Φεστιβάλ ΑγλανJazz στις 9 και 10 Ιουλίου

Δύο σχήματα με Έλληνες και Κύπριους μουσικούς, ένα από τη Γερμανία και ένα από το γειτονικό Ισραήλ, συνθέτουν το πρόγραμμα του φετινού φεστιβάλ τζαζ της Αγλαντζιάς, στην παλιά πλατεία του δήμου.

Μια καινούργια λέξη συνθέτει ο Δήμος Αγλαντζιάς για να αποδώσει με τον καλύτερο τρόπο το φεστιβάλ μουσικής τζαζ που διοργανώνει κάθε χρόνο στην ωραία πλατεία της παλιάς Αγλαντζιάς. Το φετινό φεστιβάλ διοργανώνεται για έκτη συνεχή χρονιά και θα λάβει χώρα στις 9 και 10 Ιουλίου, φιλοξενώντας μπάντες από την Κύπρο, την Ελλάδα, τη Γερμανία και το γειτονικό Ισραήλ.

«Στις μέρες μας, τόσο στην Ευρώπη όσο και την Αμερική, η τζαζ είναι ευρέως αναγνωρισμένη ως μια ιδιαίτερη μορφή μουσικής έκφρασης και δημιουργίας, η οποία στηρίζεται στον αυτοσχεδιασμό, την επικοινωνία και τη συγχώνευση πολλών και διαφορετικών ειδών. Είναι η μουσική του ρυθμού, του αυθορμητισμού, της έντασης και των συναισθημάτων. Γι’ αυτό και η τζαζ αγαπιέται ανεξάρτητα από γένος, ηλικία ή εθνικότητα», επισημαίνουν οι διοργανωτές του φεστιβάλ, δίνοντας έτσι και τον λόγο για τον οποίο το ΑγλανJazz έχει απήχηση σε ένα ευρύ κοινό.

Αρχή με κουαρτέτο

Το τετραμελές σχήμα του Δημήτρη Κακαβούλη με μουσικούς από Ελλάδα και Κύπρο θα ανοίξουν τη φετινή έκδοση του ΑγλανJazz τη Δευτέρα 9 Ιουλίου.

Πρόκειται για μια μπάντα η οποία εκτελεί αποκλειστικά συνθέσεις του Κακαβούλη, βασισμένες στην προσέγγιση της μουσικής ως προφορικής παράδοσης. Στοιχεία afro, funk, latin, brazilian και spiritual jazz συνδυάζονται περίτεχνα στις μουσικές του ταλαντούχου Έλληνα μουσικού, ο οποίος δίνει το έναυσμα για μια τζαζ ρυθμική, μακριά από την ακαδημαϊκής φύσης σχολή τής «παραδοσιακής» τζαζ. Η συναυλία του κουαρτέτου θα δοθεί στις 20:30.

Θα ακολουθήσει στις 21:45 το τρίο Hadar Noiberg από το Ισραήλ, με το οποίο θα ολοκληρωθεί και η πρώτη μέρα του φεστιβάλ.

Η φλαουτίστρια, συνθέτρια και ενορχηστρωτής Hadar Noiberg καθιερώθηκε ως δεξιοτέχνης της κουβανικής μουσικής, της τζαζ και της παγκόσμιας μουσικής. Με μια γλώσσα η οποία ξεπερνά τις μεσανατολικές της ρίζες, συνθέτει η ίδια και συνενώνει με αρμονία διάφορα μουσικά στυλ, αποδεικνύοντας ότι είναι μια άριστη δεξιοτέχνης των ήχων. Το τρίο αποτελείται από ένα φλάουτο, ένα κοντραμπάσο και ντραμς/κρουστά: δίνει χώρο στον αυτοσχεδιασμό αλλά και στην «συμφιλίωση» δυτικών με μεσανατολικούς και βορειαφρικανικούς ρυθμούς.

Οι Κύπριοι που εντυπωσίασαν το κοινό πριν μια βδομάδα στο αρχοντικό της οδού Αξιοθέας ευελπιστούν πως θα κάνουν το ίδιο και στο κοινό του AγλανJazz την Τρίτη 10 Ιουλίου. Ο λόγος για τους Μάριο Τακούσιη και Γαβριήλ Καραπατάκη, οι οποίοι θα ανοίξουν τη δεύτερη και τελευταία μέρα του φεστιβάλ παρουσιάζοντας τη νέα τους δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Seven Miles East».

