Άνω κάτω ο ΘΟΚ | Παράνομες οι απολύσεις;

Ενός καλού… χίλια κακά έπονται; Κάπως έτσι εξελίσσεται η -εύλογη- προσπάθεια του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου να ανανεώσει τον θίασό του, δίνοντας βήμα σε νέους ανθρώπους.

  • Παράνομη η απόλυση Λούρα – Μουαΐμη, ισχυρίζεται η συντεχνία

  • Υπέβαλε την παραίτησή του ο αντιπρόεδρος του δ.σ., Νεόφυτος Ταλιώτης

  • Επιστρέφει ως ηθοποιός ο Βαρνάβας Κυριαζής

Μετά τις διαρροές, που ως φαίνεται υποβοήθησε ο ίδιος ο οργανισμός, ανακοινώθηκε επίσημα χθες η ανασύσταση του θιάσου για τη θεατρική περίοδο 2012-2013. Ανάμεσα σε άλλα, εντύπωση προκαλεί η μη ανανέωση του ετήσιου διορισμού των ηθοποιών Σταύρου Λούρα και Γιώργου Μουαΐμη, οι οποίοι υπηρετούν τη θεατρική τέχνη από τις τάξεις του οργανισμού για 17 και 11 συναπτά έτη αντίστοιχα.
Εν τω μεταξύ, για λόγους που παραμένουν μέχρι αυτή τη στιγμή άγνωστοι, υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του αντιπροέδρου του διοικητικού συμβουλίου του ΘΟΚ, ο Νεόφυτος Ταλιώτης. Μιλώντας στον «Π», ο κ. Ταλιώτης δεν θέλησε να σχολιάσει οτιδήποτε, μέχρι την αποδοχή ή όχι της παραίτησής του, την οποία υπέβαλε στον πρόεδρο την Τρίτη.

Ποιοι έρχονται, ποιοι φεύγουν
Ο Βαρνάβας Κυριαζής, πρώην διευθυντής του ΘΟΚ, επιστρέφει στον οργανισμό ως ηθοποιός.
Τον ανανεωμένο θίασο θα στελεχώσουν για τη θεατρική περίοδο 2012-2013 και οι Σώτος Σταυράκης, Ελένη Σιδερά, Μαργαρίτα Ζαχαρίου, Άντρη Κυριάκου, Ανδρέας Φυλακτού, Μάριος Μεττής, Προκόπης Αγαθοκλέους, Στέλιος Ανδρονίκου, Κωνσταντίνος Γαβριήλ, Νίκη Δραγούμη και Χριστιάνα Λάρκου.
Φεύγουν οι Σταύρος Λούρας, Γιώργος Μουαΐμης, Ανδρέας Βασιλείου, Έλενα Ευσταθίου, Ζωή Κυπριανού, Λέα Μαλένη, Μιχάλης Μουστάκας, Νεκτάριος Θεοδώρου, Ερμίνα Κυριαζή, Μάρα Κωνσταντίνου, Άννα Παπαγεωργίου και Αλέξανδρος Παρίσης.

Παράνομες απολύσεις
Οι ηθοποιοί στον ΘΟΚ εργάζονται βάσει ετήσιου διορισμού. Ωστόσο, σύμφωνα με την Ένωση Ηθοποιών Κύπρου (ΕΗΚ), η μη ανανέωση των συμβολαίων του Σταύρου Λούρα και του Γιώργου Μουαΐμη θεωρείται παράνομη απόλυση. Κι αυτό γιατί έχουν αμφότεροι περάσει το 60ό έτος της ηλικίας τους, οπότε η εργοδότησή τους διέπεται και από τον νόμο περί τερματισμού απασχόλησης.
Μιλώντας στον «Π», ο γενικός γραμματέας της ομοσπονδίας ιδιωτικών υπαλλήλων ΣΕΚ Ελισσαίος Μιχαήλ εξηγεί πως με βάση συλλογική σύμβαση, οι ηθοποιοί των 60 ετών και άνω δεν μπορούν να απολυθούν παρά μόνο εάν:

  • η θέση καταργηθεί και άρα θεωρηθούν ως πλεονάζον προσωπικό

  • δεν κάνουν καλά τη δουλειά τους.

