«Παρέλαση» στη σκηνή του Θεάτρου Ριάλτο

Δύο αδέλφια απομονωμένα στην «ασφάλεια» του δωματίου τους, βλέπουν την παρέλαση κάτω από το σπίτι τους ως τη μόνη επαφή με τον έξω κόσμο.

Τέσσερις δεκαετίες μετά το πρώτο του ανέβασμα από το Θέατρο Τέχνης, το κείμενο «Η παρέλαση» της Λούλας Αναγνωστάκη επιστρέφει στο θεατρικό πάλκο. Αυτή τη φορά, από το Θέατρο του Νέου Κόσμου και το Θέατρο της Αλήθειας, σε σκηνοθεσία Ένκε Φεζολλάρι. Την ευκαιρία να το παρακολουθήσουμε και στην Κύπρο θα έχουμε στις 14 Ιουνίου, οπότε η ολιγομελής ομάδα των συντελεστών φτάνει στη χώρα μας για μόλις μία παράσταση, στο Θέατρο Ριάλτο.

«Πιο επίκαιρο από ποτέ» χαρακτηρίζει το έργο της Λούλας Αναγνωστάκη ο σκηνοθέτης της παράστασης. Ας σημειωθεί πως με αυτό και άλλα δύο έργα, «Η πόλη» και «Η διανυκτέρευση» (και τα τρία συνιστούν την τριλογία «Η πόλη»), έκανε την πρώτη εμφάνισή της η γνωστή συγγραφέας από τη Θεσσαλονίκη, το 1965.

Στην «Παρέλαση», η Ζωή και ο Άρης είναι οι κύριοι χαρακτήρες. Αδέλφια, ζουν απομονωμένα από τον έξω κόσμο, κλεισμένα στην «ασφάλεια» του δωματίου  τους.  Η μόνη τους επαφή με την πόλη και τους ανθρώπους είναι ένα παράθυρο και η ιδέα της παρέλασης που θα λάβει χώρα κάτω από το σπίτι τους, φαντάζει ως η μοναδική διέξοδος από τη ρουτίνα της καθημερινότητας.  Από το παράθυρό τους, τα δύο αδέλφια θα παρακολουθήσουν την έναρξη, την απρόσμενη εξέλιξη και την αποτρόπαια έκβαση της παρέλασης.

Η σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας

«Στο κείμενο της Λούλας Αναγνωστάκη ‘διαβάζουμε’ τη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας: η μη συμμετοχή στα κοινά, η εκούσια απομόνωση, η αδιαφορία και προπαντός ο φόβος αντιμετώπισης της πραγματικότητας παραλύει και αποδυναμώνει όχι μόνο το ίδιο το άτομο αλλά και τον περίγυρό του. Ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης, γίνεται εμφανές πόσο οι ζωές μας είναι άρρηκτα δεμένες, αφού οι πράξεις μας έχουν «πολιτικό» αντίκτυπο στους συνανθρώπους μας. Η αδιαφορία λοιπόν, ως μια καταστρεπτική πράξη… και οι θύτες/θύματα παρελαύνουν κάτω από το παράθυρό μας… στη δύση της Δύσης», αναφέρει στο σκηνοθετικό του σημείωμα ο Ένκε Φεζολλάρι, η επιλογή του οποίου ήταν απόλυτα συνειδητή στο ανέβασμα αυτού του έργου.

Ο ίδιος υποστηρίζει πως «σε εποχές όπου η κατάρρευση του νόμου και του ήθους εκμηδενίζει την ανθρώπινη υπόσταση, η ιδιώτευση έχει καταστροφικές συνέπειες για το κοινωνικό σύνολο. Για τον ίδιο, οι χαρακτήρες του έργου είναι «ανθρώπινες ζωές έγκλειστες σε έναν μάταιο κόσμο και προσπαθούν να περιθάλψουν ο ένας τον άλλον. Προσπαθώντας να κρατήσουν ακέραιη την αθωότητά τους, μέσα στους τέσσερις τοίχους, αποκτηνώνονται. Το οξυγόνο, η μόνη τους τροφή. Αυτοεξόριστοι στην Εδέμ κατασπαράζουν ο ένας τον άλλον για να επιβιώσουν. Το αδηφάγο τέρας, όμως, θα εισβάλει με τα γαλανόλευκα χρώματα της παρέλασης, επιβεβαιώνοντας πως οι άνθρωποι είμαστε μέρος της ιστορίας και η ιστορία είναι βαμμένη με αίμα.
Ελλάδα ώρα μηδέν».

Τους ρόλους του έργου ερμηνεύουν ο Μάνος Καρατζογιάννης και η Βασιλική Τρουφάκου.

+ Την Πέμπτη 14 Ιουνίου στο Θέατρο Ριάλτο, στις 20:30. Πληροφορίες τηλ. 77777745. Ηλεκτρονικό εισιτήριο www.rialto.com.cy.

You May Also Like

Δράσεις 2021 – 2022: «Νέ@ σε έρημο νησί» – Συζητήσεις με το κοινό

Επιδιώκοντας μια πιο ουσιαστική γνωριμία με τα έργα και τους συγγραφείς καθώς και έναν ...

Η Macbeth στο 21ο Pafos Aphrodite Festival

To 21ο Pafos Aphrodite Festival παρουσιάζει τη δημοφιλή όπερα του Giuseppe Verdi Macbeth σε παραγωγή του Ακαδημαϊκού ...

O Kirk Fletcher επιστρέφει στην Κύπρο

Στην Κύπρο έρχεται ακόμη μια φορά ο ευρέως αναγνωρισμένος ως ένας από τους καλύτερους ...

«Jhiva – Μέσα σε σώμα» από το Υπερβατικό Θέατρο

Δύο παραστάσεις, μία στην ελληνική και μία στην αγγλική γλώσσα θα δώσει στο Ίδρυμα ...

Collector’s Room | Σχέδια και γλυπτά από την Chiaki Kamikawa

Η καλλιτέχνης Chiaki Kamikawa παρουσιάζει την τελευταία της συλλογή από σχέδια και γλυπτά κάτω ...

Γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας

Με αφορμή την ημέρα της γυναίκας που έχει καθιερωθεί στις 8 Μαρτίου, σας παρουσιάζουμε ...

X