Θέατρο και νευρολογία από τον Α. Αποστολίδη

Το Rectus Centrum – Διεθνές Κέντρο Έρευνας Θεατρικής Τέχνης και Επιστήμης, παρουσιάζει την Ερευνητική Θεατρική Τριλογία του Απόστολου Αποστολίδη στο Θέατρο Παλλάς, Λευκωσία στις 24 και 25 Μαΐου.

Η τριλογία αποτελείται από τα έργα «Αποχαιρετισμός στον Έρωτα  (Η Τελευταία Μαγνητοταινία του Κραπ) του Μπέκετ, «O Ιερός Μέγας Εξεταστής» του Ντοστογιέφσκι και «Ο Τελευταίος ART-θρωπος» του Απόστολου Αποστολίδη.

Μετά από κάθε παράσταση θα ακολουθεί ανοιχτή συζήτηση.

Οι παραστάσεις θα τελούνται υπό τη διαδικασία έρευνας με την Ερευνητική Ομάδα του Απόστολου Αποστολίδη, αποτελούμενη από επιστημονικούς ερευνητές διαφορετικών ειδικοτήτων.

«Η εξέλιξη της θεατρικής έρευνας θα περιλαμβάνει την καλωδίωση εθελοντών θεατών με συσκευές ανίχνευσης νευρολογικών και ενεργειακών αντιδράσεων του εγκεφάλου κατά την ώρα της διεξαγωγής των έργων και πώς αυτές οι αντιδράσεις μετεξελίσσονται σε συναισθήματα»,  εξηγεί ο Α. Αποστολίδης, λέγοντας πως αυτή είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτού του είδους έρευνα σε παγκόσμια κλίμακα. 

«Με τη συμμετοχή του επιστημονικού προσωπικού θα γίνεται η ανάλυση και καταγραφή των επιστημονικών δεδομένων και πορισμάτων που θα καταδείξουν τα εγκεφαλογραφήματα. Τα δεδομένα αυτά θα καταγραφούν ως επίσημα πορίσματα της έρευνας του RECTUS CENTRUM, τα οποία θα παρουσιαστούν στη διεθνή θεατρική κοινότητα καθώς επίσης και σε επιστημονικά ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού», πρόσθεσε, λέγοντας πως μέρος της έρευνας θα περιλαμβάνει και την καθοδήγηση του κοινού, από εξειδικευμένο επιστήμονα, για θέαση με τη μέθοδο της «Εστιασμένης Συγκέντρωσης».

Η όλη δουλειά του Α. Αποστολίδη βασίζεται στην δημιουργία Θεατρικής Μεταφυσικής και σε διαφορετικά είδη Ενεργειακής ανάλυσης και παρουσίασης.

Είναι λοιπόν ενδιαφέρον να δούμε πώς η θέαση της κάθε αυτόνομης παράστασης διαφορετικού είδους, μορφής, φόρμας και έρευνας φτάνει στο θεατή και πώς αυτή μετουσιώνεται εγκεφαλικά και μετεξελίσσεται συναισθηματικά, είτε αυθόρμητα είτε κατόπιν εσωτερικής επεξεργασίας.


Το πρόγραμμα έχει ως εξής: 

19:30-20:00 Αποχαιρετισμός στον έρωτα [Η Τελευταία Μαγνητοταινία του Κραπ] – Σάμιουελ Μπέκετ

 20:00-20:30 Ανοιχτή Συζήτηση

20:45-21:30 Ο ιερός μέγας εξεταστήςΝτοστογιέφσκι

21:30-22:00 Ανοιχτή Συζήτηση

22:15-23:00 Ο τελευταίος ART-θρωπος – Α. Αποστολίδης

23:00-23:30 Ανοιχτή Συζήτηση


ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΣΤΟΝ ΕΡΩΤΑ

[Έρευνα πάνω στην ενέργεια του Χρόνου]

