Πρώτη ματιά στην Πινακοθήκη Χατζηκυριάκου-Γκίκα

Παρουσιάστηκε στα ΜΜΕ στις 21 Μαΐου 2012 η Πινακοθήκη όπου στεγάζεται η συλλογή έργων του Νίκου Χατζηκυριάκου-Γκίκα, στο κτήριο όπου έζησε και εργάστηκε ο σπουδαίος καλλιτέχνης.

Το κτήριο της οδού Κριεζώτου 3 στην Αθήνα, ανήκε εξ ολοκλήρου στον αείμνηστο ζωγράφο Νίκο Χατζηκυριάκο-Γκίκα, τον εξοχότερο εκπρόσωπο του μοντερνισμού στην Ελλάδα, και περιήλθε στο Μουσείο Μπενάκη από δωρεά του καλλιτέχνη ενόσω αυτός ακόμη ζούσε.

Η Πινακοθήκη Γκίκα είναι το νέο, έκτο παράρτημα του Μουσείου Μπενάκη και θα ανοίξει επίσημα τις πύλες της για το κοινό στις 24 Μαΐου 2012.

Στον χώρο αυτό παρουσιάζονται έργα από όλους τους τομείς της δραστηριότητας του δημιουργού, ο οποίος υπήρξε και καθηγητής Αρχιτεκτονικής στο Πολυτεχνείο.

«Προσπάθησα να ενώσω την Ανατολή και τη Δύση. Το αρχαίο και το νέο. Το μοντέρνο και το κλασικό. Δούλεψα τις αντιθέσεις», είχε πει ο Χατζηκυριάκος για τη διαμόρφωση του σπιτιού του. «Λιτό… μοντέρνο, άνετο, συνδυάζει κάτι από την αρχοντιά του παλιού καιρού και την πρακτικότητα της σύγχρονης εποχής», έγραφε τότε ένα από τα πολλά αφιερώματα ξένου περιοδικού.

 

Οι ελαιογραφίες -από τις παλαιότερες του 1930 μέχρι τις τελευταίες του 1990- αποτελούν το κύριο υλικό και πλαισιώνονται από ακουαρέλες, σχέδια, μακέτες σκηνικών και κοστουμιών, ταπισερί, χειρόγραφα και σύνεργα της δουλειάς του.

Στην Πινακοθήκη επίσης μπορεί κανείς να δει το σύνολο των γλυπτών και των αναγλύφων του καλλιτέχνη, δημιουργίες του των ετών 1940-1970, εμπνευσμένες από την ελληνική μυθολογία.

Στους ελεύθερους χώρους του κτηρίου, στεγάζεται επίσης η καλλιτεχνική δημιουργία της Ελλάδας σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη εποχή: από το τέλος του Α΄Παγκοσμίου Πολέμου και τη Μικρασιατική καταστροφή έως τις παραμονές της Δικτατορίας του 1967.

Το κτήριο της Κριεζώτου

Το αρχικό κτήριο -ισόγειο και πέντε όροφοι- κτίστηκε με εντολή του ναύαρχου και πολιτικού Αλέξανδρου Χατζηκυριάκου, πατέρα του καλλιτέχνη, γύρω στο 1932 από τον Κωνσταντίνο Κιτσίκη, αρχιτέκτονα και καθηγητή στο Πολυτεχνείο, και αποτελεί τυπικό δείγμα αρχιτεκτονικής πολυκατοικίας του Μεσοπολέμου.

Στα μέσα της δεκαετίας του ’50, ο Νίκος Χατζηκυριάκος-Γκίκας αποφάσισε να κατοικήσει μόνιμα στο κτήριο, το οποίο ανήκε στην οικογένειά του. Για το σκοπό αυτό πρόσθεσε έναν επιπλέον όροφο, τη διαμόρφωση του οποίου επιμελήθηκε ο ίδιος με τη βοήθεια των μαθητών του στην Αρχιτεκτονική Σχολή του Πολυτεχνείου, Αντώνη Κιτσίκη και Αλέξανδρου Παπαγεωργίου. Ήδη από την εποχή του το σπίτι της οδού Κριεζώτου προκάλεσε έντονο ενδιαφέρον στους αρχιτεκτονικούς και καλλιτεχνικούς κύκλους και παρουσιάστηκε σε ελληνικά και ξένα περιοδικά αρχιτεκτονικής. Ο Κωνσταντίνος Κιτσίκης υπήρξε, άλλωστε, βασικός εισηγητής της αστικής πολυκατοικίας στην Ελλάδα.

Στο ειδικά διαμορφωμένο ευρύχωρο και φωτεινό δώμα του 6ου όροφου, ο Χατζηκυριάκος-Γκίκας εγκατέστησε το εργαστήριο και τη βιβλιοθήκη του, ενώ χρησιμοποιούσε τον πέμπτο όροφο για κατοικία.

Εκεί έζησε και δημιούργησε ο Χατζηκυριάκος-Γκίκας επί σαράντα συνεχή χρόνια ως το θάνατό του, το Σεπτέμβριο του 1994. Οι χώροι αυτοί διατηρούνται μέχρι σήμερα όπως τους είχε ο ίδιος οργανώσει και διακοσμήσει.

