Έκθεση του Ιωάννη Μαχαιριώτη στην Opus 39

Την νέα ζωγραφική του δουλειά με τίτλο Kali Yuga παρουσιάζει ο Ιωάννης Μαχαιριώτης στην γκαλερί Opus 39, από τις 22 Μαϊου και μέχρι τις 2 Ιουνίου.

 

Αναφέρει σχετικά ο καλλιτέχνης:

«Kali Yuga [σιδερένια εποχή] είναι ένας όρος στα σανσκριτικά, για την εποχή που ζούμε τώρα, εδώ και ορισμένες χιλιάδες χρόνια και που, όπως λέγεται, φτάνει προς το τέλος της δίνοντας τη θέση της στην Χρυσή Εποχή.

Ο όρος Σιδερένια Εποχή είναι μεταφορικός και δεν αναφέρεται μόνο στην πληθώρα σιδερένιων αντικειμένων που μας περιτριγυρίζουν αλλά και στον χαμηλό βαθμό συνειδητότητας του ανθρώπινου είδους.  Το επόμενο επίπεδο, όπως μας πληροφορούν αρχαία συγγράματα και άνθρωποι υψηλού επιπέδου  πνευματικότητας, είναι μια χρυσή εποχή πολύ ανώτερης συνείδησης για ολόκληρο τον πλανήτη.

Κοιτάζοντας γύρω μας μπορούμε εύκολα να δούμε ότι όντως ζούμε σε μια εποχή όπου κυριαρχεί η πρόσκαιρη χρήση αξιών και αντικειμένων που αναζητά επειγόντως οικολογική συνείδηση αλλά και ανύψωση συνειδητότητας.

Με αυτά τα έργα προσπάθησα να δώσω μια γεύση αυτής της εποχής που ζούμε και πήρα την έμπνευσή μου από τους σωρούς εγκαταλελειμένων οχημάτων, που κάποτε ήταν αντικείμενα πόθου και που τώρα βρίσκονται σε διάφορα σημεία γύρω από τις πόλεις.

Για έναν καλλιτέχνη, η ομορφιά υπάρχει παντού, ακόμα και σ’αυτές τις μάζες σιδερικών. Με το πινέλο μου προσπάθησα να αναδείξω αυτή την ομορφιά που υπάρχει σ’αυτούς τους χώρους και να δώσω ένα αέρα νοσταλγίας και αισιοδοξίας».

 

Ο Ιωάννης Μαχαιριώτης γεννήθηκε στη Λευκωσία το 1947 και σπούδασε στο Λονδίνο όπου παρέμεινε για αρκετά χρόνια. Ακολούθως μετακόμισε στην Αθήνα όπου ασχολήθηκε με διάφορες εμπορικές δραστηριότητες καθώς και μελέτη πρακτικής φιλοσοφίας μέχρι πρόσφατα, οπότε επέστρεψε στην Κύπρο.

Η αγάπη του για την τέχνη και τους μεγάλους ζωγράφους περιορίστηκε στη μελέτη και τη συλλογή έργων από νεαρή ηλικία αλλά δεν άργησε να υποκύψει στη λαγνεία της δημιουργικότητας της τέχνης.

Στην Ελλάδα και στην Κύπρο μαθήτευσε σε διάφορους γνωστούς ζωγράφους όπου ανέπτυξε το πάθος του για τη ζωγραφική.

Ο Ιωάννης έλαβε μέρος  σε δέκα συνολικά ομαδικές εκθέσεις στην Κύπρο και στο εξωτερικό και αυτή είναι η δεύτηρη ατομική  του έκθεση στην Κύπρο. Έργα του βρίσκονται σε διάφορες συλλογές στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Η έκθεση περιλαμβάνει έργα ζωγραφικής καθώς και σχέδια με μολύβι και κάρβουνο.

 

+ Τα εγκαίνια της έκθεσης θα τελέσει ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, Νίκος Τορναρίτης, την Τρίτη 22 Μαΐου 2012 στις 20:00.

Ωρες λειτουργίας: Δευτέρα 17:00-20:00, Τρίτη-Παρασκευή 10:30-12:30 και 17:00-20:00, Σάββατο 10:30-12:30. 

Η Opus 39 βρίσκεται στην οδό Κίμωνος 21 [έναντι του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού] στη Λευκωσία. Πληροφορίες τηλ. 22424983 και mango2@cablenet.com.cy 

 

You May Also Like

Έκθεση του Πόλυ Πεσλίκα στην γκαλερί Penindaplinena

Στην γκαλερi Penindaplinena, στη Λεμεσό, παρουσιάζεται η νέα ατομική έκθεση του Πόλυ Πεσλίκα, με ...

Σέργης Χατζηαδάμος: Metamorphosis

Στη βάση του εντυπωσιακού αρχείου των γυάλινων αρνητικών πλακών που παρήγαγε ο φωτογράφος Σπύρος ...

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΘΕΑΤΡΟΥ – 27 Μαρτίου 2021 | Δωρεάν παραστάσεις από τον ΘΟΚ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου, η οποία γιορτάζεται στις 27 Μαρτίου κάθε χρόνο, ...

Θέατρο Ριάλτο – FlashArt2: Το Ελληνικό Πρόσωπο του Φεντερίκο Γκαρσία Λόρκα

Στο πλαίσιο του Προγράμματος FlashArt 2 του Θεάτρου Ριάλτο, για στήριξη των Κύπριων δημιουργών, ...

Έκθεση ζωγραφικής του Γιώργου Αχιλλέως στην Γκαλερί Κυπριακή Γωνιά

Ο Γιώργος Αχιλλέως παρουσιάζει τη νέα του δουλειά με τίτλο “In Joy” στη Γκαλερί ...

Τι παίζει σήμερα – Σάββατο, 20 Ιουλίου

Η σημερινή ατζέντα του Παραθύρου περιλαμβάνει τρεις ταινίες, τρία φεστιβάλ, ένα χορό, δύο θεατρικές ...

X