Ετοιμάζεται για τις Κάννες η ταινία Kod Adi Venus

Ετοιμάστηκε και δόθηκε στη δημοσιότητα το δεύτερο -αλλά πρώτο με διαλόγους- τρέιλερ της ταινίας Kod Adi Venus [Κωδικός Αφροδίτη], η οποία θα προβληθεί στο φετινό Φεστιβάλ των Καννών, στις 24 Μαΐου.

Η ταινία, σε σκηνοθεσία του Τουρκοκύπριου σκηνοθέτη Ταμέρ Γκαρίπ, γυρίστηκε στην Κύπρο πέρυσι και τα γυρίσματά της ολοκληρώθηκαν τον προηγούμενο χρόνο.

Η Γιασμίν ερωτεύεται στη διάρκεια της ζωής της τρεις άντρες, σε τρεις διαφορετικές ιστορικές περιόδους, χαρακτηριστικές της σύγχρονης ιστορίας της Κύπρου. Αυτό είναι με πολύ λίγα λόγια το σκεπτικό της ταινίας «Κωδικός Αφροδίτη», του Τ/Κ σκηνοθέτη Ταμέρ Γκαρίπ.

Το στόρι
Η ταινία του Ταμέρ Γκαρίπ, προέδρου του Κέντρου Καινοτομίας και Τεχνολογιών του Πανεπιστημίου της Εγγύς Ανατολής στα κατεχόμενα [το φιλμ είναι επιχορηγημένο από το πανεπιστήμιο], έχει ως πρωταγωνίστρια τη Γιασμίν. Γεννημένη το 1932 και μεγαλωμένη στην Αγγλία με τη γιαγιά της, η Γιασμίν έρχεται στην Κύπρο για να αναζητήσει την οικογένειά της. Η ιστορία της τρέχει παράλληλα με την ιστορία της Κύπρου:

  • Τη δεκαετία του ’50, ερωτεύεται τον Τσαρλς, ‘Αγγλο πράκτορα στην τουρκική μυστική υπηρεσία, ο οποίος την πείθει να κατασκοπεύει την ΕΟΚΑ για λογαριασμό της υπηρεσίας.
  • Εκεί θα ερωτευτεί τον Αδάμο και θα ασπαστεί -εν τέλει- την ΕΟΚΑ.
  • Ο χρόνος περνά και το 1963 η Γιασμίν καταλήγει να βοηθά τους Τ/Κ στους τ/κ θύλακες. Όπου ερωτεύεται έναν Τ/Κ και μένουν μαζί μέχρι το 1968.

Σε κάθε ερωτική της σχέση, η Γιασμίν καλείται να αναθεωρήσει τις απόψεις της και αυτό είναι ένα ενδιαφέρον σημείο της ταινίας, όπως επίσης το ότι μετά την τουρκική εισβολή του ’74, δεν μπορεί να επικοινωνήσει με κανέναν.

Τα γυρίσματα
Η ταινία γυρίστηκε στα κατεχόμενα μεταξύ 23 Σεπτεμβρίου και 5 Νοεμβρίου 2011. Σ΄ αυτήν συμμετείχαν περίπου 200 Τ/Κ, 20 Τούρκοι και 12 Βρετανοί ηθοποιοί και κομπάρσοι.
Ο προϋπολογισμός της ταινίας ανέρχεται γύρω στο 1 εκ. στερλίνες και είναι στην αγγλική γλώσσα. Θα υποτιτλιστεί σε επτά γλώσσες.

Ο σκηνοθέτης της ταινίας, Ταμέρ Γκαρίπ, γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1962 και έφυγε για σπουδές στην Αγγλία το 1976. Επέστρεψε στην Κύπρο το 2004.

ΠΑΡΑΘΥΡΟ

You May Also Like

Open Air Music Festival στο Σπίτι της Συνεργασίας

Ένα μουσικό ταξίδι χωρίς σύνορα προσφέρει το πρώτο Open Air Music Festival, το οποίο ...

Περσική μουσική από το Rohaab Ensemble

Μια βραδιά περσικής μουσικής παρουσιάζει στις 20 Μαρτίου το Ίδρυμα Τεχνών Φάρος, στον όμορφο ...

Η « Ντροπή» του Στιβ ΜακΚουίν φαβορί για το Χρυσό Λιοντάρι

Γράφει ο Ιάκωβος Γωγάκης Έργο βγαλμένο από τον σύγχρονο τρόπο ζωής στις μεγάλες πόλεις. ...

Αποτελέσματα θεατρικού διαγωνισμού Ένωσης Θεατρικών Συγγραφέων Κύπρου

Η Ένωση Θεατρικών Συγγραφέων Κύπρου ανακοινώνει τα αποτελέσματα του διαγωνισμού που εξήγγειλε κάτω από ...

Νέος Μίχλης στην γκαλερί Κυπριακή Γωνιά

Τη νέα του δουλειά παρουσιάζει ο Δημήτρης Μίχλης στη Γκαλερί Κυπριακή Γωνιά στη Λάρνακα, ...

Νέα ημερομηνία πρεμιέρας για τον «Αύγουστο» του ΘΟΚ

Για τις 22 Μαΐου ορίστηκε η νέα ημερομηνία για την πρεμιέρα της παραγωγής ΘΟΚ ...

X