Η χαρακτική πάει Πλάτρες τον Αύγουστο

Στο ορεινό θέρετρο που ύμνησε ο Σεφέρης μέσα από τα ποιήματά του θα βρεθεί ο χαράκτης Χαμπής και οι συνεργάτες του για μία σειρά δωρεάν μαθημάτων χαρακτικής

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε τις μουσικές περιοδείες, τις θεατρικές ή και τις περιοδεύουσες εκθέσεις. Από το φετινό καλοκαίρι, η Σχολή-Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή παρουσιάζει το «περιοδεύον εργαστήρι». Κάπως έτσι θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε τη δράση της Σχολής-Μουσείου Χαρακτικής του χαράκτη Χαμπή Τσαγγάρη, ο οποίος με τη στήριξη της Ελληνικής Τράπεζας παρουσιάζει τα δωρεάν μαθήματα χαρακτικής σε διάφορες κοινότητες της Κύπρου.

Αρχή με Πλάτρες
Ο ίδιος ο Χαμπής πραγματοποιεί τα δωρεάν μαθήματα χαρακτικής στη μνήμη του δασκάλου του, Τάσσου, από το 1995. «Την πρώτη χρονιά είχαμε 10 μαθητές», σημείωσε ο ίδιος στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Πολιτιστικό Κέντρο των Πλατρών, όπου θα πραγματοποιηθούν φέτος για πρώτη φορά τα μαθήματα.
Μέχρι σήμερα, το εργαστήρι χαρακτικής λάμβανε χώρα στο χωριό Πλατανίστεια, όπου βρίσκεται το Μουσείο Χαρακτικής που φέρει το όνομα του Χαμπή. Η δε απόφαση για τη διεξαγωγή των μαθημάτων ήταν σχεδόν αναπόφευκτη για τον γνωστό χαράκτη. «Αυτά τα μαθήματα γίνονται σαν μνημόσυνο για τον δάσκαλό μου, τον χαράκτη Τάσσο, ο οποίος με έμαθε όσα ξέρω για τη χαρακτική. Με φιλοξένησε για 20 μέρες στο εργαστήρι του το 1971 και δεν ζήτησε ούτε δραχμή. Γι’ αυτό και τα μαθήματα είναι δωρεάν».
Τα εργαστήρια του Χαμπή είναι ουσιαστικά το πρώτο άνοιγμα του Πολιτιστικού Κέντρου Πλατρών, το οποίο αποτελεί μία σημαντική προσπάθεια της κοινότητας του ορεινού θερέτρου να προωθήσει τον πολιτισμό τόσο ανάμεσα στους κατοίκους του όσο και στους επισκέπτες του. Πρόκειται για το αναπαλαιωμένο κτήριο της παλιάς δημοτικής αγοράς των Πλατρών.
«Είναι σημαδιακά μεγάλο το γεγονός», τόνισε ο δραστήριος πρόεδρος του κοινοτικού συμβουλίου Πλατρών, κ. Παναγιώτης Παπαδόπουλος, στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου. «Θέλουμε», όπως είπε, «όχι μόνο να προβάλουμε τον Χαμπή, αλλά και αυτό το πολιτιστικό κέντρο που ελπίζουμε να φιλοξενεί πάντα σημαντικές εκδηλώσεις».
Αξίζει να σημειωθεί πως στο Πολιτιστικό Κέντρο των Πλατρών φιλοξενείται ήδη η περιοδεύουσα έκθεση «Ταξίδι στο χρόνο: Γιώργος Σεφέρης – ποιητής και πολίτης», την οποία είδαμε και στο Ίδρυμα ARTος πέρυσι.
Στη συνέντευξη Τύπου έδωσε το παρών του και ο διευθυντής μάρκετινγκ, δημοσίων σχέσεων και πολιτιστικών δραστηριοτήτων του ομίλου της Ελληνικής Τράπεζας κ. Ανδρέας Παπανικολάου, ο οποίος κατά τον χαιρετισμό του ανέφερε συγκεκριμένα ότι «ο Χαμπής συνεχίζει να δημιουργεί και να αντιστέκεται σθεναρά ενάντια σε κάθε μορφή αλλοτρίωσης, και μοιράζεται μαζί μας τη χαρά και τη ικανοποίηση της δημιουργίας».
Μέσα από το πρόγραμμα της εταιρικής κοινωνικής της ευθύνης, η Ελληνική Τράπεζα εξακολουθεί παρά την οικονομική κρίση να στηρίζει τις πρωτοβουλίες καλλιτεχνών που, σύμφωνα με τον κ. Παπανικολάου, «αναβαθμίζουν και ενδυναμώνουν την πολιτιστική μας παράδοση».
Υπενθυμίζεται πως η Ελληνική Τράπεζα στηρίζει διαχρονικά το Μουσείο Χαρακτικής Χαμπή και τους Κύπριους χαράκτες και απονέμει χρηματικά βραβεία σε όσους διακρίνονται κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών μαθημάτων που παραδίδονται από τη Σχολή Χαρακτικής.

