Εικαστική ματιά στα λευκαρίτικα κεντήματα

Η Έλενα Σαρρή Βαρνάβα παρουσιάζει την εικαστική της δουλειά με τίτλο «Λευκαρίτικα» στις 16 Μαΐου στην γκαλερί Rouan στη Λεμεσό.

Γράφει για την δουλειά της Έλενας Σαρρή Βαρνάβα η δρ Νάτια Αναξαγόρου:

«Kεντώντας, ζωγραφίζοντας, επικολλώντας και ξεφτώντας λευκαρίτικα μοτίβα σε λινό ή καμβά, η Έλενα Σαρρή Βαρνάβα συγκροτεί μια καινούργια ενότητα, που εν σπέρματι άρχισε ήδη να διαμορφώνεται μέσα από την προηγούμενη δουλειά της. Έχοντας, στο μεταξύ, συστηματικά εντρυφήσει στην τέχνη του λευκαρίτικου, με την εντατική μαθητεία της στο Κέντρο Κυπριακής Χειροτεχνίας, η καλλιτέχνις πλαισιώνει με μαεστρία αρχέγονα, μαγευτικά τοπία από την Παναγιά της Πάφου με πλεκτές βελονιές και παραγαζί. Επενδύει επίσης αρχιτεκτονικές όψεις και νεκρές φύσεις, όπως το ερειπωμένο αρχοντικό του Πηλίου και το φρεσκοκομμένο, μυρωδάτο τριαντάφυλλο του κήπου της, με βενέτικο γαζί και διάκενα, που φέρουν ατόφιο το μεράκι, τη σκληρή δουλειά και την αφοσίωση της κεντήτριας των Λευκάρων.
Ακρυλικά, σκόνες, παστέλ κι υδατοχρώματα σμίγουν με λευκαρίτικα κολλάζ για ν’αποδώσουν, μέσα από μια μεικτή τεχνική, αυτοπροσωπογραφίες καθώς και προσωπογραφίες οικείων και αγαπημένων προσώπων, που στη μορφή τους εναποτίθεται το θωπευτικό σμίλεμα της χειροτεχνίας, ως ανάθημα αστείρευτης στοργής και αγάπης.
Η λευκαρίτικη μαργαρίτα απολήγει σήμα κατατεθέν και κινητήριος άξονας στο έργο της, καθώς η ζωγράφος άλλοτε τη δομεί σε πληθωρικές, ανάγλυφες επιστρώσεις μπογιάς κι άλλοτε την αποδομεί στα εξ ων συνετέθη, μέσα από μινιμαλιστικές χαρακτικές αποτυπώσεις, αποτέλεσμα της θητείας της στη σχολή του χαράκτη Χαμπή, στην Πλατανίστεια. Τέλος, επανερμηνεύει τη δετή μαργαρίτα, στην τεράστια γκάμα των ποικίλων παραλλαγών της, μέσα από μεταξοτυπίες και εκτυπώσεις aqua tinta (με χρήση οξέων σε μεταλλική επιφάνεια), αναδεικνύοντας στο έπακρον την περίπλοκη και ραφινάτη επεξεργασία της.
Ο πειραματισμός τής Έλενας Σαρρή Βαρνάβα με τις άπειρες δυνατότητες που προσφέρουν τα οργανικά και τ’ ανόργανα λαϊκά στοιχεία αποκρυσταλλώνεται, μέσα απ’την πολύχρονη και ακατάπαυστη ενασχόλησή της με το λευκαρίτικο, σε μια προσωπική κατάθεση, ξεχωριστή κι αναγνωρίσιμη και μια αλλιώτικη, πολλά υποσχόμενη εικαστική επαναπραγμάτευση των φυσικών και γεωμετρικών σχηματισμών τής κεντητικής αυτής παράδοσης».

+ Η έκθεση της Έλενας Σαρρή Βαρνάβα εγκαινιάζεται στις 16 Μαΐου στις 20:00 στην γκαλερί Rouan στη Λεμεσό και θα παραμείνει μέχρι τις 30 Μαΐου. Πληροφορίες τηλ. 25350845, 25351590.

You May Also Like

Ομαδική Έκθεση “Fabrica Hill” / Θκιό Ππαλιές

Ομαδική έκθεση με έργα από τους Rumen Tropchev, Στέλιο Καλλινίκου, Peter Eramian και κείμενο ...

Όσα θα δούμε στο Ξυδάδικο μέχρι το τέλος του 2019

Τις προγραμματισμένες δράσεις του μέχρι το τέλος του 2019 ανακοίνωσε το Κέντρο Παραστατικών Τεχνών ...

Αφήγηση παραμυθιού στο Θεατρικό Μουσείο Κύπρου

Μια διαδραστική αφήγηση του παραμυθιού «Μουσικολίνο» με συνοδεία πρωτότυπης μουσικής επένδυσης και τους χαρακτήρες ...

“Ωδές οδύνης και ηδονής” της Υακύνθης Λάγιου

Την ελεύθερη έκφραση, άλλοτε ως παύση και άλλοτε ως επιμελημένη επανάληψη, αναγνώρισα περισσότερο εν ...

Υπαίθρια φωτογραφική έκθεση «Στ’ αχνάρια της μνήμης»

Η BPRαrts Cultural Management, σε συνεργασία με την κοινότητα της Κλήρου και τις Πολιτιστικές ...

Σύγχρονα έργα Κυπρίων συνθετών στο Ριάλτο

Ο συνθέτης Νίκος Βήχας προσκαλεί τους συνάδελφούς του συνθέτες Σάββα Σάββα, Ευαγόρα Καραγιώργη και ...

X