Ο Λάρνακας της Λαπήθου σε ανθρωπολογική μελέτη

Μια ενδιαφέρουσα εργασία της Λίζας Δικωμίτη με τίτλο «Cyprus and Its Places of Desire: Cultures of Displacement among Greek and Turkish Cypriot Refugees», κυκλοφόρησε πρόσφατα στην αγγλική γλώσσα.

Πρόκειται για μια εθνογραφική έρευνα για την προσφυγική εμπειρία στην Κύπρο, η οποία επικεντρώνεται στις δύο ομάδες προσφύγων: τους Τ/Κ και τους Ε/Κ. Οι δύο ομάδες συνδέονται μέσα από τις ιστορίες εκτοπισμού τους σε ένα «επιθυμητό τόπο», ένα μικρό ορεινό χωριό στα βόρεια της Κύπρου.

lisa2

Το βιβλίο εστιάζει στο δέσιμο με αυτό το χωριό και από τις δύο ομάδες προσφύγων, εξετάζοντας πώς αυτή η σύνδεση μεταφράζεται σε μια σειρά από ερωτήματα για το δίκαιο και το άδικο, αλλά και με τον πόνο και με τη σημασία που δίνει σε όλα τα προαναφερθέντα η κάθε ομάδα.
Πρόκειται για το χωριό Λάρνακας της Λαπήθου, το οποίο μετά το 1974 μετονομάστηκε σε Κοζάν. Ο πόθος της επιστροφής και η επανασύσταση της κοινότητας για τους Ε/Κ δεν είναι σύμφωνη με την επιθυμία παραμονής και διατήρησης της κοινότητας, εκ μέρους των Τ/Κυπρίων. «Πρόκειται για μια σημαντική συμβολή στην ανθρωπολογία της Κύπρου και στην κοινωνιολογική κατανόηση των βίαιων εκτοπισμών», ήταν το σχόλιο του καθηγητή Πίτερ Λοΐζου για την εργασία της Δικωμίτη.

+ Το βιβλίο κυκλοφορεί από τις εκδόσεις IB Tauris (Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Μελβούρνη) και μπορείτε να το βρείτε στο βιβλιοπωλείο Moufflon ή να το παραγγείλετε διαδικτυακά εδώ.

You May Also Like

«Μικρός Πρίγκιπας» η Μαρίνα Αργυρίδου

H Μαρίνα Αργυρίδου θα κρατά τον ρόλο του «Μικρού Πρίγκιπα» στην ομότιτλη παράσταση που ...

Στους φιναλίστ των Βραβείων Songlines οι Monsieur Doumani

Στους τέσσερις [4] φιναλίστ για τα Βραβεία Songlines 2016 στις κατηγορίες Καλύτερου Γκρουπ και ...

Έργα τέχνης σε δημόσια κτήρια: «Το κράτος αδυνατεί»

Νίπτει τας χείρας του το Υπουργικό Συμβούλιο σχετικά με την παραβίαση -εκ μέρους του ...

Ζωντανή Μουσική σε ταινίες του Βωβού Κινηματογράφου

Φωτογραφία άρθρου /  Ηχογραφήσεις: © Αναστασία Προκόπη Τάκη Την περασμένη Παρασκευή, 29 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε ...

Τεν Τεν κινηματογραφικός [video]

“Tin Tin: secret of the unicorn” είναι ο τίτλος του τελευταίου επιτεύγματος του Στίβεν ...

«Ανοιχτοί Ορίζοντες» στον κόσμο, στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Ταινίες από «επαναστάτες» αλλά αναγνωρισμένους σκηνοθέτες φέρνει το τμήμα «Ανοιχτοί Ορίζοντες» του διεθνούς Φεστιβάλ ...

X