Χ-Βύρωνος

Καϊμακλί. Στα φώτα του ξενύχτικου της Μιραμπέλλας [με κατεύθυνση προς τον κυκλικό κόμβο του Bata] στρίβετε δεξιά, ανεβαίνετε το λόφο, κατεβαίνετε το λόφο και παίρνετε την πρώτη στροφή δεξιά. Και ξανά δεξιά. Ακολουθώντας αυτή τη διαδρομή φτάνετε στο WhereHaus 612, όπου οι ομάδες “Παραπλεύρως Παραγωγές” και “Point To Contemporary Theatre” ανεβάζουν την παράσταση “Χ-Βύρωνος”.
Δείτε την. Μια ξεκάθαρη ιστορία, με αρχή, μέση και τέλος, ούτε συρραφές, ούτε devised. Ούτε περίπλοκα λόγια εντυπωσιασμού. Μόνο ένας αληθινός διάλογος ανάμεσα σε δύο ανθρώπους που μοιράζονται την ίδια απώλεια. Η Αννίτα την απώλεια του γιου της και ο Μάικ την απώλεια του… Χ. Το κείμενο ανήκει στον Φίλιπ Ρίντλεϊ, ωστόσο ο Ευριπίδης Δίκαιος έκανε εξαιρετική δουλειά, αποδίδοντάς το στην κυπριακή γλώσσα και στην κυπριακή πραγματικότητα. Ο ίδιος υπογράφει τη σκηνοθεσία του έργου, το οποίο ερμηνεύουν η Ευαγγελία Ονουφρίου [respect] και ο Νικόλας Δημητρίου [που νομίζω πως η ερμηνεία του ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με τον ρόλο του: όσο ο “Μάικ” γινόταν πιο ειλικρινής με τον εαυτό του, τόσο καλύτερη ήταν και η ερμηνεία του Ν. Δημητρίου].
Ολόκληρη η ιστορία εκτυλίσσεται σε ένα απλό σκηνικό, διά χειρός Στέλλας Γεωργίου, όπου το κάθε αντικείμενο είχε τη σημασία του και συνόδευε -χωρίς να επισκιάζει- το κείμενο και τα νοήματά του.
Χάρηκα που απόλαυσα μετά από -πάρα πολύ- καιρό μια ιστορία. Μια ρεαλιστική ιστορία/χαστούκι στην εθελοτυφλούσα ωραιοπάθειά μας. Μια ιστορία πικρή μεν, αλλά σοφή.
Και με αφορμή αυτή την παράσταση, ένιωσα ξανά πως πρέπει να επανεξεταστεί το θέμα της αξιολόγησης των θεατρικών παραστάσεων και των θεατρικών ομάδων. Όχι μόνο από τις Πολιτιστικές υπηρεσίες και το τμήμα Θεατρικής Ανάπτυξης του ΘΟΚ, αλλά και από εμάς, τους θεατές. Οφείλουν οι αρμόδιοι να κοιτάξουν με κάθε σοβαρότητα πού ξοδεύουν τα εκατομμύρια που δίνει το κράτος για την τέχνη του θεάτρου. Οφείλουμε όμως και εμείς να αξιολογούμε την κάθε παράσταση όχι αναλόγως του θεατρικού στάτους ανθρώπων και ομάδων, αλλά αναλόγως της ποιότητας έκαστης παράστασης. Διαφορετικά, έχουμε πάψει να νοιαζόμαστε για τους δημιουργούς και αναζητούμε το πάρτι στο τέλος της παράστασης.
*** Πριν πάτε στην παράσταση, δείτε το σχετικό τρέιλερ στο http://vimeo.com/39728596. Υπάρχει λόγος.

+ Τελευταίες παραστάσεις την ερχόμενη Πέμπτη, Παρασκευή και Σάββατο, στις 20:30. Εισιτήρια προς 15 και 12 ευρώ. Πληροφορίες τηλ. 70009109.

You May Also Like

Νίτσα

Δύο γυναίκες οδηγούσαν τότε, το 1955, η Νίτσα και η Άβα Γκάρντνερ, μας ενημερώνει ...

Έβελυν Έβελυν

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως Zoo, Ubu Roi, Η Νέα Τάξη Πραγμάτων, Συμβόλαιο Εργασίας και ...

Τρομοκρατία!

Υποψιάζομαι ότι οι συντελεστές της παράστασης του Σατιρικού δύσκολα θα είχαν προβλέψει την πολιτική ...

Ο μεγάλος περίπατος του Πέτρου

Θα έγραφα απλά «Δείτε το, Δείτε το, Δείτε το». Αλλά προέκυψε ένα ποστ του ...

True West

Ούτε στο «άγριο» Σπιρτόκουτο δεν υπήρξαν τόσο αιφνίδιες επιθέσεις. Η νέα σκηνοθετική δουλειά της ...

Τ’ αγαπημένα

Γράφει ο Νικόλας Κυριάκου Η αγάπη είναι τέχνη. Μας το είπε και ο Έριχ Φρομ. ...

X