Είμαστε, τελικά, στα χνάρια της Τζοκόντα;

Ο ενθουσιασμός των αρχαιολόγων μετά από μια ανακάλυψη δύσκολα κρύβεται. Γι’ αυτό και η είδηση πως «ανακαλύφθηκε ο τάφος της Τζοκόντα» κάνει από χθες τον γύρο του κόσμου.

Στην πραγματικότητα όμως, τίποτα δεν είναι σίγουρο ακόμη. Ιταλοί αρχαιολόγοι εντόπισαν οστά στο μοναστήρι της Σάντα Ούρσουλα στη Φλωρεντία, τα οποία πιστεύεται πως είναι τα λείψανα της Λίζα ντελ Τζοκόντο, συζύγου του πλούσιου έμπορα Φραντζέσκο ντελ Τζιοκόντο, η οποία πιθανολογείται πως ήταν το μοντέλο για τον διάσημο πίνακα της Μόνα Λίζα, του Λεονάρντο ντα Βίντσι.

Η Λίζα ντελ Τζοκόντο έγινε καλόγρια μετά τον θάνατο του συζύγου της. Η ίδια απεβίωσε στις 15 Ιουλίου 1542 σε ηλικία 63 ετών στο εγκαταλελειμμένο σήμερα μοναστήρι όπου γίνονται οι ανασκαφές.

Οι ανασκαφικές εργασίες στον χώρο ξεκίνησαν πέρυσι, όταν αποκαλύφθηκε ένα κρανίο που πιστεύεται πως ανήκε σε γυναίκα. Οι εργασίες όμως διακόπηκαν για μήνες και επανάρχισαν τον περασμένο Ιούνιο, όταν βρέθηκαν πόροι για τη χρηματοδότηση των ανασκαφών. Η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως τρεις νέους τάφους με λείψανα, ένας από τους οποίους, όπως τονίζει η Επιτροπή Αξιολόγησης των Πολιτιστικών Αγαθών, ανήκε στη Λίζα ντελ Τζοκόντο.

Τα λείψανα θα μεταφερθούν σε ειδικό εργαστήρι στην Ραβένα για την ταυτοποίησή τους. Μέχρι τότε, ο «μύθος» που συνοδεύει τον περίφημο πίνακα, συνεχίζεται, χάρη και στον καθηγητή Βιντσέντι, που βρίσκεται πίσω από την εν λόγω ανασκαφή. Βρίσκεται επίσης πίσω από την διαπίστωση πως τα μάτια της Μόνα Λίζα κρύβουν ένα μήνυμα, όταν τα δει κανείς με μεγεθυντικό φακό…

ΠΗΓΗ: DAILY MAIL | ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ©ΑFP/GETTY IMAGES

 

You May Also Like

Χρυσές Σφαίρες: «Κάποτε στο Χόλυγουντ» και «1917» οι μεγάλοι νικητές

Η ταινία «Κάποτε στο Χόλυγουντ» του Κουέντιν Τραντίνο και το «1917», το ιστορικό δράμα ...

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΑΥΤΟΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΥ | Μέρα 32η

Γράφει ο Σάιμον Μπαχτσελί /Δημοσιογράφος 12 Απριλίου 2020 Συνήθως με παίρνει ο ύπνος ακούγοντας ...

Πέθανε ο σπουδαίος συνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου

Παγκόσμια θλίψη στον κόσμο της μουσικής. Ο Βαγγέλης Παπαθανασίου (Vangelis), ένας από τους σπουδαιότερους ...

Λάου-λάου η Ενιαία Αρχή Πολιτισμού

Μετά την πάροδο έξι χρόνων και σειρά διαπραγματεύσεων, η πρόταση για τη δημιουργία της ...

9o Open House Festival

Η Στέγη Χορού Λεμεσού διοργανώνει για 9η χρονιά το Open House Festival. Το Φεστιβάλ ...

No_Body Festival | Χάρης Κούσιος

Το «Παράθυρο» παρουσιάζει τις συμμετοχές στο φετινό 4ο Φεστιβάλ Χορού, Κίνησης και Παραστατικών Τεχνών, ...

X