H Γιολάντα Χριστοδούλου είναι η «Κυρία Μαργαρίτα»

Ο Αλέξης Βασιλείου σκηνοθετεί και η Γιολάντα Χριστοδούλου ερμηνεύει τον ρόλο της Κυρίας Μαργαρίτας, του γνωστού θεατρικού μονολόγου του Ρομπέρτο Ατάιντε.

Γραμμένος στις αρχές της δεκαετίας του ’70, ο θεατρικός μονόλογος «Κυρία Μαργαρίτα» [αυθεντικός Apareceu a Margarida] παραμένει επίκαιρος. Και, ως τέτοιος, ανεβαίνει συχνά στο θεατρικό πάλκο.

Αυτήν τη φορά, το ρόλο που έχουν τιμήσει πολλές σπουδαίες ηθοποιοί σε Κύπρο και Ελλάδα [ανάμεσά τους και ο Γιώργος Μαρίνος σε μια εξαιρετική παράσταση το 2001], αναλαμβάνει η Γιολάντα Χριστοδούλου. Τη σκηνοθετεί ο Αλέξης Βασιλείου, γνωστός κυρίως μέσα από τις χορογραφικές του δουλειές.

Μαζί στο σχολείο
Η Γιολάντα και ο Αλέξης υπήρξαν συμμαθητές στην ίδια τάξη. Διπλανοί. Στην παράστασή τους, ωστόσο, το ρόλο των μαθητών κρατούν οι θεατές.
«’Η Κυρία Μαργαρίτα’ είναι ένα σύγχρονο και διαχρονικό έργο, αφού πραγματεύεται το ρόλο της εξουσίας», λέει η Γιολάντα Χριστοδούλου για το έργο. Και για τον νέο της θεατρικό ρόλο: «Είναι μια δασκάλα που απευθύνεται σε εύπλαστα, νεαρά άτομα, τους μαθητές της. Κατά την άποψή της, αποστολή της είναι να τους διαμορφώσει, να τους αναμορφώσει, ώστε να αναπαραχθεί το μοντέλο που εκπροσωπεί η ίδια».
Σύμφωνα με την ηθοποιό, η κυρία Μαργαρίτα «κατέχει την απόλυτη αλήθεια και όλοι οι άλλοι είναι ανίδεοι και ηλίθιοι, επομένως, για να γίνουν ‘άνθρωποι’, οφείλουν σ’ αυτήν τυφλή υπακοή».


Ο ρόλος της εξουσίας
Ο ίδιος ο Ατάιντε έγραψε το κείμενο στην ηλικία των 21 ετών. «Δύο λόγοι με οδήγησαν στο θέμα και το έργο», είχε πει ο ίδιος σε συνέντευξή του. «Πρώτον, η προσωπική μου εμπειρία από το σχολείο – τραγική, ανυπόφορη. Δεν ήμουν και πολύ κανονικός μαθητής. Είχα μέσα στην οικογένειά μου, γύρω μου, ανθρώπους της λογοτεχνίας, και από τα έντεκά μου χρόνια μάθαινα ποίηση για να την απαγγέλλω στο σχολείο. Αλλά όλοι με θεωρούσαν διαφορετικό. Δεύτερον, το γεγονός ότι στα 17 μου πήγα στην Αμερική μέσα από ένα πρόγραμμα ανταλλαγής μαθητών. Προηγουμένως με είχαν διώξει από τρία σχολεία και γι’ αυτό είχα μείνει στο σπίτι μια διετία, όπου έκανα κυρίως ιδιαίτερα μαθήματα και πολλές ξένες γλώσσες – αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά, ισπανικά. Πήγα λοιπόν σε μια κανονική οικογένεια στο Μίσιγκαν και έμαθα πολλά. Αναζητούσα την προσωπική μου ταυτότητα. Έλειψα τέσσερα χρόνια από τη Βραζιλία και όταν γύρισα στο Ρίο έγραψα τη ’Μαργαρίτα’».
Έκτοτε, το έργο θεωρείται ένα από τα πιο καυστικά και διαχρονικά σχόλια για τον εξουσιαστή και τον εξουσιαζόμενο. Πρόκειται για ένα κείμενο με έντονες πολιτικές και κοινωνικές προεκτάσεις που αναδεικνύει το σκληρό πρόσωπο μιας καταπιεστικής και εμμέσως αυταρχικής κοινωνίας.
«Σε όλες τις εποχές στην ιστορία της ανθρωπότητας υπάρχει το θέμα της εξουσίας. Πάντα ήταν και θα είναι επίκαιρος ο τρόπος με τον οποίο ασκείται η εξουσία, σε κάθε επίπεδο», λέει η Γιολάντα Χριστοδούλου, χαρακτηρίζοντας την ηρωίδα της «πολύξερη» και σχολιάζοντας: «Όπως είναι πολλοί πολιτικοί μας σήμερα».

