«Έφυγε» η Ζωρζ Σαρρή

Σε ηλικία 87 ετών έφυγε από τη ζωή η Ζωρζ Σαρρή, συγγραφέας παιδικών βιβλίων, μεταφράστρια και ηθοποιός.

Γεννημένη το 1925 στην Αθήνα από Γαλλίδα μητέρα και Μικρασιάτη πατέρα, η Ζωρζ Σαρρή πήρε μέρος στην Αντίσταση στη διάρκεια της κατοχής ενώ κατά τον Εμφύλιο, έφυγε για το Παρίσι. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1962 και για βιοποριστικούς λόγους στράφηκε στον χώρο του θεάτρου [όπου απασχολήθηκε και στο Παρίσι], του σινεμά και της μετάφρασης.

Η πρώτη ταινία στην οποία συμμετείχε ήταν το «Τελευταίο Ψέμα» του Μιχάλη Κακογιάννη, το 1958. Ακολούθησε ο «Άνθρωπος του τρένου» του Ντίνου Δημόπουλου την ίδια χρονιά, η «Φαίδρα» του Ζιλ Ντασέν το 1962, το «Έγκλημα στα παρασκήνια» του Ντίνου Κατσουρίδη το 1962. Για την ερμηνεία της σε αυτή την ταινία, απέσπασε το βραβείο β’ γυναικείου ρόλου στο φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Στη διάρκεια της δικτατορίας, ήρθε η σειρά της παιδικής λογοτεχνίας. Το πρώτο της μυθιστόρημα ήταν ο «Θησαυρός της Βάγιας» το  1969. Ακολούθησαν δεκάδες μυθιστορήματα για παιδιά και εφήβους, νουβέλες, θεατρικά έργα για παιδιά.

Σημαντική αναγνώριση του έργου της Ζωρζ Σαρρή ήταν το 1988, όταν προτάθηκε για το διεθνές βραβείο Χαν Κρίστιαν Άντερσεν. «Με τα έργα της αποτέλεσε μια από τους πρώτους συγγραφείς που οδήγησαν στην απομάκρυνση της ελληνικής παιδικής λογοτεχνίας από τα πρότυπα του 19ου αιώνα, στα οποία κυριαρχούσε το προστατευτικό ύφος, ο ηθικοπλαστικός διδακτισμός και η προβολή ενός ιδεατού κόσμου. Η Ζωρζ Σαρή αντιμετώπισε το παιδί ως αυτόνομο άτομο με δική του προσωπικότητα και προέβαλε ήρωες ρεαλιστικούς. Παράλληλα άρχισε να εισάγει πολιτικά και ιστορικά θέματα σε βιβλία για παιδιά, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα η πολιτική σκέψη να μην αποτελεί πια προνόμιο μόνο των ενηλίκων».

Η Ζωρζ Σαρρή διακρίθηκε επίσης με τα εξής λογοτεχνικά βραβεία:

Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας  και Βραβείο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου για τα βιβλία της «Νινέτ» [ένα από τα καλύτερα -αν όχι το κορυφαίο- βιβλία της και «Ο χορός της ζωής».

Στο βιβλίο της με τίτλο «Ε.Π.», η Ζωρζ Σαρρή εξιστορεί γεγονότα από την μαθητική της ζωή με την συγγραφέα Άλκη Ζέη, με την οποία υπήρξαν για χρόνια φίλες.

Η βιωματική γραφή είναι χαρακτηριστική στα βιβλία της Ζωρζ Σαρρή. Άλλωστε η Ζωή, ηρωίδα πολλών βιβλίων της, είναι η ίδια η συγγραφέας.

Το προτελευταίο της βιβλίο -αλλά τελευταίο μυθιστόρημα- εκδόθηκε το 2009, έχει τίτλο «Το προτελευταίο σκαλοπάτι» και είναι η ιστορία της μητέρας της [κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη όπως και όλα τα βιβλία της].

Τελευταίο της βιβλίο είναι η παιδική ιστορία «Το κουμπί και μια βελόνα», που εκδόθηκε το 2010.

Το 2007, η Ζωρζ Σαρρή έχασε την κόρη της Μελίνα Καρακώστα, επίσης συγγραφέα βιβλίων για παιδιά. Ήταν ένα χτύπημα που δεν άντεξε.

Η κηδεία της Ζωρζ Σαρρή θα γίνει την Τρίτη 12 Ιουνίου, στις 11 το πρωί, από το Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

You May Also Like

«Ικέτιδες» του Ευριπίδη με Αγγλικούς και Τουρκικούς υπέρτιτλους

Στις 12 Ιουλίου στη Λευκωσία και στις 18 Ιουλίου στη Λεμεσό οι παραστάσεις θα ...

Σηκώνει αυλαία το 14ο Διεθνές Φεστιβάλ Ψηφιακών Τεχνών

Ψηφιακή κουλτούρα και ταξίδια στον χωροχρόνο, ρομποτικές εγκαταστάσεις, αλλά και έργα «ζωντανής ζωγραφικής» του ...

Πίσω απ’ το φως της μουσικής του ταξιδεύει πια ο Θάνος Μικρούτσικος

Πλήθος κόσμου βρέθηκε στην αίθουσα τελετών του Α’ νεκροταφείου Αθηνών για το ύστατο χαίρε ...

Ισραήλ: Νεαροί ανακάλυψαν σπάνια χρυσά νομίσματα

Νέοι που συμμετείχαν σε αρχαιολογική ανασκαφή στο κεντρικό Ισραήλ ανακάλυψαν 425 χρυσά νομίσματα που ...

Ένα φωτογραφικό αρχείο της ζωής εν καιρώ COVID-19

Στο νότιο αυστριακό κράτος της Καρινθίας, ο φωτογράφος Arnold Pöschl φωτογράφησε τη γιαγιά της ...

Βρετανικό Μουσείο: «Θα εξετάσουμε το αίτημά σας εάν…»

«Προϋπόθεση για να μπούμε σε οποιαδήποτε συζήτηση περί δανεισμού των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι ...

X