Έκθεση του Barry Westcott στη Διαχρονική Γκαλερί

Έκθεση ζωγραφικής του Μπάρι Γουέστκοτ παρουσιάζει η Διαχρονική Γκαλερί στη Λευκωσία από τις 18 Μαΐου και μέχρι τις 10 Ιουνίου 2012.

Ο Άγγλος ζωγράφος Μπάρι Γουέστκοτ ζει στην Κύπρο απο το 2009.

Έχει στο ενεργητικό του πάμπολλες ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου έτυχε πολλών διακρίσεων. Στην ομαδική έκθεση της Bond Street Gallery Λονδίνου, όπου συμμετείχε και ο David Shepherd, τιμήθηκε με τον τίτλο του Καλύτερου Καλλιτέχνη ενώ του απονεμήθηκε το Βραβείο Καλών Τεχνών Rosenstiels.

Τα έργα του βρίσκονται σε Ιδρύματα και Ιδιωτικές Συλλογές όπως αυτές  του Δούκα του Κεντ και του εκλιπόντα Sir Norman Wisdom.

Αναφέρεται σε σημείωμα για την έκθεση:

«Στα τελευταία του έργα προσπαθεί να συλλάβει την ουσία της παλιάς Κύπρου μέσα απο την Ιστορία, τους ανθρώπους και την κουλτούρα της, μια εύθραυστη ουσία που κινδυνεύει αλλά μάχεται πεισματικά και διατηρεί τα Ήθη και την Κληρονομιά της. Αυτό εμπνέει τον Μπάρι να αναλογιστεί το Παρελθόν, και να επικεντρωθεί στα κτίρια της Παλιάς Λευκωσίας που χάνονται λόγω της παραμέλησης και της ανάπτυξης.

Το έντονο φως που ξασπρίζει το άσπρο χρώμα, και δυναμώνει τις σκιές λιγοστεύοντας του ενδιάμεσους τόνους, τον εμπνέει ιδιαίτερα. Τα έργα του ενσωματώνουν την αντίφαση φωτεινού-σκούρου και φωτός-σκιάς. Δεν είναι πάντα το οφθαλμοφανές αλλά και αυτό που βρίσκεται στην σκιά που κινεί το ενδιαφέρον , την περιέργεια, και το συναίσθημα. Όπως η περίπτωση του γέρου ιδιοκτήτη μικρού οικογενειακού  καταστήματος υπο κατάρρευση, που κάθεται έξω φρουρώντας τους θυσαυρούς του σκοτεινού εσωτερικού, τους οποίους θα ανακαλύψει αυτός που ψάχνει αρκετά.

Τα έργα του καλούν τον θεατή να τα διεισδύσει σε βάθος,  και να ανακαλύψει τα ενδότερα τους μυστικά. Άποψη του καλλιτέχνη είναι ότι όσο και να κοιτάζεις ένα έργο ολοένα και κάτι νέο και αναπάντεχο θα πρέπει να βλέπεις. Ένας πίνακας δεν είναι ένα άλλο έπιπλο τοίχου, αλλά κάτι που θα κοιτάξεις και θα δεις, ένα σημείο αναφοράς, μια ανάμνηση ή ένα συναίσθημα.

Παντοτινός λάτρης της θάλασσας, ο Μπάρι αποκομίζει βαθιά έμπνευση απο την Μεσόγειο. Οι κυκλοθυμικές της εναλλαγές στη διάρκεια των Εποχών του Χρόνου, οι παραλίες της, τα εκπληκτικά κρυστάλλινα νερά της με τα μύρια χρώματα, οι απο αιώνες διαβρωμένοι απο παντοδύναμα στοιχεία της Φύσης βράχοι της που ορθώνονται σαν αγάλματα απο τα καθάρια βάθη της, τον ωθούν να αποτυπώσει την αινιγματική τους ομορφιά στον καμβά».

+ Τα εγκαίνια της έκθεσης θα δοθούν στις 18 Μαΐου στις 19:30 στη Διαχρονική Γκαλερί [Αρσινόης 84, πάροδος οδού Λήδρας]. Η έκθεση θα παραμείνει μέχρι τις 10 Ιουνίου. 

Ώρες λειτουργίας 10:00 – 19:00 καθημερινά και τα σαββατοκύριακα. Πληροφορίες τηλ. 22680145.

You May Also Like

Συναυλία Μικρούτσικου-Θηβαίου στο Σκαλί

Ο Θάνος Μικρούτσικος και ο Χρήστος Θηβαίος συναντούν τη χαρισματική  ερμηνεύτρια  Άννα Λινάρδου και ...

Προβολή του ντοκιμαντέρ «Η άλλη κωμόπολη»

Ο Όμιλος Ιστορικού Διαλόγου και Έρευνας σε συνεργασία με το Ίδρυμα Friedrich – Ebert ...

«Ο Θάνατος του Εμποράκου», του Άρθουρ Μίλλερ στην Κεντρική Σκηνή του ΘΟΚ.

«Δεν είμαι γεννημένος ηγέτης. Ούτε κι εσύ! Ένας φουκαράς ήσουνα πάντοτε. Ένας εμποράκος που ...

SOLIDIALOGUES: Μια πανευρωπαϊκή συζήτηση για την αλληλεγγύη από το Ινστιτούτο Γκαίτε

Αλληλεγγύη ή λαϊκισμός; Τα Ινστιτούτα Γκαίτε στην Ευρώπη σε συνεργασία με το NewKinco προσκαλούν ...

Ο Αλκίνοος Ιωαννίδης στην Κύπρο

Ένα μήνα μετά το τέλος της Ευρωπαϊκής του περιοδείας, ο Αλκίνοος Ιωαννίδης έρχεται στην ...

9η Ετήσια Έκθεση Βιβλίου από το Moufflon

Όπως κάθε Νοέμβριο, έτσι και φέτος το Βιβλιοπωλείο Moufflon θα πραγματοποιήσει την ετήσιά του ...

X