H λιτότητα στοιχίζει στις ελληνικές αρχαιότητες [βίντεο]

Ένα διαφημιστικό σποτ το οποίο δημιούργησε ο Σύνδεσμος Ελλήνων Αρχαιολόγων καλεί τους θεατές να αναλογιστούν πόσο τα μέτρα λιτότητας επηρεάζουν αρνητικά τις εύθραυστες αρχαιότητες και ένα ρεπορτάζ στη New York Times εξηγεί το πώς.

Εκτενές ρεπορτάζ της εφημερίδας με ημερομηνία δημοσίευσης την 11η Ιουνίου 2012, αναφέρει ότι τους τελευταίους έξι μήνες, δεκάδες από τους πλέον έμπειρους αρχαιολόγους στην Ελλάδα [με μισθούς των 1.500 ευρώ] αποχώρησαν από την ενεργό δράση με το μέτρο της «εφεδρείας».

Η αποχώρηση αυτών είχε ως αποτέλεσμα από τους 1.100 εργαζόμενους, να έχουν πλέον μείνει 900. Η Ελλάδα ολόκληρη είναι ένας αρχαιολογικός χώρος και όπως έχει ήδη πει ο τέως υπουργός Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος, «ακόμα και τους τριπλάσιους εργαζόμενους και φύλακες να προσλαμβάναμε, πάλι λιγότερους θα είχαμε».

Το πρόβλημα όμως είναι έντονο, ιδιαίτερα σε περιοχές όπως τα Κύθηρα, όπου βρέθηκε ο ανταποκριτής της εφημερίδας.

Στην New York Times μίλησε ο Άρης Τσαραβόπουλος, αρχαιολόγος, ο οποίος έχασε τη δουλειά του τον περασμένο Νοέμβριο. Ο Άρης Τσαραβόπουλος διενεργούσε ανασκαφές σε αρχαιολογικούς χώρους στα Κύθηρα κάθε καλοκαίρι από το 1996.

Η Ξένη Αραπογιάννη, ερευνήτρια η οποία έχασε επίσης τη δουλειά της το περασμένο φθινόπωρο, επισήμανε το πρόβλημα που υπάρχει και στη Μεσσηνία, όπου εργαζόταν.

Η 31χρονη Γκέλι Φράγκου εργαζόταν με ετήσια συμβόλαια στην ελληνική κυβέρνηση. Το τελευταίο συμβόλαιό της έληξε το 2010. Όπως αναφέρει στην NY Times, πολλοί φίλοι της αρχαιολόγοι εργάζονται ένας σε αρτοποιείο, άλλος στην υπηρεσία σκυβάλλων του Δήμου Αθηναίων. «Αν δεν ήταν εδώ η οικογένειά μου, θα έφευγα από την Ελλάδα», λέει η ίδια.

Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ακόμη πως οι ελλείψεις και η λιτότητα σταματούν την ανασκαφική έρευνα και τις δημοσιεύσεις και περιορίζονται στο γραφειοκρατικό τμήμα της δουλειάς.

Ένας Αμερικανός αρχαιολόγος με χρόνια εμπειρίας στις ανασκαφές στην Ελλάδα, σχολιάζει: «Κανείς δεν μπορεί να προχωρήσει την ανασκαφή όσο οι αρχαιολόγοι του ελληνικού τμήματος αρχαιοτήτων. Όμως,  αν δεν δημοσιεύουν αυτά που ερευνούν και βρίσκουν, ας τα ξαναθάβουν καλύτερα.»

Στην αρχική φωτογραφία: μπροστά σε μια κλειστή αίθουσα του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου | Ειρήνη Βουρλούμη για τη New York Times.

You May Also Like

To μήνυμα της Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου από την Ιζαμπέλ Ιπέρ

Η βραβευμένη Γαλλίδα ηθοποιός Ιζαμπέλ Ιπέρ έγραψε το Μήνυμα της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Θεάτρου, ...

«Το Παλάτι» στο δρόμο των Όσκαρ

Τρία βραβεία έχει κερδίσει μέχρι σήμερα στην Αυστραλία η ταινία μικρού μήκους «Το Παλάτι» ...

Κυριακή Σιοπαχά | Θα σας κάψουμε τις πόλεις

Την Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου εγκαινιάζεται η νέα έκθεση που παρουσιάζει η isnotgallery στην παλιά ...

4ο Φεστιβάλ Μεσαιωνικής Λευκωσίας

Για τέταρτη χρονιά πραγματοποιείται φέτος το Φεστιβάλ Μεσαιωνικής Λευκωσίας, από τις 13 μέχρι τις ...

Έκθεση Ζήνωνα Σιερεπεκλή στην Γκαλερί Γκλόρια

Η Γκαλερί Γκλόρια εγκαινιάζει τη νέα έκθεση του αρχιτέκτονα Ζήνωνα Σιερεπεκλή την Παρασκευή 18 ...

Σταύρος Γασπαράτος | Expanded Piano [εικόνες]

Ο Σταύρος Γασπαράτος έδωσε μια συναυλία στο Θέατρο Ριάλτο τη Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου με ...

X