Φεστιβάλ Αγλαντζιάς | «Σκαλί» πολιτισμού

Με κρίση ή χωρίς, ο Δήμος Αγλαντζιάς προχωρά για 25η συνεχή χρονιά στη διεξαγωγή του Πολιτιστικού Φεστιβάλ του, το οποίο θα πραγματοποιηθεί φέτος από τις 17 μέχρι τις 24 Σεπτεμβρίου.

Μουσική, χορός, θέατρο και εκθέσεις περιλαμβάνονται στη φετινή ατζέντα του φεστιβάλ, το οποίο παρουσιάζεται μεν με μειωμένο προϋπολογισμό σε σχέση με προηγούμενες χρονιές, ωστόσο, εστιάζοντας στις εγχώριες παραγωγές, διατηρεί ένα επίπεδο.

Έτσι θα ακούσουμε μουσικές του Χατζιδάκι, του Διονύση Σαββόπουλου και της Μεσογείου από ταλαντούχους μουσικούς της χώρας και θα δούμε τη θεατρική παράσταση «Βάτραχοι» που παρουσιάστηκε το καλοκαίρι στο Φεστιβάλ Αρχαίου Ελληνικού Δράματος.
Επίκεντρο των εκδηλώσεων θα είναι το Πολιτιστικό Κέντρο «Το σκαλί».

Αρχή με Χατζιδάκι
Την αυλαία του φετινού φεστιβάλ θα σηκώσει στις 17 Σεπτεμβρίου η Στέλλα Κυπραίου, η οποία επιμελήθηκε και θα παίξει στην κιθάρα της τραγούδια του σπουδαίου συνθέτη και μουσική που έγραψε για το θέατρο και τον κινηματογράφο. Μόνιμη συνεργάτιδα της Ορχήστρας Χρωμάτων και του μουσικού συνόλου «Μάνος Χατζιδάκις», η Στέλλα Κυπραίου συνεργάζεται σε αυτό το αφιέρωμα με την Παυλίνα Κωνσταντοπούλου στο τραγούδι, τον Παύλο Μιχαηλίδη στο βιολί, τον Πάρι Θωμόπουλο στο κλαρινέτο και τον Ιωάννη Ψαρρά στην αφήγηση κειμένων.

Θα ακολουθήσει στις 18 Σεπτεμβρίου μια μουσικοχορευτική παράσταση με τίτλο «Ας αρχίσουν οι χοροί», η οποία είναι αφιερωμένη στον Διονύση Σαββόπουλο. Την παράσταση θα δώσουν ο χορευτικός όμιλος «Ρύμβος» σε συνεργασία με τη Δημοτική Χορωδία Αγλαντζιάς αλλά και τους μουσικούς Άγγελο Ιωνά στις κιθάρες, Ελεονώρα Ρούσου στο πιάνο και τα πνευστά, Κώστα Χαλλούμα στο μπάσο και Παναγιώτη Στυλιανού στα κρουστά.

Το μουσικό σχήμα «Τζισβές» θα παρουσιάσει την παραδοσιακή μουσική του τόπου αναμεμειγμένη με έθνικ μουσικές και ακουστικά όργανα από την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, τα Βαλκάνια, αλλά και πιο ανατολικά στις μουσικές των γειτόνων μας. Το σχήμα αποτελούν η Έλενα Ξυδά στο τραγούδι και το λάφτα, η Μαρία Κωνσταντή στα όργανα ούτι, λάφτα, τσουμπούς και στο τραγούδι, ο Πιερίκ Μαριό στο νέυ, την κονσερτίνα και το σαξόφωνο, και ο Ευριπίδης Δίκαιος στα μουσικά όργανα ταμπουτσιές και ρεκ. Ο «Τζισβές» θα παρουσιάσει το πρόγραμμά του στις 21 Σεπτεμβρίου.

Στις 23 Σεπτεμβρίου θα καταλάβουν την πλατεία του Πολιτιστικού Κέντρου «Σκαλί» οι «The Apotihans», συνοδευόμενοι από τους Νίκο Ξύδη και Βαλέρια Κουρούπη.

Μαζί παίζουν μουσική «με ροκ άποψη και θεατρική διάθεση, διασκευάζουν και διασκεδάζουν με επιτυχίες κι αποτυχίες, μεγάλων και λιγότερο μεγάλων Ελλήνων καλλιτεχνών». Πάνε πίσω στα 80s αλλά επανέρχονται με τραγούδια από τις προσωπικές δουλειές του Νίκου Ξύδη. Οι Apotihans είναι οι Νεοκλής Νεοφυτίδης στα πλήκτρα, Πέτρος Γιωρκάτζης στο βιολί, Αντωνία Τσολάκη στο μπάσο και Αντρέας Νικόλης στα τύμπανα.

