Άντης Σκορδής | Τhe Deeper You Go…

Η Λουβάνα Δίσκοι παρουσιάζει το έργο του Άντη Σκορδή ‘The deeper you go…the deeper you go…the deeper you go… deeper you go…you go…you?’, στις 26 και 27 Απριλίου 2012 στην αίθουσα Καστελλιώτισσα, στη Λευκωσία.

Το έργο του βραβευμένου Κύπριου συνθέτη μοντέρνας κλασικής μουσικής παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στο Άμστερνταμ στα πλαίσια του Composer’s Festival, εισπράττοντας εξαιρετικές κριτικές. Γράφτηκε το 2011 και είναι μια μοντέρνα, πρωτοποριακή παράσταση κλασικής μουσικής.

Στην Κύπρο θα παρουσιαστεί σε τέσσερις παραστάσεις στην Καστελλιώτισσα. Θα εκτελεστεί από 24μελή ορχήστρα που θα αποτελείται από πέντε τρομπόνια, πέντε τσέλα, πέντε κλαρίνα, πέντε φωνές, δύο κρουστά, ένα πιάνο και ένα τσέμπαλο. Tο έργο είναι προτεινόμενο για το Matthijs Vermeulen Prijs και το Buma Toonzetters Prijs, τα δύο μεγαλύτερα βραβεία σύνθεσης στην Ολλανδία.

Το έργο είναι χωρισμένο σε δύο μέρη. Το πρώτο μέρος διαρκεί γύρω στα είκοσι λεπτά και είναι αργό, σιγανό και στατικό. Μια μυστήρια ατμόσφαιρα δημιουργείται με την έλλειψη κίνησης στη μουσική. Κατά τη διάρκεια του επικρατεί σχεδόν απόλυτο σκοτάδι.
Στο δεύτερο μέρος σε αντίθεση, είναι δηλαδή πολύ δυνατό, γρήγορο και γεμάτο ενέργεια. Διαρκεί επίσης περίπου είκοσι λεπτά.

Οι φωνές τραγουδούν και απαγγέλουν ένα ποίημα, γραμμένο στα ελληνικά́ κατά τη διάρκεια του έργου. Η κάθε ομάδα οργάνων εκτελεί σχεδόν την ίδια μουσική με απλές και μικρές αλλαγές στο κάθε μέρος, δίνοντας μια μπερδεμένη εντύπωση όσον αφορά την ταυτότητά τους. Με άλλα λόγια είναι σαν ένας καθρέφτης, ο οποίος απεικονίζει κάτι με ελαφρά παράλλαξη.

Ποιος είναι

Ο Άντης Σκορδής γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1983. Από μικρή ηλικία είχε επαφή με την μουσική, παίζοντας ηλεκτρική κιθάρα και γράφοντας μουσική στο rock ιδίωμα για τα συγκροτήματα του “Offtone Thieves” και “SpiritS”.
Κατά την διάρκεια της στρατιωτικής του θητείας ήταν μέλος της στρατιωτικής μπάντας “ΣΜΕΦ” παίζοντας Ευφώνιο και Κιθάρα. Μετά την στρατιωτική του θητεία παρακολούθησε μαθήματα Jazz κιθάρας στο University of Bridgeport, όπου είχε βραβευτεί με υποτροφία. Το 2004 ξεκίνησε τις σπουδές του στο Berklee College of Music όπου αποφοίτησε το 2007 με Magna Cum Laude στους κλάδους της Σύνθεσης
και Σύνθεσης για Κινηματογράφο. Το 2008 μετακόμισε στο Άμστερνταμ όπου γράφτηκε στο κονσερβατόριο τουΆμστερνταμ για μεταπτυχιακές σπουδές στη σύνθεση με τον Richard Ayres και στην Καρνατική μουσική (μουσική της Νότιας Ινδίας) με τον Rafael Reina. Τον Νοέμβρη του 2011 κέρδισε το Master του στη σύνθεση με καθηγητες τους Richard Ayres και Wim Hendrickx, και τον Ιούνιο του 2012 θα συμπληρώσει το 4ετές πρόγραμμα στην καρνατική μουσική.
Η μουσική του έχει εκτελεστεί στην Ευρώπη και ΗΠΑ από διάφορα ορχηστρικά σχήματα όπως Nieuw Ensemble, Orkest de Ereprijs,  Mousique Nouvelles, Kalistos Chamber Orchestra, Triple Helix, Συμφωνική ορχήστρα Κύπρου, κ.α.

Ο Άντης είναι υπότροφος του WWIK από την κυβέρνηση της Ολλανδίας, του ιδρύματος Λεβέντη και του ιδρύματος Νικόλα Οικονόμου. Οι συνθέσεις του έχουν πάρει βραβεία όπως : 2ο βραβείο στο διαγωνισμό σύνθεσης για τα 50χρονα της κυπριακής δημοκρατίας, selected composition “Young Composers Meeting 2011 – Apeldoorn”, Best Music Film – CIFF 2007, κ.α.

Εκτός από την σύνθεση, Ο Άντης παίζει κρουστά με το συγκρότημα “PAYAZEN!” όπου κάνουν συχνά περιοδείες στην Ευρώπη και Ασία, και είναι μέλος του Javanese Gamelan Ensemble “Jumat Siang”.

+ Στις 26 και 27 Απριλίου στην αίθουσα Καστελιώτισσα σε διπλές παραστάσεις στις 20:00 και 21:30. Εισιτήρια προς 12 και 8 ευρώ [φοιτητικό]. Πληροφορίες | Προπώληση τηλ. 70007610 και www.louvana.com.cy. 

You May Also Like

BUFFER FRINGE FESTIVAL 2020: Διαδικτυακές συζητήσεις

Με δύο συζητήσεις και δύο περφόρμανς από τη Νέα Υόρκη που θα πραγματοποιηθούν κατά ...

«Ξαναδιαβάζοντας Κ.Π. Καβάφη» με τον φακό της ψυχανάλυσης

«Το ίχνος μιας διαδρομής, η περίληψη του κόσμου: ξαναδιαβάζοντας Κ. Π. Καβάφη» είναι ο ...

Επανεκκίνηση παραστάσεων για το Κτήνος στο Φεγγάρι από τη Θεατρική Ομάδα Persona

Αρχίζουν ξανά οι παραστάσεις για «Το Κτήνος στο Φεγγάρι» από τη Θεατρική Ομάδα Persona. ...

Πρεμιέρα για «Αχαρνείς» του ΘΟΚ

Με την πρώτη σωζόμενη κωμωδία του Αριστοφάνη «Αχαρνείς» (425 π.Χ.), σε σκηνοθεσία Βαρνάβα Κυριαζή, ...

«Λιποθυμίες» στο πλαίσιο του Προγράμματος Πολιτιστικής Αποκέντρωσης

Το Θέατρο ΑντίΛογος παρουσιάζει την παράσταση Λιποθυμίες που αποτελείται από δύο πασίγνωστες μονόπρακτες κωμωδίες ...

Aerologies | Αερολογίες – Αμφίδρομο Χοροθέατρο Έλενας Χριστοδουλίδου

Ένα έργο που δημιουργήθηκε εν καιρώ πανδημίας. Μουδιασμένα σώματα, αβέβαια βλέμματα. Ανακαλύψαμε νέα κομμάτια ...

X