«Έφυγε» η Ζωρζ Σαρρή

Σε ηλικία 87 ετών έφυγε από τη ζωή η Ζωρζ Σαρρή, συγγραφέας παιδικών βιβλίων, μεταφράστρια και ηθοποιός.

Γεννημένη το 1925 στην Αθήνα από Γαλλίδα μητέρα και Μικρασιάτη πατέρα, η Ζωρζ Σαρρή πήρε μέρος στην Αντίσταση στη διάρκεια της κατοχής ενώ κατά τον Εμφύλιο, έφυγε για το Παρίσι. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1962 και για βιοποριστικούς λόγους στράφηκε στον χώρο του θεάτρου [όπου απασχολήθηκε και στο Παρίσι], του σινεμά και της μετάφρασης.

Η πρώτη ταινία στην οποία συμμετείχε ήταν το «Τελευταίο Ψέμα» του Μιχάλη Κακογιάννη, το 1958. Ακολούθησε ο «Άνθρωπος του τρένου» του Ντίνου Δημόπουλου την ίδια χρονιά, η «Φαίδρα» του Ζιλ Ντασέν το 1962, το «Έγκλημα στα παρασκήνια» του Ντίνου Κατσουρίδη το 1962. Για την ερμηνεία της σε αυτή την ταινία, απέσπασε το βραβείο β’ γυναικείου ρόλου στο φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Στη διάρκεια της δικτατορίας, ήρθε η σειρά της παιδικής λογοτεχνίας. Το πρώτο της μυθιστόρημα ήταν ο «Θησαυρός της Βάγιας» το  1969. Ακολούθησαν δεκάδες μυθιστορήματα για παιδιά και εφήβους, νουβέλες, θεατρικά έργα για παιδιά.

Σημαντική αναγνώριση του έργου της Ζωρζ Σαρρή ήταν το 1988, όταν προτάθηκε για το διεθνές βραβείο Χαν Κρίστιαν Άντερσεν. «Με τα έργα της αποτέλεσε μια από τους πρώτους συγγραφείς που οδήγησαν στην απομάκρυνση της ελληνικής παιδικής λογοτεχνίας από τα πρότυπα του 19ου αιώνα, στα οποία κυριαρχούσε το προστατευτικό ύφος, ο ηθικοπλαστικός διδακτισμός και η προβολή ενός ιδεατού κόσμου. Η Ζωρζ Σαρή αντιμετώπισε το παιδί ως αυτόνομο άτομο με δική του προσωπικότητα και προέβαλε ήρωες ρεαλιστικούς. Παράλληλα άρχισε να εισάγει πολιτικά και ιστορικά θέματα σε βιβλία για παιδιά, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα η πολιτική σκέψη να μην αποτελεί πια προνόμιο μόνο των ενηλίκων».

Η Ζωρζ Σαρρή διακρίθηκε επίσης με τα εξής λογοτεχνικά βραβεία:

Κρατικό Βραβείο Παιδικής Λογοτεχνίας  και Βραβείο του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου για τα βιβλία της «Νινέτ» [ένα από τα καλύτερα -αν όχι το κορυφαίο- βιβλία της και «Ο χορός της ζωής».

Στο βιβλίο της με τίτλο «Ε.Π.», η Ζωρζ Σαρρή εξιστορεί γεγονότα από την μαθητική της ζωή με την συγγραφέα Άλκη Ζέη, με την οποία υπήρξαν για χρόνια φίλες.

Η βιωματική γραφή είναι χαρακτηριστική στα βιβλία της Ζωρζ Σαρρή. Άλλωστε η Ζωή, ηρωίδα πολλών βιβλίων της, είναι η ίδια η συγγραφέας.

Το προτελευταίο της βιβλίο -αλλά τελευταίο μυθιστόρημα- εκδόθηκε το 2009, έχει τίτλο «Το προτελευταίο σκαλοπάτι» και είναι η ιστορία της μητέρας της [κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Πατάκη όπως και όλα τα βιβλία της].

Τελευταίο της βιβλίο είναι η παιδική ιστορία «Το κουμπί και μια βελόνα», που εκδόθηκε το 2010.

Το 2007, η Ζωρζ Σαρρή έχασε την κόρη της Μελίνα Καρακώστα, επίσης συγγραφέα βιβλίων για παιδιά. Ήταν ένα χτύπημα που δεν άντεξε.

Η κηδεία της Ζωρζ Σαρρή θα γίνει την Τρίτη 12 Ιουνίου, στις 11 το πρωί, από το Α’ Νεκροταφείο Αθηνών.

You May Also Like

Instant THOC

Δημήτρης Ζαβρός , βραβείο μουσικής και Φώτης Νικολάου, βραβείο χορογραφίας για την παράσταση «Ηλέκτρα ...

Memento Mori | πρώτη ατομική έκθεση για τον Στέφανο Κουρατζή

Στις 29 Μαΐου εγκαινιάζεται η έκθεση φωτογραφίας του Στέφανου Κουρατζή, ο οποίος για τέσσερα χρόνια ...

Εγκαινιάστηκε το πρώτο Μουσείο Θεάτρου Σκιών

Μικρό αλλά πολύτιμο, άνοιξε την Δευτέρα, 31 Οκτωβρίου το Δημοτικό Μουσείο Θεάτρου Σκιών. «Καλωσορίσατε ...

Ο Βαρνάβας Κυριαζής σκηνοθετεί στο Θέατρο Διόνυσος

Ο Βαρνάβας Κυριαζής επιστρέφει στο σκηνοθετικό καθήκον, αναλαμβάνοντας τη νέα παραγωγή του Θεάτρου Διόνυσος ...

Φίλιππος Γιαπάνης : Μέσα από την γλυπτική απέκτησα την ελευθερία μου

Ο γλύπτης Φίλιππος Γιαπάνης, ο οποίος επεξεργάζεται κυρίως αλουμίνιο, κάθε που ολοκληρώνει ένα έργο ...

Εκστρατεία για την επιστροφή των γυναικών στα βιβλία ιστορίας

Η Βρετανίδα συγγραφέας, Kate Mosse η οποία εδώ και πολλά χρόνια υποστηρίζει τις φωνές ...

X