«Κύπρια»… της Ευρώπης

Με έναν προϋπολογισμό που φτάνει στις 720 χιλιάδες ευρώ πραγματοποιείται το φετινό φεστιβάλ Κύπρια, στο πρόγραμμα του οποίου περιλαμβάνονται 13 παραγωγές.

Από αυτό το ποσό, οι 520 χιλιάδες αφορούν αποκλειστικά στις παραγωγές, οι οποίες στην πλειοψηφία τους είναι κυπριακές.

Πάντως, θα μπορούσε κανείς να πει πως η θεματική που επέλεξε για το φετινό φεστιβάλ το υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού αφορά περισσότερο τους Ευρωπαίους εταίρους και λιγότερο το κυπριακό κοινό.

Συναντήσεις
Στις 30 Αυγούστου σηκώνει αυλαία το φετινό Διεθνές Φεστιβάλ «Κύπρια 2012» και θα ολοκληρωθεί στις 20 Οκτωβρίου, «κατά την πιο δραστήρια περίοδο για τα υπουργεία σε σχέση με την Κυπριακή Προεδρία», σημείωσε σε χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Γιώργος Δημοσθένους. Τόνισε μ’ αυτό τον τρόπο την ουσιαστική σχέση της διοργάνωσης με την Κυπριακή Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Με το σκεπτικό, άλλωστε, της ανάδειξης του κυπριακού πολιτισμού και της σχέσης του με την Ευρώπη (πάντα ένεκα Προεδρίας) καταρτίστηκε και το πρόγραμμα του φεστιβάλ.
Χαρακτηριστικός είναι ο τίτλος της συναυλίας που θα ανοίξει το φεστιβάλ: «Προς την Ευρώπη της Ειρήνης», από την Συμφωνική Ορχήστρα Νέων σε συνεργασία με την World Youth Orchestra.


Αναδεικνύοντας και άλλες συνεργασίες, το φεστιβάλ παρουσιάζει τη συνάντηση του Γιάννη Κότσιρα με τον Μιχάλη Τερλικκά και το συγκρότημα «Εστουδιαντίνες». Μαζί θα παρουσιάσουν ερωτικά τραγούδια από τη Σμύρνη μέχρι την Κύπρο.


Σημαντική είναι και η σύμπραξη της Μαρίας Φαραντούρη με το μουσικό σχήμα «Εν χορδαίς», για όσους αρέσκονται στα μεσογειακά ακούσματα. Η κοινή τους συναυλία έχει τίτλο Mediterranean Express και σ’ αυτήν θα παρουσιάσουν τη δημιουργική εξέλιξη της μουσικής κληρονομιάς της Μεσογείου (όπου ανήκει και η Κύπρος) και τη συνάντησή της με τις μουσικές του κόσμου και την εθνο-τζαζ.

Θα ακούσουμε επίσης τη Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου να ερμηνεύει έργα των Ντβόρζακ, Χατσατουριάν, Ροσίνι και Βέρντι, εμπνευσμένα από τον «Οθέλλο» του Σαίξπηρ, ένα έργο τοποθετημένο στην Κύπρο τον 15ο αιώνα.

Η Κύπρος τώρα
Οι συναυλίες του φεστιβάλ δεν εξαντλούνται στα πιο πάνω. Τρεις μουσικές παραγωγές φωτίζουν τρεις διαφορετικές πλευρές της κυπριακής δημιουργίας: για τους νεότερους, ίσως, ο Λευτέρης Μουμτζής και το συγκρότημά του, J. Kriste Μaster of Disguise, παρουσιάζουν νέο υλικό σε μια συναυλία με τίτλο The Age of Now (Η εποχή του τώρα).
Αντίθετα, ο Βάσος Αργυρίδης θα παρουσιάσει το «τότε» της καλλιτεχνικής του πορείας σε μια συναυλία με τίτλο «Ανθολόγιον: 25 χρόνια δημιουργίας εν Κύπρω», ενώ από τον Πολιτιστικό Όμιλο Διάσταση θα ακούσουμε το έργο «Πορφυρώματα» του Μιχάλη Χριστοδουλίδη.

