Περί «σκανδάλου» | Επιλογή του Bozar ο Γιάννης Οικονομίδης

Το ίδιο το Κέντρο Τεχνών Bozar των Βρυξελλών επέλεξε τον σκηνοθέτη Γιάννη Οικονομίδη για την προβολή ταινίας του στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την ανάδειξη του κυπριακού κινηματογράφου.

Αυτή είναι η απάντηση της επιμελήτριας των εκδηλώσεων, δρ Άντρης Μιχαήλ, σε επιστολή του σκηνοθέτη Ανδρέα Πάντζη, η οποία δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Φιλελεύθερος στις 2 Σεπτεμβρίου 2012 και στην οποία ο ίδιος κάνει λόγο για «πολιτιστικό σκάνδαλο» στις Βρυξέλλες.

Στην επιστολή του, ο γνωστός σκηνοθέτης αναφέρει πως η Κύπρια επιμελήτρια και ο υπεύθυνος επιμελητής του BOZAR των Βρυξελλών, οι οποίοι είχαν από κοινού την ευθύνη της διοργάνωσης μιας εκδήλωσης για τον κυπριακό Κινηματογράφο [ο κ. Πάντζης αποκαλεί αμφότερους «φωστήρες» με προφανή ειρωνική διάθεση], αποφάσισαν καταρχήν να διοργανώσουν ένα αφιέρωμα για έναν Κύπριο στην καταγωγή αλλά Ελλαδίτη κινηματογραφιστή, τον Μιχάλη Κακογιάννη.

«Μέχρι εδώ μπορεί να πει κανείς, «Πάλι καλά!!!» που ο Κακογιάννης έστρεψε την κάμερά του μια φορά στην Κύπρο, την ιστορία της, τα πάθη της, με το ντοκιμαντέρ του, «Αττίλας ’74». Αναμφισβήτητα είναι ένας σκηνοθέτης που πρόσφερε πολλά στον κινηματογράφο. Κατά τ’ άλλα, καμία σχέση με την Κύπρο.

Οι δύο επιμελητές λοιπόν των εκδηλώσεων στο Bozar γέμισαν το ποτήρι με εμπάθεια και απαξίωση προς τους κινηματογραφιστές αυτού του τόπου, διαγράφοντάς τους από τον χάρτη του Πολιτισμού και συνέχισαν διοργανώνοντας ένα δεύτερο κινηματογραφικό γεγονός, το οποίο και πάλι δεν έχει καμιά σχέση με την Κύπρο, αφιερωμένο σε έναν καλό κινηματογραφιστή, που είναι και πάλι στην καταγωγή Κύπριος αλλά o οποίος και πάλι ποτέ δεν έστρεψε την κάμερά του στην Κύπρο γιατί ζει και εργάζεται στην Ελλάδα.

[σ.σ. Ο λόγος για τον Γιάννη Οικονομίδη, σκηνοθέτη των ταινιών «Σπιρτόκουτο», «Ψυχή στο στόμα» και «Μαχαιροβγάλτης»].

Το γεγονός ότι είναι Κύπριος δεν σημαίνει ότι μπορεί να αντιπροσωπεύει την Κύπρο», υποστηρίζει ο κ. Πάντζης στην επιστολή του, την οποία μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Η δρ Άντρη Μιχαήλ ανέφερε συγκεκριμένα στο «Π» ότι η επιλογή τόσο του αφιερώματος στον Μιχάλη Κακογιάννη αλλά και της προβολής της ταινίας «Μαχαιροβγάλτης» του Γιάννη Οικονομίδη και του ντοκιμαντέρ Sharing an Island της Δανάης Στυλιανού, ήταν επιλογές του τμήματος Κινηματογράφου του Bozar, στις οποίες υπήρξε μεν προσπάθεια από κυπριακής πλευράς να συζητηθούν οι προτάσεις, αλλά αποδείχθηκε ανεπιτυχής.

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού αναμένεται να εκδώσει επίσημη ανακοίνωση σχετικά με το θέμα.

ΑΡΧΙΚΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΠΡΟΜΑΥΡΗ ΤΑΙΝΙΑ ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΔΗ «ΜΑΧΑΙΡΟΒΓΑΛΤΗΣ»

ΠΗΓΗ: ΠΑΡΑΘΥΡΟ | ΠΟΛΙΤΗΣ

You May Also Like

Ο Βαρνάβας Κυριαζής κέρδισε προσφυγή εναντίον του ΘΟΚ

Στη δικαίωση του Βαρνάβα Κυριαζή απολήγει δικαστική απόφαση που εξέδωσε την Τρίτη το Διοικητικό ...

Νανοτεχνολογία προς διάσωση της Πομπηίας

Σε ερευνητές από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Μονάχου (TUM), το Ινστιτούτο Fraunhofer και το ...

Eyekon Comic Con: Ένα διήμερο μόνο κόμικς

Η ομάδα του Eyekon και το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρο, ανακοινώνουν τη διοργάνωση και φέτος του Eyekon Comic ...

Δημοσίευμα της Telegraph για την προσέλκυση παραγωγών του Χόλιγουντ στην Κύπρο

Στην ελκυστικότητα της Κύπρου ως τόπου παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών του Χόλιγουντ αναφέρεται εκτενές δημοσίευμα ...

Θέμα Καννών… στην κυπριακή Βουλή

Γράφει η Μερόπη Μωυσέως Το κόστος αλλά και την αναγκαιότητα της παρουσίας της Κύπρου ...

Πέθανε σε ηλικία 96 ετών ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης Μίκης Θεοδωράκης

Θρηνεί σήμερα η Ελλάδα και ο ελληνισμός. Ο άνθρωπος που συνδέθηκε με τις σημαντικότερες ...

X