Τιμή στον Ρόμπερτ Μουγκ από την Google

Nα πώς τιμά η Google τους ανθρώπους που αλλάζουν τα δεδομένα της εποχής τους: ο Ρόμπερτ Μουγκ είναι ο άνθρωπος που συνέβαλε στην εξέλιξη της ηλεκτρονικής μουσικής, με την εφεύρεση των moog synthesizers.

Το σημερινό doodle της Google είναι ένα σύνθεσαϊζερ πάνω στο οποίο μπορείτε να παίξετε και να ηχογραφήσετε το «κομμάτι» σας.

Η Google τιμά τη ζωή και το έργο του Ρόμπερτ Μουγκ [Robert Moog], ο οποίος αν ζούσε σήμερα θα ήταν 78 ετών.

Ο Μουγκ γεννήθηκε το 1934 στη Νέα Υόρκη. Το όνομά του είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τους πρώτους συνθετητές και πιο συγκεκριμένα τους αναλογικούς. Σπούδασε Φυσική [Θεωρητική και Εφαρμοσμένη] και Επιστήμη της Ηλεκτρολογίας και άρχισε να κατασκευάζει πρώιμα σύνθεσαϊζερ από την εφηβεία του.

Σε ηλικία 14 ετών κατασκεύασε το πρώτο του ηλεκτρονικό όργανο, ένα theremin [θέρεμιν ή αιθερόφωνο], σε μια εποχή που η ηλεκτρονική επεξεργασία του ήχου ήταν σχεδόν ανύπαρκτη. Μετά την αποφοίτησή του από το «Λύκειο των Επιστημών» του Μπρονξ, σπούδασε ηλεκτρολόγος-μηχανολόγος στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια και απέκτησε διδακτορικό στην φυσική μηχανική από το Κορνέλ.

Το 1953 ίδρυσε την εταιρεία «R.A. Moog Co» και τον επόμενο χρόνο πόυλησε  το πρώτο του θέρεμιν προς $49,95.

Το 1964 ήταν η μεγάλη χρονιά για τον Μουγκ, όταν κατασκεύασε  ένα ιδιαίτερα πρακτικό ηλεκτρονικό συνθετητή με πλήκτρα, το Minimoog, το οποίο μπορούσε να χρησιμοποιηθεί με σχετική ευκολία αν συγκριθεί με τα τεραστίων διαστάσεων και πολύπλοκα στη χρήση τους συνθεσάιζερ της εποχής του. Όπως είχε δηλώσει κάποτε ο ίδιος, όταν έφτιαχνε το πρώτο του σύνθεσαϊζερ δεν είχε ιδέα τι έκανε. Απλά περνούσε διασκεδαστικά την ώρα του μέχρι που βρέθηκε ο πρώτος πελάτης. Έτσι ξεκίνησε να κατασκευάζει συνθετητές και έμελλε να θέσει τα θεμέλια για το μουσικό κύμα της ηλεκτρονικής μουσικής αλλά και να επηρεάσει ριζικά πολλά άλλα είδη, όπως η ποπ και η ροκ.

Το 1968, η Αμερικανίδα Γουέντι Κάρλος εκτέλεσε συνθέσεις του Μπαχ μόνο με τον συνθετητή Moog, στο άλμπουμ της «Switched-on Bach». Το άλμπουμ γνώρισε μεγάλη επιτυχία και κέρδισε βραβείο Γκράμι. Κομμάτι της διασημότητας είχε δικαίως και ο Μουγκ, o οποίος δύο χρόνια αργότερα έλαβε το δικό του ειδικό Γκράμι, για την συμβολή του στη μουσική βιομηχανία.

