ΘΟΚ | επιστρέφει -ως έκτακτος- ο Λούρας, «αναζητείται» ο Κυριαζής

Με τη «Σαμία» του Μενάνδρου, η οποία παρουσιάστηκε ξανά πριν από δύο δεκαετίες, σηκώνει αυλαία ο ΘΟΚ για τη θεατρική περίοδο 2012 – 2013, σε μια παραγωγή που αναμένεται να κάνει πρεμιέρα εντός Οκτωβρίου.

Η παραγωγή γεννά εκ των πραγμάτων μεγάλες προσδοκίες, καθώς ανεβαίνει ξανά έπειτα από το πρώτο ανέβασμά της από τον θίασο του ΘΟΚ τη θεατρική σεζόν 1993-94, με τον κύριο κορμό της δημιουργικής ομάδας να παραμένει ίδιος.

Άλλες τέσσερις (!) παραγωγές εκκινούν εντός του Οκτώβρη και Νοέμβρη. Ο οργανισμός προκαλεί τις αντοχές του, ωστόσο πνέει αέρας ανανέωσης και αισιοδοξίας, τόσο λόγω του καινούργιου κτηρίου όσο και του νέου διευθυντή, του νέου δ.σ. και των σημαντικών ονομάτων εξ Ελλάδος που θα σκηνοθετήσουν τις περισσότερες από τις νέες παραγωγές.

Ίδιοι συντελεστές
Η «Σαμία» παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ της Επιδαύρου το 1993 και μπήκε στη λίστα με τις καλύτερες παραστάσεις που δόθηκαν ποτέ στο αργολικό θέατρο. Όπως και τότε, το έργο είναι βασισμένο σε μετάφραση του αείμνηστου Γιάννη Βαρβέρη και σκηνοθετημένο από τον «πατέρα» του κυπριακού θεάτρου, Εύη Γαβριηλίδη.

Τα σκηνικά και κοστούμια σχεδιάζει και πάλι ο Γιώργος Ζιάκας, η μουσική ανήκει στον Μιχάλη Χριστοδουλίδη και οι χορογραφίες στον Ισίδωρο Σιδέρη, όπως και τότε. Οι πρωταγωνιστικοί ρόλοι έχουν, επίσης, δοθεί σε κάποιους από τους ηθοποιούς της τότε παραγωγής: ο Κώστας Δημητρίου ως Δημέας, ο Σπύρος Σταυρινίδης ως Παρμένων.

Και ο Σταύρος Λούρας όμως, το συμβόλαιο του οποίου δεν ανανεώθηκε γιατί «δεν υπήρχε η ανάγκη στο ρεπερτόριο» όπως ελέχθη από το δ.σ. του ΘΟΚ, καλείται να συμμετάσχει ως έκτακτος στην πρώτη παραγωγή της σεζόν. Θα έχει, όπως και το 1993, το ρόλο του Μάγειρου.

Η Στέλα Φυρογένη θα αναλάβει τον ρόλο της Χρυσίδας, τον οποίο κρατούσε στην παραγωγή του 1993 η Αννίτα Σαντοριναίου, ενώ ο Δημήτρης Αντωνίου κρατά τον ρόλο του Νικήρατου, τον οποίο είχε ερμηνεύσει ο αείμνηστος Ανδρέας Μούστρας.
Το επιτελείο των ηθοποιών συμπληρώνουν ο Νεκτάριος Θεοδώρου (ως Μοσχίων, σε έναν ρόλο που κράτησε ο Αλκίνοος Ιωαννίδης στα 23 του χρόνια στην Επίδαυρο), ο Προκόπης Αγαθοκλέους, η Αφροδίτη Κλεοβούλου, η Νιόβη Χαραλάμπους, η Άννα Γιαγκιώζη και οι Νεοκλής Νεοκλέους, Μαργαρίτα Ζαχαρίου, Μάριος Κωνσταντίνου, Ανδρέας Κούτσουμπας, Νίκη Δραγούμη, Άντρη Κυριάκου-Κυριαζή, Πολυξένη Σάββα, Κορίνα Βασιλοπούλου και Έλενα Γεωργιάδου.

Στην ιστορική «Σαμία» που ανέβηκε στην Επίδαυρο, συμμετείχε και ο Αλκίνοος Ιωαννίδης. Εδώ διακρίνεται στα δεξιά της φωτογραφίας, με τα στρογγυλά γυαλιά, δίπλα στον αείμνηστο Ανδρέα Μούστρα.

 Από τους λίγους «παλιούς» που δεν συμμετέχουν στην φετινή «Σαμία» είναι η Αννίτα Σαντοριναίου, η οποία δεν συμμετέχει στην πρώτη «φουρνιά» παραγωγών του ΘΟΚ.

Οι πρόβες για τη «Σαμία», η οποία θα ανέβει από την Κεντρική Σκηνή του οργανισμού εγκαινιάζοντας το νεόδμητο κτήριο του ΘΟΚ, ξεκίνησαν ήδη στις 29 Αυγούστου.