Εξάπλωση της χαρακτικής
Στόχος της πρώτης συνεργασίας Χαμπή και Ελληνικής Τράπεζας με την κοινότητα των Πλατρών είναι η διάδοση της τέχνης της χαρακτικής έξω από τις αναμενόμενες «αστικές πολιτιστικές εστίες». Γι’ αυτό και οι Πλάτρες είναι μόνο η αρχή μίας μεγάλης περιοδείας, έτσι ώστε κάθε καλοκαίρι το εργαστήρι να βρίσκεται σε μία νέα κοινότητα της Κύπρου. «Εξάπλωση της χαρακτικής σημαίνει εξάπλωση του πολιτισμού», κατέληξε ο Χαμπής.

Το πρόγραμμα

  • 01-14 & 20-23/08: Δωρεάν μαθήματα χαρακτικής από τις 09:00 μέχρι τις 14:00.

  • 01-09/08: Έκθεση ζωγραφικών έργων του Στέλιου Βότση. Εγκαίνια στις 12 το μεσημέρι.

  • 09/08: Διάλεξη του Στέλιου Βότση με θέμα: «Πώς δημιουργείται ένα έργο» στις 19:00.

  • 11-23/08: Έκθεση χαρακτικής και αφίσας του Μιχαήλ Αββακούμοβ. Εγκαίνια στις 12 το μεσημέρι.

  • 25/08:Έκθεση έργων των εργαστηρίων της Σχολής Χαρακτικής Χαμπή – Τελετή λήξης – Διάλεξη Χαμπή: «Το μουσείον χαρακτικής» – Επίδοση βραβείων της Ελληνικής Τράπεζας – Θεατρική παράσταση: «Το βασιλόπουλο της Βενεδιάς» από την ομάδα Σκηνοβάτες/ΠΟΕΔ Λευκωσίας, βασισμένη στο ομώνυμο παραμύθι που εξέδωσε ο Χαμπής με χαρακτικά του.

ΠΗΓΗ: ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΕΛΕΝΗ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ

You May Also Like

Ai Weiwei: ο ισχυρότερος καλλιτέχνης στον κόσμο, σύμφωνα με το ArtReview

Τον Άι Γουεϊγουέι ως «τον πλέον ισχυρό καλλιτέχνη στον κόσμο αυτή τη στιγμή» ανακήρυξε ...

Έφυγε από τη ζωή ο χορογράφος Λάμπρος Λάμπρου

Φτωχότερος είναι ο πολιτισμός μετά το θάνατο χθες του γνωστού χορογράφου και διευθυντή του ...

«Σκυταλοδρομία Γνώσης»: Συμβολική μεταφορά των βιβλίων στη Νέα Βιβλιοθήκη

Γράφει η Κατερίνα Μιχάηλου/ Φωτογραφίες: Ελένη Παπαδοπούλου Με ένα διαφορετικό τρόπο πραγματοποιήθηκε χθες η ...

“Σοφία η μέλισσα” σε σκηνοθεσία Δημήτρη Μπασλάμ στον ΘΟΚ

Βασισμένο στην έκδοση του Πανεπιστημίου Κύπρου Η Σοφία. Μια μέλισσα που της άρεσε να ...

Αναβολή παράστασης «Ο αγνοούμενος» στην Πάφο

Το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου και το Pafos2017 ανακοινώνουν ότι η θεατρική ...

2ο TEDxNicosia | RE-Think. RE-Generate. RE-Act

Μετά την επιτυχία της εναρκτήριας εκδήλωσης τον Νοέμβρη 2011, το TEDxNicosia επιστρέφει στις 9 ...

X