Πρότζεκτ της Google για τη διάσωση γλωσσών που χάνονται | μέσα και η Κυπριακή Μαρωνίτικη Αραβική

Μια φιλόδοξη προσπάθεια για τη διάσωση τουλάχιστον 3 χιλιάδων γλωσσών και διαλέκτων που απειλούνται με εξαφάνιση, ξεκίνησε η Google σε συνεργασία με γλωσσολόγους και άλλους ακαδημαϊκούς.

Ανάμεσα στις υπό εξαφάνιση γλώσσες έτσι όπως καταρτίστηκαν σε έναν κατάλογο από τους ερευνητές των πανεπιστημίων της Χαβάης στη Μανόα και του Ανατολικού Μίσιγκαν, βρίσκεται και η Κυπριακή Μαρωνίτικη Αραβική [ΚΜΑ].

Η ΚΜΑ βρίσκεται και στο κόκκινο βιβλίο της UNESCO για τις υπό εξαφάνιση γλώσσες.

[ΒΙΝΤΕΟ: παραγωγή Kermia Ztite 2007 στο πλαίσιο του προγράμματος ΧΚΙ ΦΙ ΣΑΝΝΑ. Οργανωτής: Πολιτιστική Ομάδα Μαρωνιτών]

Από τις 7.000 γλώσσες και διαλέκτους που έχουν καταγραφεί ως σήμερα, περίπου οι μισές εκτιμάται ότι θα έχουν χαθεί μέχρι το τέλος του αιώνα.

«Η καταγραφή των γλωσσών που βρίσκονται στο χείλος της εξαφάνισης είναι ένα σημαντικό βήμα για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής ποικιλότητας, τιμώντας τη γνώση των γερόντων και δίνοντας δύναμη στους νέους» αναφέρουν η Κλάρα Ριβιέρα Ροντρίγκεζ και ο Τζέισον Ρίσμαν, επικεφαλής του προγράμματος στη Google.

«Η τεχνολογία μπορεί να συνδράμει σε αυτές τις προσπάθειες επιτρέποντας στον κόσμο να ηχογραφεί τους γέροντες και να συνδέει τις κοινότητες της Διασποράς με μέσα κοινωνικής δικτύωσης» επισημαίνουν.

Ένα χαρακτηριστικό βιντεάκι για τη γλώσσα Aragonese που ομιλείται σε μια περιοχή της Ισπανίας και απειλείται με εξαφάνιση γιατί δεν την διδάσκονται πια οι νέοι:

Στο δικτυακό τόπο του Endangered Languages Project, οι χρήστες μπορούν να βρουν ή να καταχωρήσουν πληροφορίες για σπάνιες γλώσσες σε όλο τον κόσμο.

Στη σημερινή του μορφή ο δικτυακός τόπος αναφέρεται και σε τρεις γλώσσες ή διαλέκτους στον ελλαδικό χώρο: τα αρβανίτικα, τα τσακώνικα και τα βλάχικα ή αρωμανικά.

You May Also Like

«Λαχταρώ» της Σάρα Κέιν

Μόνο η αγάπη μπορεί να με σώσει κι η αγάπη με ρήμαξε  Ένα μοναδικό ...

Τιμητική εκδήλωση για το έργο του ποιητή Μανόλη Πρατικάκη

Χθες βράδυ, διοργανώθηκε στη Λευκωσία, στο Σολώνειο Κέντρο Βιβλίου μαζί με τις εκδόσεις Κέδρος, ...

Τιμή στον Α. Κωνσταντινίδη από την Ένωση Σκηνοθετών

Με τη βράβευση του σκηνοθέτη Αντρέα Κωνσταντινίδη έπεσε η αυλαία του 4ου Φεστιβάλ Κυπρίων ...

Ο Ορχάν Παμούκ, η καρυδιά και η Πλατεία Ταξίμ

Έξι μέρες μετά την έναρξη των επεισοδίων και των διαδηλώσεων που έχουν βάλει την ...

To Δοχείο και το Περιεχόμενό του

Γράφει η Μαρίνα Σχίζα Ποιο από τα δύο είναι πιο σημαντικό; Το δοχείο ή ...

X