Απεβίωσε ο Κάρλος Φουέντες

Ένας από τους μεγαλύτερους λογοτέχνες της εποχής μας, ο Κάρλος Φουέντες, απεβίωσε την Τρίτη 15 Μαϊου, όπως ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρόεδρος της χώρας του Μεξικού, Φελίπε Καλδερόν, μέσω του λογαριασμού του στο twitter.

O Φελίπε Καλδερόν χαρακτήρισε τον Φουέντες «εθνικό συγγραφέα», για την απώλεια του οποίου θρηνεί ολόκληρη η χώρα.

Ο θάνατος του Κάρλος Φουέντες οφείλεται σε καρδιολογικά προβλήματα που αντιμετώπιζε. Εξέπνευσε σε νοσοκομείο της πόλης του Μεξικό σε ηλικία 83 ετών.

Γεννημένος στον Παναμά το 1928 και ακολουθώντας τον διπλωμάτη πατέρα του, πέρασε τα πρώτα χρόνια της ζωής του στις ΗΠΑ, τη Χιλή και την Αργεντινή, καταλήγοντας να συγκαταλέγεται ανάμεσα στους σημαντικότερους ισπανόφωνους λογοτέχνες στον κόσμο. Μαζί με τον Μάριο Βάργκας Λιόσα, τον Γκαμπριέλ Γκαρσία Μαρκές και τον Χούλιο Κορτάσαρ, ο Κάρλος Φουέντες συντέλεσε αποφασιστικά στην ανάπτυξη και στην ανανέωση της λατινοαμερικανικής λογοτεχνίας κατά τις δεκαετίες του 1960 και του 1970.

Ο Φουέντες, που συγκαταλέγεται στους σημαντικότερους σύγχρονους ισπανόφωνους συγγραφείς, έχει τιμηθεί μεταξύ άλλων με το βραβείο Θερβάντες [1987] και το βραβείο λογοτεχνίας του Πρίγκιπα των Αστουρίων. Δεν απέσπασε ωστόσο το βραβείο Νόμπελ, αν και το όνομά του ήταν πάντα στις λίστες με τα επικρατέστερα.

Έγραψε μυθιστορήματα, διηγήματα, δοκίμια, θεατρικά έργα και κινηματογραφικά σενάρια.

Κατά την «άτυπη» παράδοση των Λατινοαμερικανών συγγραφέων, ο Φουέντες είχε έντονη άποψη για τα πολιτικά πράγματα στη χώρα του και στη διεθνή σκηνή. Έγραψε πολυάριθμα άρθρα σε περιοδικά και εφημερίδας, κατακρίνοντας την κυβέρνηση του Μεξικού την μακρά περίοδο της μονοκομματικής διακυβέρνησης που έληξε το 2000. Πολύ πρόσφατα έγραφε για την ανικανότητα της χώρας του να πατάξει το εμπόριο ναρκωτικών, κάνοντας συνεχείς εκκλήσεις αναφορικά με τον άτυπο πόλεμο που μαίνεται ανάμεσα στο κράτος και τις συμμορίες που εμπλέκονται στη διακίνηση ναρκωτικών ουσιών. Αποκαλούσε, δε, τον Ούγκο Τσάβεζ… «τροπικό Μουσολίνι».

Την ημέρα του θανάτου του, η εφημερίδα Reforma δημοσίευσε ένα αισιόδοξο μήνυμά του σχετικά με την αλλαγή διακυβέρνησης στη Γαλλία.

Ανάμεσα σ’ άλλα, υπογράφει τα μυθιστορήματα «Ο θάνατος του Αρτέμιο Κρους» (1962), «Αλλαγή δέρματος» (1967), «Ιερή ζώνη» (1967), «Terra Nostra» (1975), «Το κεφάλι της ύδρας» (1978), «Ο γερο-γκρίνγκο» (1985), «Ο αγέννητος Χριστόφορος» (1987), «Η εκστρατεία» (1990), «Ντιάνα, η μοναχική κυνηγός» (1997), κινηματογραφικά σενάρια, θεατρικά έργα και δοκίμια, όπως «Ο θαμμένος καθρέφτης» (1992).

ΠΗΓΕΣ: ΝEW YORK TIMES | TO BHMA | ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

You May Also Like

Ταινία από τους Πρεσβύτερους για την Κύπρο

Με την έναρξη της διαδικτυακής προβολής της ταινίας «Κύπρος: Αναζητώντας το Μέλλον Ανασκαλίζοντας το ...

Στήριξη ζητούν από την Πολιτεία οι καλλιτέχνες, με επιστολή τους στη Βουλή.

Η περίοδος που διανύουμε, μέσα από περιοριστικά μέτρα, είναι τραγική για τους καλλιτέχνες και ...

Η διασημότερη κυπριακή προσωπικότητα…

Ως τη διασημότερη σύγχρονη προσωπικότητα της Κύπρου που πέρασε πια στην αιωνιότητα χαρακτηρίζει το ...

Συνάντηση Πρόδρομου Προδρόμου – Λίνας Μενδώνη στην Αθήνα

Στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψής του στην Ελλάδα, ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και ...

Ανασκαφή σουηδικής αποστολής στην περιοχή Χαλά Σουλτάν Τεκκέ

Ποσότητες χαλκού για την κατασκευή όπλων, αγγεία από τον μυκηναϊκό κόσμο, κοχύλια murex τα ...

Στ. Λιβαθινός: «Το θέατρο και η ελληνική γλώσσα είναι καλό, όπου / όπως κι αν ακούγεται»

«Μπαίνουμε σε κάτι ως καλλιτέχνες γιατί αυτή είναι η δουλειά μας. […] Ελπίζω να ...

X