Pino Pandolfini και Δήμητρα Σιατερλή στο Κέντρο Χαρακτικής Χαμπή

Το «Κέντρο Χαρακτικής Χαμπή» στο χωριό Πλατανίστεια παρουσιάζει την κοινή έκθεση χαρακτικών έργων των Pino Pandolfini και Δήμητρας Σιατερλή την Τετάρτη  18 Απριλίου.

Πρόκειται για ένα μακρόβιο ζευγάρι εικαστικών  καλλιτεχνών που απο το 1972, ζούν κι εργάζονται παράλληλα στην τέχνη ενώ συνίδρυσαν το Κέντρο Χαρακτικής Αθηνών Pandolfini & Σιατερλή που απο το 1977,  λειτουργεί αδιάκοπα προωθώντας το χαρακτικό έργο στην Ελλάδα και την Ευρώπη με εκτυπώσεις, εκδόσεις, σεμινάρια, εκθέσεις και συνεργασίες με σχολεία, μουσεία και αίθουσες  τέχνης.

Ο Pino Pandolfini εκθέτει για δεύτερη συνεχή χρονιά στην Κύπρο, στους ιδιαίτερα φιλόξενους  χώρους του Κέντρου Χαρακτικής Χαμπή,  παρουσιάζοντας σε ευρύτερη κλίμακα την περίοδο του χαρακτικού του έργου που  έχει ως αφετηρία μορφές βασισμένες σε κλασικά αρχαία ελληνικά πρότυπα. Μορφές που αναδύονται από πλέγματα μέσα απο πυκνώσεις και αραιώσεις της ύλης και των χαράξεων, έτσι ώστε να δημιουργείται η δόμηση και συγχρόνως η οπτική αποδόμησή τους: μια ανάδευση της συλλογικής μνήμης που ανακαλεί από το παρελθόν πρόσωπα που διηγούνται την πολιτιστική μας κληρονομιά.

Έργο του Πίνο Παντολφίνι.

Έργο της Δήμητρας Σιατερλή.

Η Δήμητρα Σιατερλή παρουσιάζει χαλκογραφίες διαφόρων περιόδων της δουλειάς της, έργα από τις  χαρακτικές «Προσωπίδες» καθώς και την πολύ πρόσφατη σειρά 12 χαλκογραφιών «Αλλόδοξες Αφίξεις».

 Η πρώτη ενότητα έργων δίνει τη δυνατότητα στο θεατή να γνωρίσει πτυχές του χαρακτικού της έργου διαφόρων εποχών ξεκινώντας απο τις πρώτες της χαράξεις.  Στις «Προσωπίδες», θεματική σειρά που η Σιατερλή ερευνά απο το 1980 και εμπλουτίζει διαρκώς με νέες προτάσεις, οι χαρακτικές της μήτρες κόβονται στο  ιδιαίτερο σχήμα κάθε προτεινόμενου προσωπείου. Έτσι οι φόρμες απελευθερώνονται από το ορθογώνιο περίγραμμά τους κι αποκτούν τη δυνατότητα μετατόπισης μέσα στην επιφάνεια του χαρτιού ενώ συγχρόνως οριοθετούν με δυναμισμό το δικό τους χώρο. Στη σειρά χαλκογραφιών «Αλλόδοξες Αφίξεις» προσπαθεί να ανιχνεύσει την αίσθηση και τα  ερωτηματικά που μας προκαλεί η αινιγματική παρουσία και συμπεριφορά του επισκέπτη «ξένου», αυτού που έρχεται από «αλλού» κι είναι αλλιώτικος από μας.

Η σύγχρονη παρουσίαση χαρακτικών έργων τoυ Pandolfini και της Σιατερλή επιδιώκει μια νέα, καρποφόρα συνομιλία με το χώρο και το κοινό του Κέντρου Χαρακτικής Χαμπή σε συνέχεια της περσινής γόνιμης συνάντησής τους.

+ Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 18 Απριλίου στο χωριό Πλατανίστεια, στις 12:00. Θα διαρκέσει μέχρι τις 25 Μαΐου. Πληροφορίες τηλ. 25222772.

 

 

 

You May Also Like

Έκθεση Φωτογραφικού Αρχείου Camille Enlart στο Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας

Το Μουσείο του Ιδρύματος Κώστα & Ρίτας Σεβέρη, Κέντρο Εικαστικών Τεχνών και Έρευνας, ανακοινώνει ...

Παρουσίαση Ποιητικής Συλλογής: Ρινίσματα Του Βαγγέλη Γέττου

Στο Artnaldas Concept Experience στις 4 Σεπτεμβρίου 2020, στις 8 μ.μ. Η έκρηξη ήταν ...

«Ο Βαφτιστικός»

Η καρδιά μου πονεί για σας κι ένας χτύπος γλυκός χτυπάει και μου λέει ...

Nicosia International Airport | έκθεση φωτογραφίας

Η isnotgallery παρουσιάζει την ατομική έκθεση του Άντρου Ευσταθίου «Nicosia International Airport», από την ...

Η Ωραία Κοιμωμένη από το Royal Opera House Cinema στο Θέατρο Ριάλτο

Το μαγευτικό μπαλέτο του Pyotr Ilyich Tchaikovsky που αποτελεί μία από τις πιο ρομαντικές ...

Λήξη 16ου Διεθνούς Ντοκιμαντέρ Λεμεσού

Η κινηματογραφική εβδομάδα ολοκληρώνεται την Κυριακή 8 Αυγούστου 2021 για το 16ο Διεθνές Φεστιβάλ ...

X