Μετά τη θετική ανταπόκριση του κοινού στον ντεμπούτο δίσκο τους με τίτλο «Σύμπνοια», οι ταλαντούχοι μουσικοί εμβαθύνουν τον λυρισμό τους και διευρύνουν νέα μουσικά πεδία αλληλεπίδρασης. Δεν τους ενδιαφέρει άλλωστε να ερμηνεύουν τα κλασικά κομμάτια της τζαζ αλλά να δημιουργήσουν έναν δικό τους μουσικό χώρο, όπου θα τοποθετούν και τη δική τους μεσογειακή μουσική παράδοση. Ο πιανίστας Μάριος Τακούσιης και ο μπασίστας Γαβριήλ Καραπατάκης θα συνοδεύονται από ένα σαξόφωνο, τύμπανα και βιολί.

Την αυλαία της έκτης διοργάνωσης του φεστιβάλ τζαζ της Αγλαντζιάς θα ρίξει το γερμανοτουρκικό συγκρότημα Ensemble FisFuez [αρχική φωτογραφία]. Το σχήμα δεν περιορίζεται στη συνάντηση δυο εθνών και πολιτισμών αλλά καλύπτει ολόκληρη τη Μεσόγειο και την Εγγύς Ανατολή, αντλώντας τη μουσική του από την πλούσια πολιτιστική ιστορία της περιοχής, που φτάνει μέχρι και 3 χιλιάδες χρόνια πίσω. Αρχαία, μεσαιωνικά και σύγχρονα ακούσματα σμίγουν αριστοτεχνικά στις μουσικές του Ensemble FisFuez, το οποίο δανείζεται ηχοχρώματα από την Ισπανία, την Τουρκία, την Ιταλία και τη Βόρεια Αφρική. Τα τελευταία χρόνια, η μπάντα θεωρείται άριστη στην ανατολίτικη τζαζ και με αυτήν την ιδιότητα έχουν εμφανιστεί σε πολλά τοπικά και διεθνή φεστιβάλ.

+ Το φεστιβάλ ΑγλανJazz πραγματοποιείται στις 9 και 10 Ιουλίου 2012 στην πλατεία της παλιάς Αγλαντζιάς. Η πρώτη συναυλία ξεκινά στις 20:30 και η δεύτερη στις 21:45. Στο χώρο θα πωλούνται φαγητό και ποτό.

You May Also Like

«Εκπαίδευση και πολιτική στα χρόνια της Αγγλοκρατίας, 1878-1945»

Η σειρά των διαδικτυακών διαλέξεων «Μίλα μου Ιστορικά» εμπλουτίζεται με το νέο επεισόδιο- διάλεξη ...

Cyprus Queer Perspectives: Εστιάζοντας στις προοπτικές της queer ζωής στην Κύπρο

Με την ευκαιρία της επικείμενης διεξαγωγής του πρώτου Cyprus Queer Perspectives εκ μέρους της ...

Συνάντηση διάδρασης για την Παραπληροφόρηση και την Παιδεία για τα Μέσα

Θέμα: «Οι Νέοι απέναντι στην παραπληροφόρηση: Δράσεις στην Κύπρο από και για μαθητές και ...

Podcast από τον ΘΟΚ: Οδύσσεια του Ομήρου – Ραψωδία Ε’

ΚΑΘΕ ΠΕΜΠΤΗ ΚΑΙ ΜΙΑ ΡΑΨΩΔΙΑ Ο Θεατρικός Οργανισμός Κύπρου παρουσιάζει σε ηχογραφημένη ανάγνωση τη ...

«Μια Ζωή Γερμανική» – Η Δέσποινα Μπεμπεδέλη επιστρέφει για λίγες παραστάσεις

Για 6 μόνο παραστάσεις επιστρέφει η Δέσποινα Μπεμπεδέλη στην παράσταση «Μια Ζωή Γερμανική» του ...

ΜΙΛΑ ΜΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΑ | «Η Κοινωνική Ταυτότητα ως Βιωματική Εμπειρία στη Χαλκολιθική και Πρώιμη Εποχή του Χαλκού στην Κύπρο»

Άνθρωποι και κοινωνικές ομάδες συνθέτουν ένα σκηνικό με ιδιαίτερο κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό ενδιαφέρον, ...

X