Ωστόσο στις αρχές της δεκαετίας του ’70, ο Μουγκ αντιμετώπισε σοβαρά οικονομικά προβλήματα λόγω του μεγάλου ανταγωνισμού από άλλους κατασκευαστές σύνθεσαϊζερ αλλά και κακής διαχείρισης της εταιρείας του. Έτσι, το 1971 πούλησε την «Moog Music» και επτά χρόνια αργότερα άνοιξε ην «Big Briar», που κατασκεύαζε όργανα κατά παραγγελία και συσκευές ηχητικών εφέ.

Το 1993, η «Moog Music» έκλεισε και μετά από μακρά δικαστική μάχη, ο ίδιος κατάφερε να ανακτήσει τα δικαιώματα της παλιάς του εταιρείας το 2002. Τριάντα χρόνια μετά, ο Μουγκ ξεκίνησε να πουλά και πάλι ηλεκτρονικά όργανα που έφεραν το όνομα του.

Οι συνθετητές Moog έχουν χρησιμοποιηθεί από σπουδαία ονόματα της ροκ μουσικής, όπως οι Beach Boys ( «Good Vibrations»), Beatles («Abbey Road»), Rolling Stones, Grateful Dead,  Doors και Φρανκ Ζάππα, αλλά και η Γουέντι Κάρλος στην μουσική επένδυση της ταινίας του Στάνλεϊ Κιούμπρικ «Κουρδιστό Πορτοκάλι». Μάλιστα την παράδοση και τον ιδιαίτερο ήχο αυτών των ηλεκτρονικών οργάνων διατηρούν και πιο σύγχρονοι καλλιτέχνες, όπως o Brian Eno, οι Cure και ο Fat Boy Slim.

Ο Μουγκ θεωρούσε ότι η επιτυχία του οφείλεται και στο γεγονός ότι πάντα συμβουλευόταν τους μουσικούς στο στάδιο σχεδιασμού του κάθε οργάνου.

Ο Ρόμπερτ Μουγκ παντρεύτηκε δύο φορές. Το 1958 την δασκάλα Σίρλεϊ Μέι Λι με την οποία απέκτησε τέσσερα παιδιά, τρία κορίτσια και ένα αγόρι και το 1996, μετά τον χωρισμό του από την Λι, με την καθηγήτρια Φιλοσοφίας Ιλεάνα Γκραμς. Στις 28 Απριλίου 2005 διαγνώστηκε ότι πάσχει από καρκίνο στον εγκέφαλο. Πέθανε λίγους μήνες αργότερα, στις 21 Αυγούστου 2005, σε ηλικία 71 ετών.

ΠΗΓΕΣ: GOOGLE | sansimera.gr

You May Also Like

Η πόλη γράφει στο Christmas Mailbox της Φανερωμένης 70

Ένα ξεχωριστό πρόγραμμα ετοιμάζει για φέτος το Πολιτιστικό Ίδρυμα Φανερωμένης 70, φέρνοντας σας ένα ...

1o Cyprus Comic Con στις 13 Σεπτεμβρίου

To πρώτο κυπριακό Comic Con πραγματοποιείται στις 13 Σεπτεμβρίου στις εγκαταστάσεις του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου ...

Απεβίωσε η σκηνοθέτιδα και ηθοποιός Πένι Μάρσαλ

Η Πένι Μάρσαλ, η αξιολάτρευτα «άχαρη» ηθοποιός με τη χαρακτηριστική προφορά του Μπρονξ που ...

Ανοίγει το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στην Αθήνα

Με τη μόνιμη συλλογή του προσβάσιμη πλέον στο κοινό, το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης ...

Ο πολιτισμός ως «χείρα βοηθείας» στην οικονομική ανάκαμψη

H ανάπτυξη αποτελεσματικών, στοιχειοθετημένων πολιτιστικών πολιτικών μπορεί να έχει σφαιρική συμβολή στον αγώνα για οικονομική ...

Γέννηση/Γεννησιμότητα

  Ποιος μπορεί να γεννήσει έναν νέο κόσμο; Του Διονύση Διονυσίου* Ημερολογιακά η γέννηση ...

X