Ταυτόχρονες προβολές από το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσ/νίκης στο Frederick

Ένα μέρος του προγράμματος του  14ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης «Εικόνες του 21ου αιώνα» θα έχουμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε ζωντανά, χάρη σε ένα πρωτοποριακό εγχείρημα του τμήματος Δημοσιογραφίας της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Frederick.

Το εγχείρημα του Streaming Project – Ντοκιμαντέρ σε Ταυτόχρονη Ψηφιακή Μετάδοση εγκαινιάστηκε πέρυσι στο 13ο ΦΝΘ με μεγάλη επιτυχία από το Τμήμα Δημοσιογραφίας της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών και την Υπηρεσία Πληροφορικών Συστημάτων του Πανεπιστημίου Frederick σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ηλεκτροακουστικής και Τηλεοπτικών Συστημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Γιώργου Παπανικολάου.

«Με λένε Στέλιο», του Γιάννη Κασπίρ. Προβολή στις 13 Μαρτίου.

«Sayome», του Νίκου Νταγιαντά. Προβολή στις 16 Μαρτίου.

 

Το Live Streaming εφαρμόζεται και φέτος, στο 14ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης υπό την αιγίδα του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού, Γιώργου Δημοσθένους, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε κάθε φίλο του ντοκιμαντέρ που ζει στην Κύπρο να το παρακολουθήσει χωρίς να χρειαστεί να επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη.

Πιο συγκεκριμένα, θα μεταδοθούν ταυτόχρονα σε live streaming οι προβολές του Φεστιβάλ οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στην αίθουσα Ολύμπιον στη Θεσσαλονίκη, από τη Δευτέρα 12 Μαρτίου έως και την Παρασκευή 16 Μαρτίου 2012 κάθε βράδυ στις 20.30 στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου Frederick στη Λευκωσία. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη.

«Ο τυφλός ψαράς» των Στρατή Βογιατζή & Θέκλας Μαλάμου. Προβολή στις 13 Μαρτίου.

«O πρέσβης» του Μads Brugger. Προβολή στις 14 Μαρτίου.

 

Με όχημα τις νέες τεχνολογίες, το 14ο ΦΝΘ θα «ταξιδέψει» στη Λευκωσία και σε τέσσερις πόλεις της Ελλάδας -Κέρκυρα, Πάτρα, Ρέθυμνο και Ηράκλειο- σε συνεργασία με τα κατά τόπους Πανεπιστημιακά Ιδρύματα [Frederick University , Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Πατρών, ΤΕΙ Ρεθύμνου και Πανεπιστήμιο Κρήτης] μέσω του πανεπιστημιακού δικτύου GRNET.

Η πρωτοβουλία αυτή που στόχο έχει την πολιτιστική αποκέντρωση του Φεστιβάλ, θα συμβάλει ενεργά στην ευρεία προβολή και διάδοση του ντοκιμαντέρ ως κινηματογραφικό είδος, στην αυξανόμενη ευαισθητοποίηση των θεατών για τις ταινίες τεκμηρίωσης και τις θεματικές τους, φέρνοντας στο επίκεντρο το πραγματικό ενδιαφέρον του είδους του ντοκιμαντέρ : τον άνθρωπο.

Η συνεργασία αυτή, του Τμήματος Δημοσιογραφίας της Σχολής Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Frederick, με την αναμετάδοση του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στην Λευκωσία, δύναται να συμβάλει ενεργά τόσο στην ανάπτυξη όσο και στη διάδοση αυτού του κινηματογραφικού είδους, καθώς επίσης και στην ενημέρωση και στην ευαισθητοποίηση του φοιτητικού, αλλά και του ευρύτερου κοινού της πόλης μας σε σύγχρονα θέματα κοινωνίας και της ιστορίας του 21ου αιώνα. Επιπρόσθετα, η συγκεκριμένη δράση προσπαθεί να ανταποκριθεί στο όραμα του Τμήματος Δημοσιογραφίας:  να συμβάλει στην αισθητική, στην πολιτιστική, στην πολιτική και κοινωνική δημιουργία νέων τρόπων αντίληψης της υπάρχουσας πραγματικότητας και κατανόησης των εναλλακτικών προοπτικών, οι οποίες είναι εφικτές στα πλαίσια των ιστορικών δυναμικών.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Το λιμάνι  της ελπίδας / Harbor of Hope, του Magnus Gertten [76’]

