Ο Φρανκ Γκέρι σχεδιάζει τα νέα κτήρια του Facebook

Μετά το Guggenheim Museum στο Μπιλμπάο, το Experience Music Project στο Σιάτλ και το ίδιο του το σπίτι στη Καλιφόρνια, τι έπεται για τον θρυλικό αρχιτέκτονα Φρανκ Γκέρι; Το κτήριο που θα στεγάσει τα νέα γραφεία του Facebook.

Πρόκειται για ένα κτήριο χωρίς πόρτες, ανοιχτό και βασισμένο στο όραμα του Μαρκ Ζούκερμπεργκ για ένα νέο είδος εργασιακού χώρου, που δίνει την αίσθηση του γραφείου όταν μαζευτούν πολλοί άνθρωποι σε ένα μέρος.

Πρόκειται δηλαδή για έναν χώρο που θα στεγάζει χιλιάδες ανθρώπους, οι οποίοι όμως θα μπορούν να δουλεύουν και ατομικά. Παρέχει επίσης πολλά σημεία συνάντησης ενώ, όπως αναφέρει ο ίδιος ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ στο προφίλ του στο Facebook, «η στέγη του κτηρίου θα είναι ένα πάρκο που γίνεται ένα με τον γύρω χώρο με ένα μακρύ μονοπάτι για περπάτημα, ένα λιβάδι και πολλά σημεία όπου μπορεί κανείς να καθίσει. Για τους περαστικούς, θα μοιάζει λες και κοιτάζουν ένα φυσικό λόφο» προσθέτει.

Ο ίδιος διευκρινίζει επίσης πως συνεργάζεται με τον Φρανκ Γκέρι ο οποίος σχεδιάζει κτήρια που αποδίδουν περισσότερο από τα χρήματα που ξοδεύονται για την ανέγερσή τους.

«Πολλά αναπτυξιακά έργα όπως αυτό σπαταλούν 30% περισσότερα υλικά, λόγω κακού προγραμματισμού. Όμως ο Γκέρι χρησιμοποιεί λογισμικό για πιο ακριβή και αποτελεσματικό σχεδιασμό. Αναμένουμε, λοιπόν, πως αυτό το κτήριο θα είναι εκπληκτικό και όχι τόσο ακριβό».

Το νέο κτήριο θα στεγάσει μόνο τους 3400 προγραμματιστές του τμήματος Μηχανικής, ενώ εκείνα των προϊόντων και διαφημίσεων θα παραμείνουν στις υφιστάμενες εγκαταστάσεις. Τα δύο κτήρια θα συνδέονται με υπόγειο τούνελ.

Ο Φρανκ Γκέρι, ο οποίος σχεδιάζει τα κτήριά του χρησιμοποιώντας ειδικό λογισμικό που αναπτύσσει η ίδια η ομάδα του, είναι σήμερα ένας από τους διασημότερους εκπροσώπους του ντεκονστρουκτιβισμού στην αρχιτεκτονική.

You May Also Like

«Εγώ είναι ο άλλος» το σκεπτικό για τα «Κύπρια 2014»

Συνεχίζοντας την πολιτική που ξεκίνησε πέρυσι και θέλει το Διεθνές Φεστιβάλ ΚΥΠΡΙΑ να διέπεται ...

Άντης Σκορδής | Μουσική σε βάθος

Μια «ηχητική παράσταση / μουσική εμπειρία» θα έχουμε την ευκαιρία να ακούσουμε την Πέμπτη ...

«Μέρες Σεφέρη» στη Λευκωσία

Ο Θανάσης Βαλτινός, ο Δημήτρης Δασκαλόπουλος και άλλοι σημαντικοί ομιλητές έρχονται στην Κύπρο στο πλαίσιο ...

78ο Φεστιβάλ Βενετίας: Το Χρυσό Λιοντάρι στη γαλλική ταινία «Το συμβάν» της Οντρέ Ντιβάν

Στη θαυμάσια, δοσμένη με δύναμη και μια εξαιρετική ερμηνεία, ταινία, «Το συμβάν» («L’evenement»), της ...

Στην Αθήνα, το φθινόπωρο, το πρώτο φεστιβάλ εικονογράφησης

Το πρώτο φεστιβάλ στην Ελλάδα αφιερωμένο στην τέχνη της εικονογράφησης και το εικονογραφημένο βιβλίο ...

VHS Cyprus – Ειδική Προβολή στο Point Centre for Contemporary Art

Το VHS Cyprus εγκαινιάζει το Πρώτο Φεστιβάλ Κυπριακών VHS Ταινιών με μια Ειδική Προβολή στο ...

X