«…Απίστευτη σιωπή απόψε. Μ’ αρέσει να σηκώνομαι και να φέρνω βόλτες στο σκοτάδι, κι έπειτα να γυρίζω πάλι.. σ’ εμένα. Τέτοια σιωπή δεν την ξαναθυμάμαι. Σαν νά ΄ναι ακατοίκητη η γη. Ίσως έφυγαν τα καλύτερά μου χρόνια. Τότε που υπήρχε ακόμη ευκαιρία για ευτυχία. Δεν θα΄θελα, όμως, επ’ ουδενί να γυρίσουν. Ναι, δεν θά ΄θελα να γυρίσουν επ’ ουδενί. Εδώ τελειώνω αυτή τη μαγνητοταινία.»

Ο ΙΕΡΟΣ ΜΕΓΑΣ ΕΞΕΤΑΣΤΗΣ

[Έρευνα πάνω στην ενέργεια του Λόγου]

Το έργο πραγματεύεται την επιστροφή του Χριστού στη γη, την εποχή που η Ιερά Εξέταση βρισκόταν σε έξαρση. Ο Μέγας Ιεροεξεταστής διατάζει να Τον συλλάβουν. …Και η σκοτεινή, άπνοη, αγωνιώδης νύχτα, αρχίζει…

 

Ο ΤΕΛΕΥΤΑΙΟΣ ART-ΘΡΩΠΟΣ

[Έρευνα πάνω στα ενεργειακά σημεία του Ηθοποιού]

Μια ύπαρξη που μιλώντας για τον καλλιτέχνη βρίσκει την ουσία του στον άνθρωπο-καλλιτέχνη, μια οντότητα που αντιμάχεται το Θέατρο, την Τέχνη, τον Καλλιτέχνη, τον Άνθρωπο, τη Ζωή, το Ωραίο, το Μεταφυσικό, την Αλήθεια, την Αγάπη, το Αγνό, την Έμπνευση, το Θεϊκό, το “Είναι”…

+ Στις 24 και 25 Μαΐου στο Θέατρο Παλλάς, στη Λευκωσία [έναντι της Πύλης Πάφου]. Πληροφορίες και κρατήσεις τηλ. 96721620.

You May Also Like

Αλκίνοος Ιωαννίδης: «Electric Solo» τον Αύγουστο στην Κύπρο

Με ένα τελείως καινούργιο solo πρόγραμμα, ο αγαπημένος τραγουδοποιός εμφανίζεται έτοιμος να μοιραστεί νέες ...

«Οι Λύκοι» της Σάρα Ντελάπ από το Φανταστικό Θέατρο

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Πολιτιστική Αποκέντρωση, Πολιτιστικές Υπηρεσίες Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού», το Φανταστικό ...

7ο Φεστιβάλ Θερινού Κινηματογράφου στον Πρωταρά

Επιστρέφει για έβδομη συνεχή χρονιά με περισσότερες προβολές που θα πραγματοποιηθούν σε δύο τοποθεσίες ...

Podcast από τον ΘΟΚ: Οδύσσεια του Ομήρου – Ραψωδία Σ’

Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου παρουσιάζει σε ηχογραφημένη ανάγνωση τη Ραψωδία Σ’ («Ὀδυσσέως καὶ Ἴρου ...

ΔΙΑΛΕΞΗ| «Η στελέχωση του τμήματος δασών κατά τα πρώτα χρόνια της Αγγλοκρατίας»

Η σειρά των διαδικτυακών διαλέξεων «Μίλα μου Ιστορικά» εμπλουτίζεται με το νέο επεισόδιο- διάλεξη ...

Έκθεση φωτογραφίας από τον Ευαγόρα Ξυδά

Τις «Εν-τυπώσεις» του παρουσιάζει στην πρώτη ατομική έκθεση φωτογραφίας του ο Ευαγόρας Ξυδάς, από ...

X