Το 1991 άρχισε να λειτουργεί σε ένα τμήμα [150 τ.μ.] του τέταρτου ορόφου η Πινακοθήκη Ν. Χατζηκυριάκου-Γκίκα. Η μόνιμη έκθεση είχε οργανωθεί από τον ίδιο τον καλλιτέχνη με έργα από όλους τους τομείς της δημιουργίας του. Στο χώρο της Πινακοθήκης διοργανώνονταν κατά καιρούς μικρές θεματικές εκθέσεις από το έργο του, όπως εκθέσεις σχεδίων, μικρογλυπτικής, έργων με θέματα από την αρχαία ελληνική τέχνη κ.ά., οι οποίες πραγματοποιούνταν με στόχο να παρουσιάζεται σταδιακά το υλικό που δεν περιλαμβανόταν στη μόνιμη έκθεση.

Τα έπιπλα και τα προσωπικά αντικείμενα βρίσκονται συντηρημένα στην λειτουργική τους θέση, δημιουργώντας μια άισθηση ζωντανού χώρου.

Στο ισόγειο το οποίο είναι χωρισμένο στα δύο, βρίσκεται η αίθουσα Λίτσας Παπασπύρου, μια αποκατεστημένη οικία του Μεσοπολέμου με έπιπλα του 17ου και 18ου αιώνα και πίνακες Ευρωπαίων ζωγράφων.

Σημαντικό τμήμα της Πινακοθήκης αποτελεί το φωτογραφικό αρχείο του Ν. Χατζηκυριάκου-Γκίκα, το οποίο συγκεντρώνει ένα πλούσιο ταξινομημένο υλικό ασπρόμαυρων και έγχρωμων φωτογραφιών και αρνητικών, καθώς και διαφανειών, το οποίο παρέχει πολύτιμα στοιχεία για τη ζωή και το έργο του.

Η βιβλιοθήκη του με σπάνιες εικονογραφημένες εκδόσεις, παλαιά έπιπλα από το προγονικό του σπίτι στην Ύδρα, καθώς και δημιουργίες άλλων πολιτισμών, συμπληρώνουν την εικόνα της τέχνης και της προσωπικότητάς του. Ξεχωριστό ενδιαφέρον για την αισθητική του παρουσιάζει η διευθέτηση της κατοικίας και του εργαστηρίου του, η οποία διατηρείται όπως ακριβώς ήταν επί των ημερών του.

«Στα εκθέματα υπάρχει το στίγμα της ιστορίας ενώ απουσιάζει εντελώς ο ρόλος της πολιτικής», ανέφερε την Δευτέρα 21 Μαΐου στην παρουσίαση της Πινακοθήκης ο διευθυντής του Μουσείου Μπενάκη, Aγγελος Δεληβορριάς.

+ Μουσείο Μπενάκη – Πινακοθήκη Ν. Χατζηκυριάκου – Γκίκα

Κριεζώτου 3, Αθήνα | τηλ: 0030 210 3615702 | πωλητήριο τηλ. 0030 210 3630204 | www.benaki.gr

ΠΗΓΕΣ: ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΠΕΝΑΚΗ | ΤΟ ΒΗΜΑ | ΤRAVEL STORIES

You May Also Like

Ελένη Γλ. Αρβελέρ: «Πόδια στέρεα στη γη, μάτια στον ουρανό»

Συνέντευξη στην Αργυρώ Αγγελίδη | ΚΥΠΕ Προσωπικότητα που ακτινοβολεί, με έντονο ταμπεραμέντο και τον ...

Younger Heart | Κυκλοφόρησε το 2ο άλμπουμ της Eleni Era

Η εναλλακτική ποπ καλλιτέχνης Eleni Era με έδρα το Βερολίνο κυκλοφορεί το δεύτερο της ...

«Μίλα μου Ιστορικά» |Σειρά διαδικτυακών διαλέξεων από το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου

Το Πολιτιστικό Ίδρυμα Τράπεζας Κύπρου για να ανταποκριθεί στις ανάγκες της εποχής εγκαινιάζει μια ...

Προβολή της παράστασης «Ηλέκτρα / Ορέστης» από το Φεστιβάλ Αθηνών και Επιδαύρου

Μετά την ενθουσιώδη υποδοχή της «Αντιγόνης» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Λευτέρη Βογιατζή (Φεστιβάλ Επιδαύρου ...

Έφυγε η Κρίστα Βολφ, σημαντική γερμανίδα λογοτέχνιδα

Στα 82 της χρόνια απεβίωσε η κορυφαία γερμανίδα συγγραφέας Κρίστα Βολφ, λογοτεχνική φωνή από την πρώην ...

True West| Η νέα παραγωγή της Open Arts

H Open Arts διαμορφώνει ένα καινούργιο χώρο και παρουσιάζει το έργο του πολυβραβευμένου Αμερικανού ...

X