Άντης Σκορδής | Μουσική σε βάθος

Μια «ηχητική παράσταση / μουσική εμπειρία» θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε την Πέμπτη 26 και την Παρασκευή 27 Απριλίου στη Λευκωσία, όταν θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Κύπρο το έργο του Άντη Σκορδή ‘The deeper you go…the deeper you go…the deeper you go… deeper you go…you go…you?’.

Ο Κύπριος -αλλά εγκατεστημένος στην Ολλανδία- συνθέτης παρουσίασε σε παγκόσμια πρεμιέρα το έργο του στην Ολλανδία, με αποτέλεσμα να είναι σήμερα υποψήφιο για τα σημαντικά ολλανδικά βραβεία σύνθεσης «Matthijs Vermeulen» και «Buma Toonzetters». Στην Κύπρο θα ακούσουμε το έργο σε διπλές παραστάσεις στις 26 και 27 Απριλίου στην αίθουσα Καστελλιώτισσα.

Σε δύο μέρη

«Θα ακούσουμε ένα κομμάτι γραμμένο συναισθηματικά, το οποίο αντανακλά τις σκέψεις και τα συναισθήματα που είχα όταν το έγραφα πέρυσι μεταξύ Φεβρουαρίου και Μαΐου», λέει στον «Π» ο Άντης Σκορδής, ο οποίος έγραψε αυτό το έργο για 24μελή ορχήστρα: πέντε τρομπόνια, πέντε τσέλα, πέντε κλαρίνα, πέντε φωνές, δύο κρουστά, ένα πιάνο και ένα τσέμπαλο. Οι μουσικοί που θα εκτελέσουν το έργο ζουν στην Κύπρο, με εξαίρεση τον κλαρινίστα Χάρη Κωνσταντίνου, ο οποίος ζει και εργάζεται στο Άμστερνταμ και θα έρθει στη χώρα μας ειδικά για τις τέσσερις παραστάσεις.

Λέει ο Άντης Σκορδής για το έργο του: «Ως κομμάτι, είναι στατικό, δηλαδή δεν υπάρχει πολλή κίνηση, σχεδόν καθόλου. Είναι όπως, αντί να περπατάς κανονικά, κάνεις πολύ μικρά βήματα και προχωράς. Υπάρχει ωστόσο και πολλή ένταση σε ένα δεύτερο μέρος».

Στο πρώτο μέρος του έργου, το οποίο διαρκεί είκοσι λεπτά, επικρατεί σχεδόν απόλυτο σκοτάδι. Τα υπόλοιπα είκοσι λεπτά επαναφέρουν τη μουσική σε μια κατάσταση δυνατή και έντονη.

Ο τίτλος

«Είναι εμπνευσμένος από μια συζήτηση με ένα άτομο πολύ κοντά σε μένα, η οποία ήθελε να ψάξει βαθιά μέσα της για να βρει αυτό που θέλει», εξηγεί για τον μακρύ τίτλο του έργου του ο Άντης Σκορδής. «Η απάντησή μου ήταν πως δεν υπάρχει κάποιο βάθος, δεν υφίσταται κάτι το οποίο έχεις μέσα σου και υπάρχει αυτή η διαδικασία στην οποία μπαίνεις και στο τέλος θα έχεις κάποιο αποτέλεσμα. Το μόνο πράγμα που υπάρχει, θεωρώ, είναι εσύ και ο εαυτός σου. Είναι αυταπάτη να νομίζεις πως θα μπορέσεις να πας βαθιά μέσα σου και να βρεις κάτι. Όλα έχουν να κάνουν περισσότερο με τη στιγμή, παρά με τη διαδικασία του να ψάξεις βαθιά μέσα σου».

