Φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους στο διαδίκτυο

Το πρώτο διαδικτυακό φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους από χώρες των Βαλκανίων πραγματοποιεί η ιστοσελίδα www.altcine.com, καλώντας κινηματογραφιστές και από την Κύπρο, να στείλουν τις ταινίες τους.

Βιαστείτε!, προτρέπουν οι διοργανωτές του διαδικτυακού φεστιβάλ altcineAction, το οποίο στοχεύει στην προβολή του βαλκανικού κινηματογράφου σε κάθε γωνιά του κόσμου όπου φτάνει το διαδίκτυο. Το φεστιβάλ διοργανώνει η υφιστάμενη ιστοσελίδα για τον κινηματογράφο www.altcine.com, με έδρα την Ελλάδα, η οποία καλεί νέους έως 35 ετών από την Αλβανία, τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, τη Βουλγαρία, την Ελλάδα, την Κροατία, την Κύπρο, το Μαυροβούνιο, τη Ρουμανία, τη Σερβία, τη Σλοβενία, την Τουρκία και την πΓΔΜ να στείλουν τις μικρού μήκους ταινίες τους στο φεστιβάλ. Ημερομηνία έναρξης της υποβολής συμμετοχών είναι η 16η Αυγούστου ενώ το φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί την 1η Οκτωβρίου, αφού αναδειχθούν οι νικητές μέσα από ψηφοφορία του κοινού.

Ταινίες 360 λεπτών

Μιλώντας στο αθηναϊκό Βήμα, η υπεύθυνη του altcine Ηλέκτρα Βενάκη ανέφερε πως «το ίδιο το αντικείμενο του altcine επέβαλε να γίνει το φεστιβάλ online», επισημαίνοντας ότι δεν θα μπορούσε να διεξαχθεί παράλληλα σε όλες τις συμμετέχουσες χώρες.

Όπως εξηγεί η κ. Βενάκη, οι συμμετέχοντες θα μπορούν να ανεβάζουν μόνοι τους τις –διάρκειας μέχρι 15 λεπτά- ταινίες τους. Δεν θα υπάρχει επιτροπή επιλογής των ταινιών και θα εφαρμοστεί η λογική του first come, best served. Κριτήριο για τον τερματισμό των συμμετοχών θα είναι η συμπλήρωση 360 λεπτών. Μόλις συμπληρωθεί ο απαιτούμενος χρόνος, δεν θα υπάρχει δυνατότητα ανάρτησης άλλων ταινιών. Στο μεταξύ, όλες οι ταινίες θα είναι προσβάσιμες σε όλους τους χρήστες του διαδικτύου, γι’ αυτό και ένας από τους όρους συμμετοχής είναι ο υποτιτλισμός των ταινιών στην αγγλική γλώσσα.

Γίνε κριτής

Σύμφωνα με τη φιλοσοφία του φεστιβάλ, όλοι θα έχουν δικαίωμα ψήφου, αρκεί να υποστηρίζουν την άποψή τους. Η λογική του like δεν μετρά σ’ αυτή τη διοργάνωση. Και όχι μόνο μπορεί ο χρήστης να τεκμηριώσει την άποψή του ψηφίζοντας για μια ταινία, αλλά στο τέλος της διαδικασίας υπάρχει και βραβείο για την Καλύτερη Κριτική.

Στο πλαίσιο του διαγωνισμού θα δοθούν και άλλα βραβεία, χωρίς χρηματικά έπαθλα, αλλά με υποτροφίες και κινηματογραφικό εξοπλισμό. «Πιστεύουμε ακράδαντα ότι τις εποχές που ζούμε μόνο η συνεργασία μπορεί να σώσει ό,τι σώζεται», σημειώνει στο Βήμα η κ. Βενάκη, εξηγώντας γιατί είναι σημαντική η συνεργασία με το Μητροπολιτικό Κολέγιο. Σύμφωνα με την ίδια, τα βραβεία αφορούν τις κατηγορίες «κινηματογραφική εκπαίδευση» και «κινηματογραφική παραγωγή». Το πρώτο σκέλος καλύπτεται από το Μητροπολιτικό Κολέγιο, το οποίο προσφέρει στους πρώτους τρεις νικητές την πλήρη κάλυψη τριετούς φοίτησης για bachelor, ενώ στους επόμενους δύο νικητές προσφέρονται αντίστοιχα η κάλυψη δύο και ενός έτους.

 

+ Η υποβολή ταινιών ξεκινά στις 16 Αυγούστου και θα ολοκληρωθεί στις 7 Σεπτεμβρίου 2012, εκτός εάν τα  360 λεπτά συμπληρωθούν ενωρίτερα. Η ψηφοφορία ξεκινά στις 9 Σεπτεμβρίου και θα ολοκληρωθεί στις 20 Σεπτεμβρίου, ενώ τα αποτελέσματα θα ανακοινωθούν τρεις μέρες αργότερα. Τα βραβεία θα απονεμηθούν σε ειδική τελετή στην Αθήνα την 1η Οκτωβρίου 2012. Για περισσότερες πληροφορίες και τους όρους συμμετοχής www.altcine.com.

 

You May Also Like

«Τα ψέματα που λένε πάντα την αλήθεια» στον ΘΟΚ

Με τη νέα του παραγωγή, «Τα ψέματα που λένε πάντα την αλήθεια», ο ΘΟΚ ...

Σηκώνει αυλαία η Μπερλινάλε 2015

Με την προβολή της ταινίας Nobody Wants the Night [φωτογραφία] σηκώνει σήμερα αυλαία το ...

Συναυλίες Tρίο Τεκκέ & Dave De Rose

Το «νέο-ρεμπέτικο» γκρουπ Τρίο Τεκκέ που έχει σαν βάσεις του την Λευκωσία και το ...

1ο Διεθνές Συνέδριο Χαρακτικής

«Από την Παράδοση στην Εξέλιξη: Όψεις και τεχνολογίες της χαρακτικής τέχνης του χτες και ...

Απεβίωσε ο μεγάλος Κύπριος ποιητής Μιχάλης Πασιαρδής

Απεβίωσε σήμερα ο μεγάλος μας ποιητής Μιχάλης Πασιαρδής σε ηλικία 80 ετών. Ο Πασιαρδής ...

Έργα στην Ιαπωνία και Ουγγαρία από τον Μάριο Ιωάννου Ηλία

Έχει καθιερωθεί στο χώρο της σύγχρονης μουσικής, επιδέξιος στη διεύθυνση, δημιουργία και διεκπεραίωση απαιτητικών ...

X