Μόδα & Τέχνη στο Πολιτιστικό Κέντρο της Λαϊκής Τράπεζας

Τη σειρά εκδηλώσεών του ενόψει της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης ανακοίνωσε το Πολιτιστικό Κέντρο της Λαϊκής Τράπεζας.

Αξιοποιώντας «μια ιστορική στιγμή για τον τόπο», το Πολιτιστικό Κέντρο προβάλλει την κουλτούρα και την πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου μέσα από μια νέα σειρά εικαστικών εκθέσεων.

Συνεχίζεται, εν τω μεταξύ, μέχρι και τα τέλη Ιουλίου η έκθεση «Τέχνη Εστί… Η τέχνη της Κύπρου μέσα από τους αιώνες». Πρόκειται για επιλεγμένα έργα από τις συλλογές τέχνης της Λαϊκής Τράπεζας, τα οποία καταγράφουν την πορεία της εικαστικής Κύπρου διαμέσου των χρόνων.

Μέρος της έκθεσης, η οποία είναι στημένη στο αρχοντικό της λεωφ. Βύρωνος, παρουσιάζεται ήδη ως εισαγωγή του κεντρικού κορμού, στον εσωτερικό προθάλαμο του γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο [το οποίο βρίσκεται δίπλα στο Πολιτιστικό Κέντρο στη Βύρωνος].

Αξίζει, δε, να σημειωθεί πως από τις πολύτιμες συλλογές του Πολιτιστικού Κέντρου της Λαϊκής Τράπεζας θα ταξιδέψουν σημαντικά εκθέματα για τρεις εκθέσεις στο εξωτερικό: στο Κέντρο Καλών Τεχνών Bozar στις Βρυξέλλες, στα Βασιλικά Μουσεία Τέχνης και Ιστορίας των Βρυξελλών και στο Μουσείο του Λούβρου στο Παρίσι. Οι εν λόγω εκθέσεις πραγματοποιούνται από το υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού και το τμήμα Αρχαιοτήτων, στο πλαίσιο της Κυπριακής Προεδρίας.

Με το «καλώς ήρθατε»
«Από άφιξη σε αναχώρηση» είναι ο τίτλος της πρώτης έκθεσης που θα παρουσιάσει το Πολιτιστικό Κέντρο την ερχόμενη περίοδο. Η έκθεση θα πραγματοποιηθεί στον Διεθνή Αερολιμένα Λάρνακας «με το σκεπτικό ότι η πρώτη και η τελευταία εντύπωση του κάθε ταξιδιώτη που επισκέπτεται μια χώρα είναι το αεροδρόμιο». Έτσι, από τον Ιούλιο μέχρι τον Δεκέμβριο θα φιλοξενηθούν στο αεροδρόμιο τα διαδραστικά έργα χώρου έξι καλλιτεχνών από τρεις μεσογειακές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης: την Κύπρο, την Ελλάδα και τη Μάλτα.

Χωρίς dress code
Από τον Σεπτέμβριο 2012 και μέχρι τον Μάιο του επόμενου χρόνου θα παρουσιάζεται στο αρχοντικό της λεωφ. Βύρωνος στη Λευκωσία -όπου στεγάζεται και το Πολιτιστικό Κέντρο της Λαϊκής Τράπεζας», η έκθεση «Beyond Dress Code».


Πρόκειται για μια θεματική έκθεση που «προβάλλει ένα διάλογο μεταξύ της ελληνικής και κυπριακής παραδοσιακής ενδυμασίας και της σύγχρονης μόδας». Στην έκθεση θα δούμε 140 πρωτότυπα σχέδια του εικονογράφου Γήση Παπαγεωργίου με θέμα την παραδοσιακή ενδυμασία στον ελληνικό και κυπριακό χώρο, καθώς και 40 πρωτότυπες ενδυματολογικές δημιουργίες σύγχρονων και διακεκριμένων σχεδιαστών μόδας: του Jean Paul Gaultier, του John Galliano, της Σοφίας Κοκοσαλάκη, του Άγγελου Μπράτη, του Δημήτρη Ντάσιου, του Γιώργου Ελευθεριάδη, του Παρθένη και πολλών άλλων.

