Ο πολιτισμός ως «χείρα βοηθείας» στην οικονομική ανάκαμψη

H ανάπτυξη αποτελεσματικών, στοιχειοθετημένων πολιτιστικών πολιτικών μπορεί να έχει σφαιρική συμβολή στον αγώνα για οικονομική ανάκαμψη και ανάπτυξη με ταυτόχρονο όφελος για την κοινωνία των πολιτών.

Αυτό είναι το συμπέρασμα της συνάντησης Ανώτερων Αξιωματούχων Πολιτισμού η οποία διοργανώθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου στα πλαίσια της Κυπριακής Προεδρίας της ΕΕ.

Η συνάντηση είχε ως θέμα την «Πολιτιστική Διακυβέρνηση στην εποχή της παγκοσμιοποίησης: Καλύτερη διακυβέρνηση για τον πολιτιστικό και δημιουργικό τομέα» και πραγματοποιήθηκε στις 28 και 29 Αυγούστου 2012 στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο «Φιλοξενία» στη Λευκωσία.

Οι συμμετέχοντες πραγματοποίησαν ευρεία εκτίμηση της σημερινής κατάστασης στον τομέα της πολιτιστικής διακυβέρνησης, εστιάζοντας ιδιαίτερα στη σφαιρική συμβολή και την προώθηση της πολιτιστικής πολυμορφίας και του διαπολιτισμικού διαλόγου ως καταλυτών για την επίτευξη της αειφόρου και χωρίς αποκλεισμούς ανάπτυξης. Είχαν επίσης την ευκαιρία να συζητήσουν  σειρά ζητημάτων που σχετίζονται με την προώθηση πολιτιστικής έρευνας ως καταλύτη για το σχεδιασμό και την ανάπτυξη των πολιτιστικών πολιτικών.

Η συνάντηση εμπλουτίστηκε με την παρουσίαση τριών μελετών οι οποίες αφορούσαν

(α) τη διαχείριση των Διαρθρωτικών Ταμείων για επενδύσεις στον τομέα του πολιτισμού στην Πολωνία,

(β) τη στρατηγική της δημιουργικής οικονομίας της Μάλτας και

(γ) την καθιέρωση της πολιτιστικής διακυβέρνησης δια μέσου της ανάλυσης και αξιοποίησης των πολιτιστικών στατιστικών στην Ευρώπη με παρουσίαση του σχετικού προγράμματος ESSnet Culture, του Ευρωπαϊκού Στατιστικού Συστήματος για τον πολιτισμό.

Τα αποτελέσματα της εν λόγω Συνάντησης θα τροφοδοτήσουν τα σχετικά συμπεράσματα του Συμβουλίου Υπουργών για το θέμα της Πολιτιστικής Διακυβέρνησης, υλοποιώντας έτσι τις προτεραιότητες της Κυπριακής Προεδρίας στα θέματα Πολιτισμού για προώθηση ζητημάτων όπως η ενίσχυση και η ενδυνάμωση της πολιτιστικής έρευνας στη βάση ολιστικών προσεγγίσεων σε ζητήματα Πολιτιστικής Διακυβέρνησης.

Πολιτισμός: «Ένα απαραίτητο κοινωνικό αγαθό»

Σε χαιρετισμό του κατά την έναρξη των εργασιών της συνάντησης ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου κ. Γιώργος Δημοσθένους σημείωσε τη σημασία που έχουν αποκτήσει τα θέματα Πολιτισμού, ιδιαίτερα στη σημερινή οικονομική κατάσταση, τόσο για τόνωση της οικονομίας αλλά ιδιαίτερα για τον άνθρωπο. Ο κ. Δημοσθένους τόνισε ότι ο πολιτισμός «είναι πηγή για σύγχρονη δημιουργία και μέσο ανάπτυξης πολιτικής και κοινωνικής συνείδησης και αποτελεί ως εκ τούτου απαραίτητο κοινωνικό αγαθό. Ως αποτέλεσμα», συνέχισε, «η πνευματική καλλιέργεια του συνόλου των πολιτών μας, πρέπει να αποτελέσει  σημαντικό άξονα των προτεραιοτήτων μας, έχοντας κύριο στόχο μας την αναβάθμιση και ανάπτυξη των αξιών και αρχών που δίνουν περιεχόμενο, όραμα και προοπτική στους  λαούς  μας».

Σε χαιρετισμό του εκ μέρους της αρμόδιας Επιτρόπου, κας Αντρούλας Βασιλείου, ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο κ. Γεώργιος Μαρκοπουλιώτης, αφού τόνισε το μεγάλο ενδιαφέρον της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το θέμα της Πολιτιστικής Διακυβέρνησης, συγχάρηκε την Κυπριακή Προεδρία για την απόφασή της να το επιλέξει ως μία από τις προτεραιότητές της.

Ο κ. Μαρκοπουλιώτης τόνισε:

«Σε καιρούς κρίσης, δημιουργείται ο πειρασμός αντιμετώπισης των τεχνών και του πολιτισμού ως κόστος και όχι ως ζωτικών επενδύσεων για την κοινωνία. Αντιθέτως, χρειαζόμαστε μεθόδους αξιολόγησης και υπολογισμού που να μπορούν να απεικονίσουν τον πολλαπλό αντίκτυπο που έχουν στις κοινωνίες ο πολιτισμός και οι τέχνες».

ΠΗΓΗ: cy2012.eu

You May Also Like

Ολοκληρώθηκε ο 6ος Παγκόσμιος Διαγωνισμός Ποίησης ‘Κ. Π. Καβάφης’ 2020

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε ο 6ος  Παγκόσμιος Διαγωνισμός Ποίησης “K.Π. Καβάφης “ που διοργανώθηκε από ...

Mila Turajlic: «Η ταινία ήταν μια κάθαρση για μένα και πολλούς ανθρώπους»

Παρουσιάζοντας στο κοινό μια διαφορετική προσέγγιση των ιστορικών γεγονότων έτσι όπως εξελίχθησαν στη Σερβία, ...

Κηδεύεται στην Αθήνα ο Ντίνος Κατσουρίδης

Την Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου, θα γίνει η κηδεία του Ντίνου Κατσουρίδη, από το Α’ ...

Το ανάκτορο και το εργαστηριακό σύμπλεγμα της Κυπρο-Κλασικής περιόδου στην ακρόπολη της αρχαίας Πάφου

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων,Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, ανακοινώνει τα αποτελέσματα της 15ης ετήσιας έρευνας ...

Τελευταίο αντίο στον Γιώργο Μαυρογένη

Γράφει ο Χριστόφορος Νέστορος Τελείται στις 11 σήμερα το πρωί η κηδεία του Γιώργου ...

Νέο δ.σ. στην Ένωση Λογοτεχνών Κύπρου

Στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών της Λευκωσίας πραγματοποιήθηκε το Σάββατο, 15 Ιουνίου 2019, η ...

X