«Βάτραχοι» για το τέλος
Το φετινό φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί στις 24 Σεπτεμβρίου με μια παράσταση από το Φανταστικό Θέατρο, με την κωμωδία του Αριστοφάνη «Βάτραχοι» [αρχική φωτογραφία]. Σκηνοθετημένο από τη Μαγδαλένα Ζήρα, το έργο παρουσιάζει τη γνωστή κωμωδία του Αριστοφάνη μέσα από τη φαντασία που επιβάλλεται ώστε να απευθύνεται στο σύγχρονο κοινό.

Η εικαστική πλευρά του φεστιβάλ

Την πρώτη μέρα του φεστιβάλ θα εγκαινιαστεί έκθεση ζωγραφικής των Mary Plant [στη φωτογραφία έργο της ίδιας] και Ευανθίας Κούμα και θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ «Divine Inspiration». Η σειρά των ζωγραφικών έργων και εικόνων που θα παρουσιάσουν οι δύο εικαστικοί είναι αφιερωμένη στην αλληλεπίδραση που παρατηρείται ανάμεσα στις εξέχουσες μορφές της θεάς Αφροδίτης και της Παναγίας.
Όσο για το ντοκιμαντέρ, αποτυπώνεται σ’ αυτό η αναζήτηση των δύο καλλιτεχνών στις αξίες της πνευματικής κληρονομιάς της Κύπρου και καταγράφεται η ενδιαφέρουσα εικαστική σύζευξη που επιχειρούν. Στο ντοκιμαντέρ συμμετέχουν ο βυζαντινολόγος δρ Χαράλαμπος Χοτζάκογλου, ο διευθυντής του Βυζαντινού Μουσείου και της Πινακοθήκης του Ιδρύματος Αρχ. Μακαρίου δρ Ιωάννης Ηλιάδης, ο δρ Κλείτος Ιωαννίδης και η δρ Ζακλίν Καραγιώργη. Ακούγεται μουσική του σχήματος Μα Γαία.

Η έκθεση θα παραμείνει στην γκαλερί του Πολιτιστικού Κέντρου «Το Σκαλί» μέχρι τη λήξη του φεστιβάλ στις 24 Σεπτεμβρίου. Την Πέμπτη, 20 Σεπτεμβρίου, οι εικαστικοί θα βρίσκονται στην γκαλερί για να παρουσιάσουν το έργο τους και να συνομιλήσουν με το κοινό.

+ Όλες οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο «Σκαλί» και ξεκινούν στις 20:30. Η είσοδος είναι ελεύθερη. Πληροφορίες www.aglantzia.org.cy και τηλ. 22462058.

You May Also Like

«I don’t sleep, I dream» της Μαρίνας Ξενοφώντος στο The Island club

To The Island Club βρίσκεται στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει πως, μετά από παύση ...

“Pose Sittings” της Σουζάνα Φιαλά στο 11ο Open House Festival

Στο πλαίσιο του 11ου Open House Festival που θα πραγματοποιηθεί από τις 3 μέχρι ...

Διεθνές Φεστιβάλ ΚΥΠΡΙΑ 2021: Ανακοίνωση Προγράμματος

Το φετινό πρόγραμμα του Διεθνούς Φεστιβάλ ΚΥΠΡΙΑ διαμορφώθηκε αφού μελετήθηκαν σε βάθος και οι ...

«Mirrored Reflections, Memories of Tampered Identities»

Η διακοινοτική ομαδική έκθεση τέχνης “Mirrored Reflections, Memories of Tampered Identities” θα ανοίξει στο ...

«θέατρο ένα»: Πρεμιέρα για τη νέα σεζόν με το “Dumb Waiter” του Χάρολντ Πίντερ

Με ανανεωμένες δυνάμεις μετά τις καλοκαιρινές διακοπές το δυναμικό του θεάτρου ένα, επανέρχεται για ...

Το Amalgamation Project στο Κέντρο Μουσικής Windcraft

H Βασιλική Αναστασίου παρουσιάζει το μουσικό της δημιούργημα με τίτλο Amalgamation Project στο κέντρο ...

X