J.Kriste Master of Disguise.

O Βάσος Αργυρίδης.

Το έργο του Μιχάλη Χριστοδουλίδη «Πορφυρώματα» θα παρουσιάσει ο Πολιτιστικός Όμιλος Διάσταση.

Εκκρεμεί, δε, η παρουσία του Νότη Γεωργίου στο φεστιβάλ «Κύπρια», η πρόταση του οποίου με το έργο «Φωνές της Κύπρου» εγκρίθηκε για συμμετοχή στο φεστιβάλ.

Όπως έγραψε ήδη ο «Π», η σύνθεσή του με τίτλο «Η αρπαγή της Ευρώπης» ελέγχεται ως προϊόν λογοκλοπής από δύο Ούγγρους συνθέτες. «Η Συμφωνική Ορχήστρα Κύπρου θα αποφασίσει αύριο (σήμερα) για το θέμα και αναλόγως θα πράξει και το υπουργείο», απάντησε σε σχετική ερώτηση η διευθύντρια του υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού Ολυμπία Στυλιανού.

Για θεατρόφιλους
Μόνο στη Λευκωσία θα δοθούν οι δύο παραστάσεις του Εθνικού Θεάτρου της Ελλάδας, με διαφορετικά έργα: πρόκειται για τον «Αμφιτρύωνα» του Μολιέρου σε σκηνοθεσία Λευτέρη Βογιατζή και τον «Περικλή» του Σαίξπηρ σε σκηνοθεσία Γιάννη Χουβαρδά.

Στη Λευκωσία θα δοθούν και οι δύο παραστάσεις του Fresh Target Theatre Ensembe με το έργο A Slight Risk, το οποίο έγραψε και σκηνοθετεί ο Κύπριος Πάρης Ερωτοκρίτου, με ένα διεθνές επιτελείο ηθοποιών.

Τέλος, η μοναδική χορευτική παράσταση που θα δούμε στο φετινό φεστιβάλ έρχεται από την Ιταλία και την χορευτική ομάδα «Aterballetto» [αρχική φωτογραφία].

+ Ολόκληρο το πρόγραμμα του φεστιβάλ εδώ.

You May Also Like

ΠΑΦΟΣ2017 | 2η Πλατφόρμα Μονοδράματος 2016

Η Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Πάφος2017 προκηρύσσει την πρώτη εθνική διαγωνιστική πλατφόρμα Μονοδράματος από ...

Απάντηση για τη γυμνή ηθοποιό στην Επίδαυρο, από τον Ολιβιέ Ζοσουά

Ο Γαλλοελβετός σκηνοθέτης Ολιβιέ Ζοσουά, ο οποίος συνελήφθη στο αρχαίο θέατρο της Επιδαύρου με ...

Επιστρέφει στον ΘΟΚ ως ηθοποιός ο Βαρνάβας Κυριαζής | ποιοι άλλοι έρχονται, ποιοι φεύγουν

Μετά τις διαρροές, ο ΘΟΚ ανακοίνωσε σήμερα και επισήμως την ανασύσταση του θιάσου του ...

Οι 21 ταινίες που διεκδικούν τον Χρυσό Λέοντα στο 76ο Φεστιβάλ της Βενετίας

Λιγότερο Χόλιγουντ και περισσότερες καλλιτεχνικές αναζητήσεις προσφέρει το φετινό 76ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, ...

Η Έμα Γουάτσον εξηγεί γιατί αρνήθηκε να παίξει στο “La La Land”

Η Έμα Στόουν μπορεί να κέρδισε το Όσκαρ Α’ γυναικείου ρόλου για την ερμηνεία της ...

18ο Διεθνές Φεστιβάλ Animation Κύπρου στην Ύπαιθρο, «Όψεις του Κόσμου»

Με καινούριες ταινίες, με διακεκριμένους διεθνείς καλεσμένους και για πρώτη χρονιά με ένα πρόγραμμα ...

X