Απέριττες «Βάκχες»

Υστερα από δύο χρόνια έρευνας, η θεατρική ομάδα Μίτος παρουσιάζει τις «Βάκχες» του Ευριπίδη στην «ολοκληρωμένη» τους μορφή, στο 16ο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος.

Η παραγωγή κρίνεται ως ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα, καθώς η θεατρική ομάδα ασχολείται με το έργο του Ευριπίδη και συγκεκριμένα με τον Πενθέα από τον Ιούλιο του 2009, «ακτινογραφώντας» ουσιαστικά στη λεπτομέρειά της την αρχαία τραγωδία, τους ρυθμούς, τους κανόνες της προσωδίας, την κίνησή της.

Διετής προετοιμασία
«Δεν ξέρω τελικά αν μπορούμε να κάνουμε λόγο για ολοκληρωμένη παράσταση. Είναι ανεξάντλητο το έργο, κι αυτό οφείλεται τόσο στο ίδιο το κείμενο αλλά και στον τρόπο με τον οποίο εμείς το δουλέψαμε», αναφέρει η Έλενα Αγαθοκλέους, η οποία σε συνεργασία με τον Λούκας Βαλέβσκι δουλεύουν εξαρχής πάνω στις «Βάκχες».
Θεωρώντας ότι η διετής έρευνα αποτελεί μια «πολύ καλή σπουδή για την καινούργια τραγωδία», η Έλενα Αγαθοκλέους τονίζει πως εκείνο που ουσιαστικά αλλάζει σε σχέση με τις προηγούμενες «επιμέρους» παρουσιάσεις των Βακχών είναι ο χώρος.
Μέχρι τη Δευτέρα, η θεατρική ομάδα Μίτος κάνει πρόβες σε έναν μεγάλο χώρο στη Λόφου, ενώ μέχρι τώρα γίνονταν στον μικρό χώρο του Παλιού Ξυδάδικου της Λεμεσού. «Οι μικρολεπτομέρειες στον μικρό χώρο έχουν μια αξία, σε μεγάλο χώρο χάνονται», εξηγεί η ίδια. Και για τη συμμετοχή της στο Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος, η ομάδα θα παρουσιαστεί σε μεγάλα θέατρα: στο Κούριο, στο αρχαίο Ωδείο Πάφου και στο Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ’ στην Λευκωσία.

Οι συντελεστές
Τη σκηνοθεσία και τη μουσική της παράστασης υπογράφει ο Λούκας Βαλέβσκι ενώ ως εξωτερικός παρατηρητής βοηθά στην ομάδα ο σκηνοθέτης Σπύρος Χαραλάμπους. Τους ρόλους των Βακχών κρατούν τρεις ηθοποιοί: η Έλενα Αγαθοκλέους υποδύεται τον Πενθέα, την Αγαύη και τον Αγγελιοφόρο, ενώ είναι και μέρος του χορού, ο Διομήδης Κουφτερός κρατά τους ρόλους των Τειρεσία, Θεράποντος και Αγγελιαφόρου και είναι επίσης μέρος του χορού, ο Λούκας Βαλέβσκι είναι ο κορυφαίος του χορού και ο Κάδμος. «Οι τρεις ηθοποιοί καλούνται να ερμηνεύσουν όλους τους ρόλους του έργου και η μεταμόρφωσή τους είναι ένα πολύ ωραίο στοιχείο του έργου. Και, παρ’ όλα αυτά, οι ήρωες είναι πιο ξεκάθαροι».
Τον χορό συμπληρώνουν ο Ραβί Σαουντανκάρ, ο Νικόλας Αρκαδίου, ο Γιώργος Ονησιφόρου, ο Λεύκιος Δημοσθένους, ο Κωνσταντίνος Μελίδης και ο Βύρωνας Αθηνοδώρου.

Λιτή γραμμή
Σε κάθε περίπτωση, οι «Βάκχες» του θεατρικού «Μίτου» διατηρούν τη γραμμή του λιτού σκηνικού, σε αντίθεση με τις πλείστες αρχαίες τραγωδίες που βλέπουμε κατά καιρούς. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό της δουλειάς της θεατρικής ομάδας Μίτος το «απολύτως απαραίτητο». «Κρατάμε», επισημαίνει η Ε. Αγαθοκλέους, «μόνο ό,τι εξυπηρετεί τη δική μας αφήγηση, χωρίς εντυπωσιασμούς. Και μόνο ό,τι μπορούν να κάνουν οι συντελεστές του έργου. Δεν θέλουμε κάποιους που θα μπουν ξαφνικά στο πρότζεκτ για να εκτελέσουν όσα εμείς φανταζόμαστε. Ωριμάζοντας οι συντελεστές, έτσι ωριμάζει και η ίδια η δουλειά».

Η συμμετοχή
Η θεατρική ομάδα Μίτος συμμετέχει για πρώτη φορά στο Διεθνές Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος χάρη σε μια νέα πολιτική που ακολουθεί το Κυπριακό Κέντρου του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, διοργανωτής του φεστιβάλ. «Είναι σημαντικό ότι μας δίνεται η ευκαιρία να δοκιμάσουμε τη δουλειά μας στα μεγάλα θέατρα και στο πλαίσιο μιας τόσο μεγάλης διοργάνωσης, χωρίς να είμαστε το κρατικό θέατρο».
Στο ίδιο πλαίσιο θα δούμε στη διάρκεια του φεστιβάλ το έργο «Βάτραχοι» του Αριστοφάνη σε σκηνοθεσία της Μαγδαλένας Ζήρα στις 26, 27 και 29 Ιουλίου.

+ Η παράσταση ανεβαίνει με αγγλικούς υπέρτιτλους. Παραστάσεις στις 16/07 στο Αρχαίο Θέατρο Κουρίου, στις 21/07 στο Αρχαίο Ωδείο Πάφου και στις 23 Ιουλίου στο Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ΄ στη Λευκωσία. Πληροφορίες τηλ. 99542165 και 99388160 και www.cyprus-theatre-iti.org.

ΠΗΓΗ: ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

You May Also Like

Dance Waves Festival: 12 & 13 Δεκεμβρίου στο Εγκώμιο Πολιτιστικό Κέντρο

Επαναπρογραμματίσαμε και ετοιμαζόμαστε να αποκαλύψουμε 7 έργα Κύπριων χορογράφων στο Egomio Black Box Theatre. ...

Πόπη Αβραάμ: «Η Λιλή Ζωγράφου μας ενεργοποιεί»

Η ηθοποιός Πόπη Αβραάμ μίλησε στο ραδιόφωνο «Πολίτης 107,6» και στην πολιτιστική εκπομπή «Τι ...

Ηλεκτρονικά θα διεξαχθεί φέτος το Nicosia Book Fest

Ηλεκτρονικά θα διεξαχθεί φέτος το Nicosia Book Fest, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού. Συγκεκριμένα ...

Take a step #WithRefugees | Μαγεία και Νοσταλγία

Υπό την αιγίδα της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου πραγματοποιεί ...

Γλώσσα και πολιτική | η περίπτωση της Κύπρου

Μια δημόσια συζήτηση με θέμα «Γλώσσα και πολιτική: γλωσσικές εκδοχές και εξουσία στην Κύπρο» ...

Τι παίζει σήμερα, Δευτέρα 5 Αυγούστου

Η σημερινή ατζέντα του Παραθύρου μας στέλνει στην Πάφο για να χορέψουμε στους ρυθμούς ...

X