Ο Λάρνακας της Λαπήθου σε ανθρωπολογική μελέτη

Μια ενδιαφέρουσα εργασία της Λίζας Δικωμίτη με τίτλο «Cyprus and Its Places of Desire: Cultures of Displacement among Greek and Turkish Cypriot Refugees», κυκλοφόρησε πρόσφατα στην αγγλική γλώσσα.

Πρόκειται για μια εθνογραφική έρευνα για την προσφυγική εμπειρία στην Κύπρο, η οποία επικεντρώνεται στις δύο ομάδες προσφύγων: τους Τ/Κ και τους Ε/Κ. Οι δύο ομάδες συνδέονται μέσα από τις ιστορίες εκτοπισμού τους σε ένα «επιθυμητό τόπο», ένα μικρό ορεινό χωριό στα βόρεια της Κύπρου.

lisa2

Το βιβλίο εστιάζει στο δέσιμο με αυτό το χωριό και από τις δύο ομάδες προσφύγων, εξετάζοντας πώς αυτή η σύνδεση μεταφράζεται σε μια σειρά από ερωτήματα για το δίκαιο και το άδικο, αλλά και με τον πόνο και με τη σημασία που δίνει σε όλα τα προαναφερθέντα η κάθε ομάδα.
Πρόκειται για το χωριό Λάρνακας της Λαπήθου, το οποίο μετά το 1974 μετονομάστηκε σε Κοζάν. Ο πόθος της επιστροφής και η επανασύσταση της κοινότητας για τους Ε/Κ δεν είναι σύμφωνη με την επιθυμία παραμονής και διατήρησης της κοινότητας, εκ μέρους των Τ/Κυπρίων. «Πρόκειται για μια σημαντική συμβολή στην ανθρωπολογία της Κύπρου και στην κοινωνιολογική κατανόηση των βίαιων εκτοπισμών», ήταν το σχόλιο του καθηγητή Πίτερ Λοΐζου για την εργασία της Δικωμίτη.

+ Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις IB Tauris (Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Μελβούρνη) και μπορείτε να το βρείτε στο βιβλιοπωλείο Moufflon ή να το παραγγείλετε διαδικτυακά εδώ.

You May Also Like

Τζαζ συναυλία με Μεσογειακό χρώμα και Σεμινάριο στο Windcraft Music Centre

O διάσημος σαξοφωνίστας Gilad Atzmon και ο καταξιωμένος κιθαρίστας Ofer Ganor συναντούν τον κοντραμπασίστα ...

Εγκαινιάστηκε η πρώτη έκθεση της ΠΠΕ Πάφος2017

Πραγματοποιήθηκαν χθες τα εγκαίνια της πρώτης έκθεσης της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης-Πάφος2017, «Μυθολογίες μιας ...

Πέθανε ο κιθαρίστας των Eagles, Γκλεν Φρέι

Σε ηλικία μόλις 67 ετών έφυγε από τη ζωή ο Γκλεν Φρέι, ένας από ...

Αχίλλειος Βιβλιοθήκη: Ανακαίνιση προ των πυλών

Καταλυτική αποδείχθηκε η παρέμβαση της Ειδικής Επιτροπής για την Αχίλλειο Βιβλιοθήκη, χάρη στην οποία ...

Η Δέσποινα Μπεμπεδέλη διαβάζει το μήνυμα για την Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου

Μετά από παρότρυνση του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου, τα Εθνικά του Κέντρα σε όλο τον ...

Πέθανε ο frontman των The Prodigy

Πέθανε ο θρυλικός frontman των The Prodigy, Keith Flint, σε ηλικία 49 ετών. Ο Flint βρέθηκε νεκρός στο ...

X