Συν τέσσερις
Δύο παραγωγές από τη Νέα Σκηνή (η Πειραματική Σκηνή καταργήθηκε) και άλλες δύο από τη Σκηνή 018 (καταργήθηκε η Παιδική) συμπληρώνουν το βεβαρημένο πρόγραμμα του οργανισμού για τους επόμενους μήνες.

Στη νέα σκηνή: Ο γνωστός σκηνοθέτης Διαγόρας Χρονόπουλος βρίσκεται ήδη στην Κύπρο για τη σκηνοθεσία του έργου «Η Μέθοδος Γκρόνχολμ», σε σκηνικά και κοστούμια του Άντη Παρτζίλη και τους Ανδρέα Φυλακτού, Ανδρέα Τσουρή, Χριστίνα Χριστόφια και Ανδρέα Τσέλεπο στην ερμηνεία των ρόλων.

Εν τω μεταξύ, «έκπληξη» αποτέλεσε για πολλούς η ανάθεση σκηνοθεσίας στον ηθοποιό και σκηνοθέτη Παναγιώτη Λάρκου, ο οποίος έδωσε καλά αλλά λίγα δείγματα σκηνοθετικής δουλειάς μέχρι σήμερα. Ο Λάρκου ανέλαβε τη σκηνοθεσία του έργου του Έρικ Εμανουέλ Σμιτ «Όσκαρ», σε σκηνικά και κουστούμια της Μάγιας Αγγελή και μουσική του Χρήστου Θηβαίου. Τους ρόλους θα ερμηνεύσει η Έλενα Παπαδοπούλου και εκτάκτως ο ταλαντούχος -και μέχρι πρόσφατα με βάση την Αθήνα- Στέλιος Ιακωβίδης.

Από τη Σκηνή 018 θα δούμε την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή σε σκηνοθεσία Δέσποινας Γκάτζιου και την «Οικογένεια Νώε» σε σκηνοθεσία Αλεξίας Παπαλαζάρου.

Η «Αντιγόνη» απευθύνεται κυρίως σε νεανικό κοινό και το επιτελείο των ηθοποιών αποτελούν οι Κύνθια Παυλίδου, Θέα Χριστοδουλίδου, Σώτος Σταυράκης και Κωνσταντίνος Γαβριήλ.

Το έργο «Οικογένεια Νώε» απευθύνεται σε μικρότερους θεατρόφιλους και εδώ είναι ενδιαφέρουσα η στελέχωση του θιάσου, από ηθοποιούς που στελέχωναν μέχρι τώρα τη Νέα και Κεντρική Σκηνή: Θανάσης Δρακόπουλος, Χριστιάνα Λάρκου, Ελένη Σιδερά και οι Γιώργος Τζιωρτζής, Βασίλης Μπαξεβάνης, Ιουλία Τσόλκα, Μάριος Μεττής και Σωσώ Χατζημανώλη.

Στη διανομή των ηθοποιών στις τέσσερις παραγωγές δεν εντοπίσαμε την Αννίτα Σαντοριναίου αλλά ούτε τον τέως διευθυντή του ΘΟΚ Βαρνάβα Κυριαζή, ο οποίος επιστρέφει στο καλλιτεχνικό προσωπικό του οργανισμού. Αυξάνεται, έτσι, το ενδιαφέρον -και μια κάποια περιέργεια- για τον ρόλο με τον οποίο θα επιστρέψει στη σκηνή του θεάτρου ο -ήδη καταξιωμένος και βραβευμένος ηθοποιός- κ. Κυριαζής.

ΠΗΓΗ: ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ 

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΑΡΧΕΙΟ ΘΟΚ

You May Also Like

Κυριάκος Χαραλαμπίδης: «Μια λεύκα στην Κακοπετριά»

Στο πλαίσιο του αφιερώματος «ΚΩΣΤΑΣ ΜΟΝΤΗΣ: 90 χρόνια σε 12 μέρες» με αφορμή την ...

Μουσικό Χωριό Φέγγαρος στον Κάτω Δρυ

Η Λουβάνα Δίσκοι διοργανώνει το πρώτο Μουσικό Χωριό Φέγγαρος στην Κύπρο, σε στενή συνεργασία ...

To MοΜΑ παρεμβαίνει για διάσωση οικοδομήματος στο Οσλο με τοιχογραφίες του Πικάσο

Τα σχέδια για την κατεδάφιση ενός κενού κυβερνητικού κτιρίου στο Οσλο που είναι διακοσμημένο ...

“Cyprus: Island of Aphrodite II” – Αλλαγές λόγω νέων έκτακτων μέτρων

“Θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε πως θα λάβουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για την ...

Νέοι τίτλοι από τη Λουβάνα Δίσκοι

Μερικό τέλος στο ερώτημα «Από πού παίρνουμε δίσκους στην Κύπρο;» βάζει η Λουβάνα Δίσκοι, ...

Πανικός στο Ντιτρόιτ : Νέα ταινία τρόμου του Λαρς Φον Τρίερ

O Λαρς Φον Τρίερ γράφει το σενάριο για μια ταινία τρόμου η οποία διαδραματίζεται ...

X