Τρεις φιναλίστ για το κινηματογραφικό βραβείο LUX

Η ταινία «Csak a szel» (Just the wind), μια συμπαραγωγή Γαλλίας, Γερμανίας και Ουγγαρίας, η ιταλική ταινία «Io sono Li» (Shun Li and the Poet) και η ταινία «Tabu», μια συμπαραγωγή Πορτογαλίας, Γερμανίας, Γαλλίας και Βραζιλίας διεκδικούν το φετινό κινηματογραφικό Βραβείο LUX του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Και οι τρεις ταινίες προσεγγίζουν κρίσιμα θέματα με πρωτοτυπία και ευαισθησία.


Η πολυσυζητημένη ταινία «Tabu» του Μιγκέλ Γκόμες είναι μια ασπρόμαυρη, χωρισμένη σε δύο μέρη ταινία. Το δεύτερο μέρος της είναι βωβό και αποτελεί στην ουσία μια άσκηση για τον Γκόμεζ, ο οποίος προσεγγίζει με ιδιαίτερο κινηματογραφικό τρόπο το θέμα του, για τον θάνατο μιας ιδιότροπης ηλικιωμένης γυναίκας και την αποκάλυψη ενός γεγονός που της συνέβη στην Αφρική πριν πολλά χρόνια.

Η ταινία διεκδικούσε τη Χρυσή Άρκτο στη φετινή Μπερλινάλε, όπως και η ταινία Just The Wind του Ούγγρου σκηνοθέτη Μπένεντεκ Φλίγκαουφ, ο οποίος απέσπασε εν τέλει την Αργυρή Άρκτο και δύο ακόμη βραβεία στην Μπερλινάλε.

Η ταινία αφηγείται την ιστορία της Μαρίας που ζει με τον ανάπηρο πατέρα της και τα δύο παιδιά της σε μια καλύβα στο δάσος, μαζί με άλλους Ρομά. Η ταινία βασίζεται σε αληθινά γεγονότα.

Η ταινία Io Sono Li του Αντρέα Σέγκρε καταγράφει την ιστορία της Σουν Λι, η οποία εργάζεται σε ένα υφαντουργείο έξω από τη Ρώμη με στόχο να αποκτήσει χαρτιά παραμονής και να φέρει τον 8χρονο γιο της στην Ιταλία. Όταν τη μεταθέτουν σε μια μικρή πόλη δίπλα στη θάλασσα, θα αναπτύξει φιλία με τον ψαρά Μπέπι, γεγονός που δυσαρεστεί τόσο την κινεζική όσο και την τοπική κοινότητα.

Ας σημειωθεί πως στη μακρά λίστα του LUX περιλαμβάνονταν η νέα ταινία των αδελφών Ταβιάνι με τίτλο «Ο Καίσαρας πρέπει να πεθάνει» και του Γερμανού Κρίστιαν Πέτζολντ με τίτλο «Μπάρμπαρα».
Και οι τρεις ταινίες θα προβληθούν στη διάρκεια του φετινού Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας από τις 3 μέχρι τις 5 Σεπτεμβρίου και ξανά στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (16/10-18/11), κι οι Ευρωβουλευτές θα μπορούν να τις δουν και να αναδείξουν τη νικήτρια στις 20 Νοεμβρίου. Η απονομή του βραβείου LUX 2012 θα γίνει στις 21 Νοεμβρίου σε ειδική τελετή από τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

ΠΗΓΗ: ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

You May Also Like

Καλοκαιρινό Σχολείο στο Μουσείο Τεχνών Λουκίας & Μιχαλάκη Ζαμπέλα

Καλοκαιρινό Πρόγραμμα για παιδιά 6 – 12 χρονών 21 Ιουνίου – 29 Ιουλίου 2016  [ ...

Art Fairs 2021: Ο κόσμος της τέχνης προγραμματίζει την επανεκκίνηση

Όλοι έχουμε ανάγκη να πιστέψουμε πως το 2021 θα είναι μια καλύτερη χρονιά και ...

Ανδρέας Πολυζωγόπουλος / Τρίο Αντρέας Ροδοσθένους

Ο τρομπετίστας Ανδρέας Πολυζωγόπουλος θα βρεθεί τον Ιανουάριο στην Κύπρο για δύο συναυλίες με ...

Ανέκδοτο έργο του Καζαντζάκη επί σκηνής στο Λονδίνο

Το ανέκδοτο έργο του Νίκου Καζαντζάκη «Κωμωδία» μεταφέρεται στο θεατρικό σανίδι, στο Λονδίνο, από ...

Με βραβεία ολοκληρώθηκε το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογραφικές Μέρες 2017

Με την κυπριακή ταινία Rosemarie να παραλαμβάνει το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας ολοκληρώθηκε το Σάββατο ...

Πέθανε ο μουσικοσυνθέτης Λουκιανός Κηλαηδόνης

Πέθανε τα ξημερώματα της Τρίτης σε ηλικία 74 ετών ο μουσικοσυνθέτης Λουκιανός Κηλαηδόνης ο ...

X