Το 1945, η Ιρένε, η Εύα κι ο Τζο βρέθηκαν ανάμεσα στους περίπου 30.000 διασωθέντες από τα γερμανικά στρατόπεδα συγκέντρωσης οι οποίοι μεταφέρθηκαν στο ήσυχο λιμάνι του Μάλμε στη Σουηδία. Εκεί ξεκίνησαν μια νέα ζωή. Σε μοναδικά πλάνα αρχείου βλέπουμε στο λιμάνι τη δεκάχρονη Ιρένε να κάνει τα πρώτα της τρεμάμενα βήματα προς την ελευθερία. Βλέπουμε τη νεογέννητη Εύα να κατεβαίνει από το καράβι στην αγκαλιά της μητέρας της. Και γνωρίζουμε τον μικρό Τζο, που έφτασε στο Μάλμε ολομόναχος, χωρίς την οικογένειά του. Στο Λιμάνι της ελπίδας, οι άνθρωποι αυτοί αφηγούνται τις απίστευτες ιστορίες τους, από τη στιγμή της απελευθέρωσής τους μέχρι τα άλυτα μυστήρια του σήμερα. Μια ταινία για τις μνήμες του πολέμου και τη διαχείρισή τους, για την αξία που έχει μια χείρα βοηθείας, και τη σημασία του να βρεις ένα λιμάνι ελπίδας.

Ο τυφλός ψαράς / The Blind Fisherman των Στρατή Βογιατζή & Θέκλας Μαλάμου [37’]

Μέσα από αυτό το ντοκιμαντέρ παρακολουθούμε τη ζωή του Γιάννη Κουκούμιαλου που, όντας τυφλός και χωρίς χέρι, ψαρεύει στη θάλασσα τα τελευταία 70 χρόνια της ζωής του. Με εικόνες πραγματικές, αυτές των παιδικών του χρόνων, μ’ έναν κόσμο ταξινομημένο και οργανωμένο που κατασκευάζει στο μυαλό του, με τη διαίσθησή του και μια δύναμη θεϊκή –όπως ο ίδιος λέει –, συνθέτει το χάρτη του και παρέα μ’ αυτόν ταξιδεύει τα τελευταία εβδομήντα χρόνια μες στη θάλασσα. Στην ταινία αυτή σαλπάρουμε με τον κυρ Γιάννη σ’ ένα ταξίδι όπου το παραμύθι και ο ρεαλισμός είναι οι δυο όψεις του ίδιου νομίσματος, φανερώνοντας τις αντιθετικές και συναρπαστικές δυνάμεις που χρωματίζουν την ανθρώπινη ψυχή.

Προβολή στις 13 Μαρτίου.

 

Mε λένε Στέλιο / My name is Stelios του Γιάννη Κασπίρη [47’]

«Νιώθω μεγάλη χαρά γιατί μου δίνεται η δυνατότητα μέσα απ’ αυτή την ταινία να μιλήσω για κάτι που ξέρω καλά. Να πω τι είναι η αναπηρία με λόγια απλά και λόγια αληθινά, αφού τα τελευταία 25 χρόνια –δηλαδή από την ημέρα που γεννήθηκα– βιώνω μια κατάσταση που δεν την επέλεξα εγώ αλλά η κληρωτίδα της ζωής. Το όνομά μου είναι Στέλιος Κυμπουρόπουλος ή “ο σημαιοφόρος από το Κορωπί” ή “το παιδάκι από την τηλεόραση”. Τα δύο τελευταία είναι προσφωνήσεις που ακούω όταν κυκλοφορώ, συχνά πυκνά, στους δρόμους της αφιλόξενης Αθήνας» – Στέλιος

Προβολή στις 13 Μαρτίου

 

Ο πρέσβης / The Ambassador του Μads Brugger [93’]

Τι συμβαίνει όταν ένας λευκός Ευρωπαίος αγοράζει έναν τίτλο που τον κάνει μέσα σε μια νύχτα Αφρικανό διπλωμάτη και τον στέλνει στην καρδιά μιας από τις πλέον διαβόητες χώρες της Κεντρικής Αφρικής; Ανατρέποντας τις συμβάσεις του είδους του ντοκιμαντέρ, Ο πρέσβης αναδεικνύει τόσο την τραγική όσο και την κωμική πλευρά του αλλόκοτου και κρυφού κόσμου της αφρικανικής διπλωματίας, όπου τα τζιν τόνικ ρέουν άφθονα, ενώ οι κλέφτες διαμαντιών και οι διεφθαρμένοι πολιτικοί κυκλοφορούν ελεύθεροι.

Προβολή στις 14 Μαρτίου.