Στην έκθεση περιλαμβάνονται, επίσης, οι δημιουργίες 20 Κυπρίων σχεδιαστών μόδας, αλλά και του διεθνούς φήμης τουρκοκυπριακής καταγωγής σχεδιαστή Χουσεΐν Τσαλαγιάν.

Η έκθεση διοργανώνεται από το Πολιτιστικό Κέντρο της Λαϊκής Τράπεζας σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Σχεδιαστών Μόδας Κύπρου και την Ελληνοαμερικανική Ένωση.
Σχετική είναι και η μικρότερης έκτασης έκθεση που θα ακολουθήσει τον Οκτώβριο του 2012. Με τίτλο «Before Dress Codes: από την παράδοση στο νεωτερισμό» [αρχική φωτογραφία], η έκθεση αποτελεί μια ιστορική αναδρομή στην κυπριακή παραδοσιακή ενδυμασία, από την βυζαντινή περίοδο μέχρι τη δεκαετία του 1960. Η έκθεση περιλαμβάνει φωτογραφικό υλικό, γκραβούρες, ενδυμασίες, υφάσματα, αξεσουάρ και κοσμήματα από την εθνογραφική συλλογή του Πολιτιστικού Κέντρου της Λαϊκής Τράπεζας και από τη συλλογή τουρκοκυπριακών ενδυμασιών του Αζίζ Νταμντελέν.

Θεόδουλος στο μουσείο
Στο πλαίσιο του θεσμού «Η Σύγχρονη Τέχνη συναντά την αρχαία», ο Θεόδουλος Γρηγορίου «παρεμβαίνει» εικαστικά στο Μουσείο Πιερίδη-Λαϊκής Τράπεζας στη Λάρνακα, παρουσιάζοντας μια εγκατάσταση με τίτλο «Επιστρώσεις του χρόνου».

Ο θεσμός στο Μουσείο Πιερίδη – Λαϊκής Τράπεζας πραγματοποιείται τα τελευταία δέκα χρόνια με αξιόλογους καλλιτέχνες να έχουν παρουσιάσει έργα εμπνευσμένα από τα εκθέματα της αρχαιολογικής συλλογής του Μουσείου. Ο Θεόδουλος Γρηγορίου παίρνει τη σκυτάλη από τον Δημήτρη Αληθεινό.

ΠΗΓΗ: ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

You May Also Like

Ζητούν 2,4 εκατ. δολάρια από τον Ai Weiwei

Οι κινεζικές αρχές διέταξαν την εταιρεία του καλλιτέχνη και ακτιβιστή Άι Ουέιουεϊ να πληρώσει ...

Οι ταινίες που χρηματοδοτούνται για το 2016-17

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού ανακοίνωσε σήμερα τις ταινίες μικρού μήκους αλλά και τα σενάρια που ...

Το Imponderabilia της Μαρίνας Αμπράμοβιτς στην είσοδο της Βασιλικής Ακαδημίας Τεχνών του Λονδίνου

Η φημισμένη παράσταση Imponderabilia της Μαρίνας Αμπράμοβιτς πρόκειται να αναπαρασταθεί στην Βασιλική Ακαδημία Τεχνών ...

Ο Webber ετοιμάζει θεατρική μεταφορά για το School of Rock σε musical

Τα δικαιώματα του «School of Rock» εξασφάλισε ο Andrew Lloyd Webber, για μεταφορά της γνωστής ...

Περσική μουσική από το Rohaab Ensemble

Μια βραδιά περσικής μουσικής παρουσιάζει στις 20 Μαρτίου το Ίδρυμα Τεχνών Φάρος, στον όμορφο ...

Υποψήφιος για την προεδρία της Σενεγάλης ο Youssou n’dour

Tην υποψηφιότητά του για την προεδρία της χώρας του, Σενεγάλης, ανακοίνωσε ο Γιούσου ν’ ...

X