«Στην περίπτωση των Λούρα και Μουαΐμη, η θέση δεν καταργήθηκε, αφού διά νόμου οι θέσεις των ηθοποιών του ΘΟΚ είναι 24, ενώ δεν έχουν πάρει ποτέ στα τόσα χρόνια εργασίας τους μία επιστολή διαμαρτυρίας ή προειδοποίησης για την ποιότητα της δουλειάς τους. Άρα η απόλυσή τους είναι αδικαιολόγητη και παράνομη», αναφέρει ο κ. Μιχαήλ.

Οι αντιδράσεις
«Θα απαντήσουμε στη ΣΕΚ λαμβάνοντας υπόψη και τη θέση των νομικών μας συμβούλων», απάντησε ο διευθυντής του ΘΟΚ Γιώργος Παπαγεωργίου, διευκρινίζοντας ότι ο οργανισμός ενημερώθηκε για την ενδεχομένως παράνομη απόλυση στις 18 Ιουνίου, ενώ είχε ήδη ληφθεί η απόφαση της ανασύστασης του θιάσου στις 14 Ιουνίου.
Ο Γιώργος Μουαΐμης δεν θέλησε να προβεί σε οποιαδήποτε δήλωση σχετικά με το θέμα, ενόσω εκκρεμεί η θέση της ΕΗΚ ότι η απόλυσή του είναι παράνομη. Ανέφερε πάντως πως μέχρι χθες νωρίς το απόγευμα, δεν είχε ενημερωθεί επισήμως από τον ΘΟΚ περί τερματισμού της εργασίας του.

«Είναι απάνθρωπο»
Ο Σταύρος Λούρας υπηρετεί στις τάξεις του οργανισμού από το 1972 και με κάποια διαλείμματα, μέχρι σήμερα. «Απολύουν αψυχολόγητα, κάνουν προσλήψεις αχρείαστες, δεν υπηρετούν την καλύτερη ψυχαγωγία του λαού», δήλωσε στον «Π» ο γνωστός ηθοποιός, σαφώς αναστατωμένος από την είδηση της απόλυσής του. Ο κ. Λούρας έκανε λόγο για συμφέρον «κομματικό και όχι καλλιτεχνικό», αναφέροντας ακόμη πως περίμενε μια άλλη αντιμετώπιση από το διοικητικό συμβούλιο του οργανισμού, το οποίο ωστόσο κάνει «ό,τι του πει το κόμμα».
«Δεν ξέρω αν έχει όραμα ο σημερινός ΘΟΚ», σημείωσε. «Δεν ξέρω αν χάνεται η ανθρωπιά στα συμβούλια, αλλά η ανάγκη για καλλιτεχνία σίγουρα χάθηκε». Ο Σταύρος Λούρας σχολίασε ακόμη πως με την απόφασή του, ο ΘΟΚ «τα βάζει με το ίδιο το κοινό», το οποίο εκτίμησε διαχρονικά τη θεατρική «κατάθεση» του γνωστού ηθοποιού.

Κάθονταν οι μισοί ηθοποιοί
Σχετικά με την έλλειψη οράματος στον ΘΟΚ, έτσι όπως ανέφερε ο Σταύρος Λούρας, φαίνεται πως έχει ήδη διαπιστωθεί και από τον νέο διευθυντή του ΘΟΚ Γιώργο Παπαγεωργίου. «Προσπαθήσαμε να προσεγγίσουμε τη διαδικασία ανανέωσης του οργανισμού όσο πιο σωστά γίνεται», ανέφερε στον «Π» ο κ. Παπαγεωργίου, ο οποίος έκανε τις εισηγήσεις του στην καλλιτεχνική επιτροπή του ΘΟΚ και αυτή με τη σειρά της, κάνοντας τις δικές της αλλαγές και προτάσεις, έφτασε στο δ.σ. το οποίο έλαβε και τις τελικές αποφάσεις.
Σύμφωνα με τον κ. Παπαγεωργίου, κύριο μέλημα ήταν οι ηθοποιοί να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του φετινού ρεπερτορίου του ΘΟΚ, ούτως ώστε να γίνει και καλύτερο «κουμάντο» στον προϋπολογισμό του οργανισμού. Να αποφευχθεί, εν τέλει, και το περσινό φαινόμενο οπότε «οι μισοί ηθοποιοί του οργανισμού κάθονταν», σύμφωνα με τον νέο διευθυντή, γιατί δεν υπήρχαν ρόλοι γι’ αυτούς.
Ο κ. Παπαγεωργίου έκανε λόγο για έναν πιο νεαρό θίασο, ξεκαθαρίζοντας πως όσων τα συμβόλαια δεν ανανεώθηκαν, δεν θα πρέπει να θεωρηθεί πως δεν είναι και καλοί ηθοποιοί. Αντίθετα, είπε, οι 24 του ΘΟΚ δεν είναι ούτε οι καλύτεροι αλλά ούτε και η ελίτ (σ.σ. αν και οι μισθοί που δίνονται στον οργανισμό, προς αυτή την κατεύθυνση οδηγούν).