 

Λιονταρίσιες Ψυχές / Lion Souls των Manu Gerosa & Salva Munoz [75’]

Σκιαγραφώντας την ψυχή μιας χώρας μέσα από μια ιστορία αντιξοότητας, θάρρους κι ελπίδας, οι Λιονταρίσιες ψυχές είναι ένα ταξίδι στη Ζιμπάμπουε που ακολουθεί τις ζωές δύο ανδρών τους οποίους ένωσε όχι η μοίρα, αλλά η πίστη σ’ ένα καλύτερο αύριο. Ο Κάρλο Σπανιόλι είναι ένας Ιταλός χειρουργός που έχει αφιερώσει τη ζωή του στο να βοηθάει αρρώστους στην Αφρική. Ο Τόμας είναι ένας από τους ασθενείς του – ένας 25χρονος άνδρας καθηλωμένος σε αναπηρική καρέκλα εξαιτίας ενός άγριου ξυλοδαρμού στα χέρια στρατιωτών που του προκάλεσε σοβαρές βλάβες στη σπονδυλική στήλη. Με τη βοήθεια του Κάρλο, ο Τόμας θα αντιμετωπίσει τη μεγαλύτερη πρόκληση της ζωής του: να σταθεί ξανά στα πόδια του και να περπατήσει. Οι δύο άνδρες έχουν αρχικά σχέση γιατρού και ασθενούς, αλλά η ιστορία τους θα εξελιχθεί σε κάτι πολύ βαθύτερο από μια απλή περίπτωση καλού Σαμαρείτη και ανίσχυρου θύματος. Οι Λιονταρίσιες ψυχές είναι μια ιστορία για τη δύναμη των ιδανικών· για τη διατήρηση της πίστης· και για τη μάχη ενάντια στις αντιξοότητες της ζωής. Είναι μια ιστορία γιατρειάς, κι όχι μονάχα του Τόμας…

Προβολή στις 15 Μαρτίου.

 

Κατινούλα της Μύρνας Τσάπα [47’]

Κάιρο 2010. H Κατινούλα γέρασε, αλλά ακόμα υπηρετεί μια συνομήλική της Ελληνίδα της Αιγύπτου. Κάνει τις δουλειές τού σπιτιού, παζαρεύει με τους Αιγύπτιους στο παζάρι, τιμά την κάθε μέρα, κι ας έγιναν όλοι οι αγαπημένοι της γελαστές φωτογραφίες. Πού πήγαν τόσοι άνθρωποι; Πού πήγαν τα χρόνια; Δε βαριέσαι. Άσ’ τα να πάνε εκεί που πάνε…

Προβολή στις 16 Μαρτίου.

 

Σαγιόμι του Νίκου Νταγιαντά [56’]

Υιοθετημένη από τον παππού της σε πολύ μικρή ηλικία, η Σαγιόμι μεγάλωσε σ’ ένα απομακρυσμένο χωριό της Ιαπωνίας, χωρίς να γνωρίζει τους γονείς της. Στα εικοσιδύο της έφυγε από την Ιαπωνία, ακολουθώντας έναν Έλληνα ναυτικό ώς την Κρήτη. 35 χρόνια αργότερα, ο θάνατος της μητέρας της την οδηγεί και πάλι στην Ιαπωνία. Η ταινία καταγράφει το ταξίδι της καθώς επισκέπτεται τη χώρα των παιδικών της χρόνων. Μια ταινία για την οικογένεια και την ταυτότητα.

Προβολή στις 16 Μαρτίου.

 

+ Στην αίθουσα τελετών του Πανεπιστημίου Frederick, στις 20:30. Είσοδος ελεύθερη.

You May Also Like

Διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα το Animation και Α.Ι από τη Sony Pictures Animation

H εξέλιξη της τεχνητής νοημοσύνης, με τη χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών, μας οδηγεί σε μια ...

Νέα έκθεση από τον Ανδρέα Κάραγιαν, αφιερωμένη στη Νίκη Μαραγκού

«Το ταξίδι συνεχίζεται…» είναι ο τίτλος της νέας έκθεσης ζωγραφικής του Ανδρέα Κάραγιαν, η ...

Συμφωνική online: Από τη θλίψη στην αγαλλίαση

Μουσική που ως διάθεση οδηγεί από τον πόνο, την εσωστρέφεια και το πένθος στην ...

Έργα τέχνης με θέμα τον έρωτα στο Ίδρυμα Τεχνών Πήγασος

Μεγάλο αφιέρωμα έργων τέχνης με θέμα τον έρωτα παρουσιάζει το Ίδρυμα Τεχνών Πήγασος, από ...

Ο Βαγγέλης Γέττος σόλο με λαούτο και φωνή στο Καφενείο 11

Μόνος με το λαούτο και τη φωνή του, ο Βαγγέλης Γέττος πραγματοποιεί μια αναδρομή ...

Μέρες γερμανόφωνου κινηματογράφου

Το Ινστιτούτο Γκαίτε και οι πρεσβείες της Γερμανίας, Αυστρίας και Ελβετίας στην Κύπρο διοργανώνουν ...

X