Διεθνής βράβευση για την ταινία «Στάχυα» του Σάιμον Φαρμακά

Το βραβείο της Κριτικής Επιτροπής του Διεθνούς Φεστιβάλ του Άμστερνταμ απέσπασε η ταινία μικρού μήκους «Στάχυα», του Κύπριου σκηνοθέτη Σάιμον Φαρμακά.

Η ταινία διαγωνίστηκε με περισσότερες από εκατό ταινίες από 20 και πλέον χώρες και κατάφερε να διακριθεί προβάλλοντας διεθνώς την κυπριακή κινηματογραφική παραγωγή.

Στις επιτυχίες της ταινίας καταγράφονται επίσης το1ο Βραβείο Καλύτερης Κυπριακής Ταινίας και το Βραβείο Καλύτερης Φωτογραφίας στο Διεθνές Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Κύπρου [isffc], που πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό τον περασμένο Οκτώβριο.

Στα γυρίσματα της ταινίας «Στάχυα».

«Σας ευχόμαστε, η βράβευση αυτή να συμβάλει στην περαιτέρω εδραίωση του καινοτόμου και ταλαντούχου σκηνοθετικού έργου σας στον σύγχρονο κινηματογράφο», αναφέρει η συγχαρητήρια επιστολή της Διεθνούς Κριτικής Επιτροπής του Φεστιβάλ προς τον δημιουργό.

Η ταινία καταγράφει τον επικείμενο θάνατο ενός ηλικιωμένου, γεγονός που φέρνει στην επιφάνεια τις διαπλεκόμενες σχέσεις μιας αποξενωμένης οικογένειας.

Στην ταινία συμμετέχουν μεταξύ άλλων η Μόνικα Μελέκη, ο Αχιλλέας Γραμματικόπουλος και ο Παντελής Άντωνας. Στην παραγωγή εργάστηκαν οι Vladimir Subotic [διεύθυνση φωτογραφίας], Κύρος Παπαβασιλείου [μοντάζ] και Μάρκο Λόπεζ [σχεδιασμός ήχου]. Η μουσική είναι του Ηλία Αϊφαντή.

Ο Σάιμον Φαρμακάς γεννήθηκε στη Λευκωσία. Εργάστηκε ως Διευθυντής Παραγωγής και Α’ Βοηθός Σκηνοθέτης σε πολλές κυπριακές και ξένες παραγωγές. Από το 1994 -με τη συμμετοχή του ως Α’ Βοηθός Σκηνοθέτης στο βραβευμένο ντοκιμαντέρ «My Cyprus» του Ελληνοαμερικανού σκηνοθέτη Βαρνάβα Τσαγγάρη- μέχρι σήμερα, έχει εργαστεί σε ταινίες μεγάλου μήκους όπως «Δρόμοι και πορτοκάλια» (1996), «Μπαρ» (2001), «Νους» (2004), «Δείπνο με τις αδερφές μου» (2010), «Chinatown: The three shelters» (2011) κ.ά.

Παράλληλα συμμετείχε ως Α’ Βοηθός Σκηνοθέτης ή Διευθυντής παραγωγής σε πάνω από 15 ταινίες μικρού μήκους. Είναι συνεργάτης σκηνοθέτης/παραγωγός στο Ραδιοφωνικό Ιδρυμα Κύπρου. Έχει γράψει τα σενάρια τριών ταινιών μικρού μήκους και μιας ταινίας μεγάλου μήκους. Με τις ταινίες του έχει διαγωνιστεί στο παρελθόν, μεταξύ άλλων, σε φεστιβάλ στο Λος Άντζελες, στη Σεούλ, στο Μαρόκο, στο Ομπερχάουζεν στη Γερμανία, στο Άμστερνταμ και στη Ρώμη. Αυτό το διάστημα προετοιμάζεται για τα γυρίσματα της ταινίας μεγάλου μήκους «Αμορ Φάτι», μιας κωμωδίας που φιλοδοξεί να κερδίσει διανομή σε κινηματογραφικές αίθουσες του εξωτερικού.

 

You May Also Like

Η χειρότερη εταιρεία στον κόσμο

Κανονικά θα διεξαχθεί αυτή τη βδομάδα το Mid Summer Nights του Πολιτιστικού Ιδρύματος ARTος. ...

Άρθρο της Deutsche Welle για τη Γιώργα Σολομώντος

«Πίσω από πολιτιστικές δραστηριότητες κρύβονται συχνά αθόρυβοι και ακάματοι διοργανωτές. Μια τέτοια περίπτωση είναι ...

Ταινία για τον Ερντογάν γυρίστηκε στο Τρίκωμο

Στις κινηματογραφικές αίθουσες της Τουρκίας αλλά και των κατεχομένων ανοίγει σήμερα η ταινία με τίτλο ...

Αποθεώθηκαν οι Bon Jovi στο ΟΑΚΑ

Εξήντα χιλιάδες άνθρωποι βρέθηκαν χθες βράδυ στο ΟΑΚΑ στην Αθήνα και αποθέωσαν τους Bon ...

«Οι μεγάλοι πνευματικοί άνθρωποι πρέπει να τιμώνται»

Οι μεγάλοι πνευματικοί άνθρωποι πρέπει να τιμώνται και το έργο και η προσφορά τους ...

Πολιτιστική Προεδρία αξίας 1,7 εκατ. ευρώ

Τη βεβαιότητά του ότι θα πετύχουμε να προωθήσουμε τόσο τις πολιτικές μας προτεραιότητες όσο ...

X