚΥΠΕ για επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα

To 2016 συμπληρώθηκαν 200 χρόνια από την κλοπή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το ...

Εντός 2013 ο νέος δίσκος των Arctic Monkeys

Δηλώσεις για τον νέο δίσκο των Arctic Monkeys έκανε ο ντράμερ του βρετανικού συγκροτήματος, Matt ...

Η Κύπρος με προτάσεις στη Διεθνή Επιτροπή Βυζαντινών Σπουδών

Πρόταση ψηφίσματος για την καταδίκη της πολιτικής για μετατροπή των βυζαντινών μνημείων σε τζαμιά ...

6η εμπειρία «Afro Banana Republic Festival»

Στις 19 και 20 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί το φετινό φεστιβάλ που εκτός από μουσική, ...

X