Tίτος Πατρίκιος: «Για την Ελλάδα παραμένω πεισματικά αισιόδοξος»

Ο Τίτος Πατρίκιος εξέδωσε τη νέα του ποιητική συλλογή στα 83 του χρόνια παρομοιάζοντας την ποίηση με ένα… μελάτο αβγό: «Γίνεται εν βρασμώ αλλά χρειάζεται και νου για να το αποσύρεις από τη φωτιά την κατάλληλη ώρα».

Ο νεοσύστατος Κύκλος Ποιητών τίμησε τον γνωστό Έλληνα ποιητή [Αθήνα 1928] σε μια εκδήλωση τη Δευτέρα 12 Μαρτίου σε αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων, με αφορμή την κυκλοφορία του νέου του βιβλίου «Συγκατοίκηση με το παρόν» [εκδόσεις Κέδρος].

Η βραδιά άνοιξε με προβολή ντοκιμαντέρ για τον άνθρωπο και τον ποιητή [παραγωγή της ΕΡΤ σε σκηνοθεσία Τάσου Ψαρρά]. Ακολούθησε ομιλία από τον Αναστάση Βιστωνίτη, ποιητή και δοκιμιογράφο, ο οποίος μίλησε για ένα βιβλίο που «λάμπει από φρεσκάδα» και για τον ποιητή που «παραμένει νέος όσο σκάβει ολοένα και πιο βαθιά το κοίτασμα». Και ο ίδιος κατέληξε: «Είναι ένα βιβλίο βαθιάς επιείκειας για τις ατέλειες της ζωής. Ενα ελιξίριο που μας κρατά δημιουργικούς και μας βοηθά να ξεπεράσουμε τα μικρά και τα μεγάλα δράματα του κόσμου».
«Προσπαθώ να μην αφήσω το γράψιμο» εξομολογήθηκε με τη σειρά του ο Τίτος Πατρίκιος. «Θέλω να συνεχίσω για να ανακαλύψω πράγματα που με ξεπερνούν και για να μη μείνω πίσω στις αλλαγές που συμβαίνουν γύρω μας». Σύμφωνα με τον ποιητή, αν στα έργα του που έχουν δημοσιευτεί μείνει στις επόμενες γενιές το 10%, αυτό θα είναι μεγάλη υπόθεση. Ο ποιητής διάβασε στο κοινό ποιήματα όπως τα «Υμνώ το σώμα», «Οι γυμνοί και οι ντυμένοι», «Το λεωφορείο» και άλλα και μοιράστηκε με το κοινό στιγμές της επεξεργασίας τους. «Για να φτιάξω αυτό το ποίημα» ανέφερε «χρειάστηκε να αφαιρέσω εκατοντάδες στίχους».
Στο τέλος έγινε συζήτηση με το κοινό. «Ποιο ποίημα είναι το αγαπημένο σας;» τον ρώτησε νεαρή φοιτήτρια. «Μπορεί με την απάντηση που θα σου δώσω να φανώ ασταθής και ευμετάβλητος αλλά κάθε τόσο αλλάζω» απάντησε ο ποιητής. Μία από τις τελευταίες ερωτήσεις που δέχθηκε ήταν αν τον λυπεί η Ελλάδα τού σήμερα. «Τη λύπη ας την αφήσουμε για τις προσωπικές μας υποθέσεις» απάντησε. «Για την Ελλάδα παραμένω πεισματικά αισιόδοξος».

ΠΗΓΗ: ΤΟ ΒΗΜΑ

You May Also Like

Συλλογή πνευστών μουσικών οργάνων από το Sistema Cyprus

Το μουσικο-κοινωνικό πρόγραμμα Sistema Cyprus μεγαλώνει και αναζητά πνευστά μουσικά όργανα που θα δώσουν ...

Δέκα χρόνια Μουσείο Ακρόπολης

«Είναι ιδιαίτερη χαρά για το Μουσείο Ακρόπολης το ότι γιορτάζει τα δέκατα γενέθλιά του», ...

Δικαιώνει η Επιτρόπος Διοικήσεως το Μουσείον Χαρακτικής Χαμπή

Δικαιώνει η Επιτρόπος Διοικήσεως το Μουσείον Χαρακτικής Χαμπή καταλογίζοντας σοβαρότατες ευθύνες στην Επαρχιακή Διοίκηση ...

CYPRUS FILM DAYS 2017 | Κινηματογραφικά Εργαστήρια

Masterclass: «50 Χρόνια πίσω από την κάμερα»  ΣΑΒ | SAT 29/4, 15:30 – 17:30  Ο ...

Κινηματογραφικές Μέρες Κύπρος 2017 από 27 Απριλίου

«Δεκαπέντε χρόνια μιλάμε σινεμά» είναι η ατάκα που συνοδεύει το φετινό 15ο Διεθνές Φεστιβάλ ...

Ιταλία και Unesco δημιουργούν «κυανόκρανους» για τον πολιτισμό

Η ιταλική κυβέρνηση προχώρησε στην υπογραφή πρωτοκόλλου συμφωνίας με την Unesco για τη δημιουργία ...

X