Το ποίημα

Στη διάρκεια του έργου, πέντε φωνές απαγγέλλουν ένα ποίημα το οποίο έγραψε ο ίδιος ο συνθέτης και είναι στην ελληνική γλώσσα. Γράφοντας πρώτα το μουσικό κομμάτι και αργότερα το ποίημα, επηρεασμένος από τη μουσική, ο Α. Σκορδής δεν μπορούσε παρά να δώσει το ίδιο θέμα τόσο στο μουσικό όσο και στο ποιητικό κομμάτι. «Το ποίημα μιλά για μια γέφυρα που ενώνει δύο μέρη και στην οποία δημιουργείται μια κατάσταση. Το αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης ωστόσο δεν είναι πάνω στη γέφυρα, αλλά κάτω απ’ αυτήν. Με αυτόν τον τρόπο θίγω το θέμα της σχέσης θεών και γης, με την άποψη ότι πάνω τσακώνονται αλλά εμείς υποφέρουμε, ή επιλέγουμε να υποφέρουμε για τον τσακωμό των πάνω. Οι τσακωμοί οι δικοί μας έχουν πάντα μια ουσία που δεν βασίζεται σε πράγματα γήινα, αλλά εξαρτάται από εξωτερικούς παράγοντες. Ο πιο σημαντικός στίχος για μένα είναι ‘πάνω τσακώνονται, κάτω πεθαίνουν και δίπλα άνοια’».

Το είδος

Ο Άντης Σκορδής είναι κατά βάση κλασικός συνθέτης. Έργα του έχουν εκτελεστεί από ορχήστρες στην Ευρώπη και την Αμερική, αλλά και από τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου. Ωστόσο, το συγκεκριμένο κομμάτι «δυσκολεύομαι να το κατατάξω σε κάποιο είδος», λέει ο ίδιος. «Θα έλεγα πως είναι σύγχρονη κλασική μουσική, είναι ωστόσο κι αυτός ένας όρος που δεν μ’ αρέσει πολύ. Το βλέπω περισσότερο σαν μουσική εμπειρία. Δεν είναι ένα κομμάτι που μπορείς να ακούσεις στο σπίτι μόνος σου. Η εμπειρία έχει το φωτισμό, ενώ και ο τρόπος με τον οποίο είναι στημένα τα όργανα είναι κυκλικός, οπότε είναι διαφορετικός και ο τρόπος με τον οποίο ακούς το έργο. Θα το έλεγα λοιπόν μια ηχητική παράσταση».

+ Το έργο του Άντη Σκορδή παρουσιάζει η Λουβάνα Δίσκοι στις 26 και 27 Απριλίου, σε διπλές παραστάσεις στις 20:00 και 21:30. Οι παραστάσεις θα δοθούν στην αίθουσα Καστελλιώτισσα (έναντι της Πύλης Πάφου, Λευκωσία). Εισιτήρια προς 12 και 8 ευρώ (φοιτητικό). Πληροφορίες και προπώληση εισιτηρίων τηλ. 70007610 και www.louvana.com.cy.

 

ΠΗΓΗ: ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

You May Also Like

GREATER NICOSIA 2021

Σε εντατικούς ρυθμούς εργάζεται, εδώ και μήνες, η ομάδα του GREATER NICOSIA 2021, με ...

«Κωδικός Κόκκινο»: το θεατρικό A Few Good Men από την Alpha Square

Δεκατέσσερις ηθοποιοί συμμετέχουν στη νέα παραγωγή της ομάδας Alpha Square με τίτλο «Κωδικός Κόκκινο», ...

O Πέτρος Χαραλάμπους στα βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας

Υποψήφιος για το βραβείο Ίρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου είναι ο Πέτρος Χαραλάμπους, για την ...

1o Διεθνές Φεστιβάλ Φαγητού Κύπρου

Μια γιορτή γευσιγνωσίας και οινογνωσίας επιφυλάσσει στο κοινό το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Φαγητού Κύπρου το ...

Στο “Moonlight” το Όσκαρ Καλύτερης ταινίας μετά από μεγάλη γκάφα επι σκηνής

H ταινία “Moonlight” κέρδισε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας για την Κυριακή, νικώντας το φαβορί ...

Ο Banksy πίσω από τα έργα τέχνης “A Great British Spraycation”

O Banksy επιβεβαίωσε ότι είναι πράγματι ο δημιουργός μίας σειράς έργων τέχνης που παρουσιάστηκαν ...

X