Για την ιστορία
Πρώτος σκηνοθέτης της ελληνόφωνης «Μαργαρίτας» ήταν ο Μιχάλης Κακογιάννης, το 1975, με πρωταγωνίστρια την Έλλη Λαμπέτη. Μάλιστα εκείνη την παράσταση είχε παρακολουθήσει και ο ίδιος ο Ατάιντε.
Στην Κύπρο, το ρόλο της δεσποινίδος Μαργαρίτας κράτησε η Αννίτα Σαντοριναίου σε μια παράσταση σκηνοθετημένη από τον Άντη Παρτζίλη, τη θεατρική περίοδο 2001-2002.
Στις παραστάσεις της Γιολάντας Χριστοδούλου και του Αλέξη Βασιλείου, το κείμενο είναι βασισμένο στις μεταφράσεις των Πάνου Κατέρη και Kώστα Ταχτσή. Και βεβαίως ο 63χρονος σήμερα Ατάιντε δεν γνώριζε πως η δεσποινίς Μαργαρίτα εν έτει 2012 δεν θα κρατά κιμωλία αλλά ipad. Η παράσταση υποστηρίζεται από προβολές των Λούκα Λουκίδη και Αλέξη Κατάρ ενώ -βωβή- συμμετοχή θα έχει ο Φοίβος Φυλακτού. Τους φωτισμούς σχεδίασε η Καρολίνα Σπύρου.

+ Η πρεμιέρα θα δοθεί την Παρασκευή 25 Μαΐου στις 20:30 στο Θέατρο Ένα, στη Λευκωσία. Οι παραστάσεις θα συνεχιστούν το Σάββατο και την Κυριακή, στον ίδιο χώρο και την ίδια ώρα. Πληροφορίες τηλ. 22348203.
Θα ακολουθήσουν παραστάσεις στη Β’ Δημοτική Αγορά (Θέατρο Ένα) Λεμεσού την 1η, 2 και 3 Ιουνίου στις 20:30. Πληροφορίες τηλ. 96458399. Εισιτήρια προς 12 ευρώ.

ΠΗΓΗ: ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

You May Also Like

Γαλάνη – Μποφίλιου τραγουδούν Τσιτσάνη στην Πάφο

Η Δήμητρα Γαλάνη και η Νατάσσα Μποφίλιου θα βρεθούν στην Κύπρο στις 9 Αυγούστου ...

«Το ημερολόγιο ενός τρελλού» στο Καφενείο 11

Ο ηθοποιός Μάριος Ιωάννου συμπράττει με τους μουσικούς Δημήτρη Γιασεμίδη, Άντη Σκορδή και Αντώνη ...

«Δυσαρμονίες» στη Λευκωσία, «Πόρνη» στη Λεμεσό

Στη Λευκωσία περιοδεύει η παραγωγή της Δεύτερης Σκηνής της ΕΘΑΛ «Δυσαρμονίες» της Τζόις Κάρολ ...

Δεύτερη έκδοση της Μπιενάλε Λάρνακας τον Οκτώβριο – Νοέμβριο 2021

Παρά την επιβεβλημένη αναβολή του 2020 λόγω της πανδημίας η δεύτερη έκδοση της Λάρνακα ...

Τι παίζει σήμερα – Δευτέρα, 15 Ιουλίου

Η σημερινή ατζέντα του Παραθύρου περιλαμβάνει ταινίες, εικαστικά και μία συναυλία. Ας ρίξουμε μια ...

Έκθεση της Μαρίας Λαδόμματου στην Opus 39

Η Μαρία Λαδόμματου εκθέτει από τις 5 Νοεμβρίου τη συνέχεια της σειράς «Identity Search» ...

X