Επιστρέφει η Μιμή
Εν τω μεταξύ, επιστρέφει στην Κύπρο μετά το ατύχημά της η Μιμή Ντενίση, για να φέρει σε πέρας την παραγωγή με το έργο «Μαμά πού πας;». Η παραγωγή θα ανεβεί την ερχόμενη σεζόν, χωρίς την Ολυμπία Δουκάκη, η οποία έχει ανειλημμένες υποχρεώσεις στην Αμερική.
Η επιστροφή της κ. Ντενίση συνοδεύεται από το εξής παράδοξο: Στον αρχικό σχηματισμό των ηθοποιών που θα συμμετείχαν στην εν λόγω παραγωγή, βρίσκονται τόσο ο Σταύρος Λούρας, όσο και ο Ανδρέας Βασιλείου. Και των δύο τα συμβόλαια δεν ανανεώθηκαν. Προκύπτει λοιπόν το ερώτημα κατά πόσο πράγματι η ανασύσταση του θιάσου του ΘΟΚ είχε ως πρώτο μέλημα τις ανάγκες του ρεπερτορίου.
Σύμφωνα, πάντως, με πληροφορίες, πρόθεση του οργανισμού είναι να κληθούν οι δύο ηθοποιοί ως έκτακτοι.

Ο νέος θίασος ΘΟΚ

Πρώτοι ηθοποιοί (αναλόγως χρόνων προϋπηρεσίας, ο μηνιαίος μισθός κυμαίνεται μεταξύ 3.000-5.000 ευρώ)
Κυριαζής Βαρνάβας
Νεοκλέους Νεοκλής
Παπαδοπούλου Έλενα
Σαντοριναίου Αννίτα
Τσουρής Ανδρέας
Φυρογένη Στέλα

Ανώτεροι ηθοποιοί (αναλόγως χρόνων προϋπηρεσίας 2.500-4.000 ευρώ μηνιαίως)
Δρακόπουλος Θανάσης
Ζαχαρίου Μαργαρίτα
Κκολός Χάρης
Σιδερά Ελένη
Σταυράκης Σώτος
Χαραλάμπους Νιόβη
Χριστοδουλίδου Θέα
Χριστόφια Χριστίνα

Ηθοποιοί (αναλόγως χρόνων προϋπηρεσίας 1.800-3.000 ευρώ μηνιαίως)
Αγαθοκλέους Προκόπης
Ανδρονίκου Στέλιος
Γαβριήλ Κωνσταντίνος
Γιαγκιώζη Άννα
Δραγούμη Νίκη
Κυριάκου Άντρη
Λάρκου Χριστιάνα
Μεττής Μάριος
Τσέλεπος Ανδρέας
Φυλακτού Ανδρέας

 ΠΗΓΗ: ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

You May Also Like

Μέτωπο κατά ΘΟΚ και «Θυμέλη» ανοίγουν τα τέσσερα μεγάλα θέατρα

Με νέα επιστολή τοποθετούνται εναντίον του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου τα τέσσερα μεγάλα θέατρα της ...

Πέθανε στα 89 του ο Ρότζερ Μουρ

Στην Ελβετία άφησε την τελευταία του πνοή ο Σερ Ρότζερ Μουρ, ο δημοφιλής Βρετανός ...

Σύγχρονες φωτογραφικές πρακτικές στο NiMAC

Το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λευκωσίας σε συνεργασία με το Ίδρυμα Πιερίδη εγκαινιάζει από το ...

Είδαμε το ντοκιμαντέρ A Haircut Story

Το αδιαχώρητο έγινε κατά την προβολή του νέου ντοκιμαντέρ της νεαρής σκηνοθέτριας Δανάης Στυλιανού ...

Διάλεξη για το «Μουσείο του Μέλλοντος»

Υπήρξε διευθυντής της Τate Modern του Λονδίνου, του Haus der Kunst του Μονάχου και ...

Σεμνή -συμβολική- τελετή στο Μόναχο

Δεκαέξι σχεδόν χρόνια μετά από την κατάσχεσή τους από τα υποστατικά του Τούρκου αρχαιοκάπηλου ...

X