Μπαρόζο και Χριστόφιας εγκαινιάζουν την «Mare Liberum»

Πολλαπλά μηνύματα στην Ευρώπη του σήμερα στέλνει η έκθεση «Mare Liberum», η οποία υπενθυμίζει την επικράτηση των ευρωπαϊκών κρατών έναντι της Οθωμανικής αυτοκρατορίας στα νερά της Μεσογείου κατά τον 16ο-19ο αιώνα.

Ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης Ζοζέ Μπαρόζο από κοινού με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας θα κόψουν την κορδέλα της έκθεσης «Mare Liberum» στις 8 Οκτωβρίου, στο Κέντρο Ευαγόρα Λανίτη στη Λεμεσό.

Ενταγμένη στο πλαίσιο του θεματικού φεστιβάλ «Ναυτίλος», η πρωτοποριακή έκθεση είναι αφιερωμένη στη Ναυτιλία στη Μεσόγειο κατά την περίοδο του 16ου-19ου αιώνα. «Καλύπτει μια ευρύτητα θεμάτων η έκθεση, πιο κοντά στην Ευρώπη. Βγαίνει, λοιπόν, από το κυπροκεντρικό καβούκι μας», αναφέρει η αρχαιολόγος και ιστορικός τέχνης Άννα Μαραγκού για την έκθεση, την οποία επιμελείται.

Μάθημα ιστορίας

Η έκθεση Mare Liberum («Ελεύθερη Θάλασσα») παίρνει το όνομά της από το ομώνυμο βιβλίο του νομοθέτη Γκρότιους, ο οποίος έθεσε πρώτος το θέμα του ελεύθερου εμπορίου στη θάλασσα, ως διεθνή ύδατα. Με την ευκαιρία της υπογραφής της «Συνθήκης της Λεμεσού», η οποία αφορά την προστασία και τη διαχείριση των ευρωπαϊκών θαλασσών, η έκθεση αποτελεί ιδανικό αποστολέα πολλαπλών μηνυμάτων: για την ανάπτυξη της μεσογειακής ναυτιλίας και του τομέα της ναυτιλίας στην Ευρώπη γενικότερα, για την κοινή αντιμετώπιση ναυτιλιακών θεμάτων εντός της ΕΕ και άλλα. Πόσω μάλλον όταν η 8η Οκτωβρίου, ημέρα των εγκαινίων της έκθεσης, συμπίπτει με τη μεγάλη ναυμαχία της Ναυπάκτου (7 Οκτωβρίου 1571), «όταν η Ενωμένη Ευρώπη μπόρεσε να αντιμετωπίσει συλλογικά τους Οθωμανούς», εξηγεί η Α. Μαραγκού.

«Η επιλογή της ημερομηνίας στέλνει και ένα μήνυμα στους Ευρωπαίους», σημειώνει, εννοώντας την ανάγκη για ενότητα στις τάξεις της ΕΕ και στήριξη των κρατών μελών της.

Χάρτες και πολυμέσα

Μέσα από χάρτες, ομοιώματα καραβιών και πολυμέσα, η έκθεση καλύπτει έξι ενότητες που θεματικά αγγίζουν τη Μεσόγειο Θάλασσα: η πειρατεία, οι μεγάλες ναυμαχίες, οι πόλεις-λιμάνια, η ναυτιλία, η ναυπηγική της περιόδου δίνουν μορφή αλλά και εκπαιδευτικό χαρακτήρα στην έκθεση «την οποία ίσως εκτιμήσουν ιδιαίτερα οι εκπαιδευτικοί και η νεολαία», επισημαίνει η Α. Μαραγκού.

Το τελευταίο μέρος της έκθεσης καλύπτει το μέγα θέμα των διομολογήσεων, όταν «η Οθωμανική Αυτοκρατορία έδωσε στα ευρωπαϊκά κράτη την εξουσία να χειριστούν το εμπόριό της».

Η παράθεση ιστορικών εκθεμάτων αντιπαραβάλλεται με πολυμέσα που εξηγούν με άρτιο τρόπο τις θεματικές της έκθεσης.

Εξαιρετικά σημαντικοί στην έκθεση θεωρούνται οι πολύτιμοι αυθεντικοί πορτολάνοι χάρτες, «όμορφοι σαν έργα τέχνης» οι οποίοι θα φτάσουν στη Λεμεσό από το Mουσείο Kορρέρ της Bενετίας.

Θα παρουσιαστούν επίσης ναυτικοί χάρτες του 19ου αιώνα από τη Xαρτογραφική Συλλογή του Πολιτιστικού Iδρύματος της Tράπεζας Kύπρου, ομοιώματα καραβιών από το Nαυτικό Mουσείο της Eλλάδας και τη Συλλογή Ωνάση και μέρος του ηλεκτρονικού αρχείου χαρτών του Ιδρύματος Σύλβια Ιωάννου.

Εκτός από την Άννα Μαραγκού η οποία επιμελήθηκε την έκθεση, συνέβαλαν στο σχεδιασμό της ο αρχιτέκτονας Γιώργος Παπαδόπουλος και στην καλλιτεχνική επιμέλεια και επεξεργασία σε βίντεο οι Αρτέμης Ψαθάς και Xριστίνα Ολυμπίου.

+ Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 8 Οκτωβρίου στο Κέντρο Ευαγόρα Λανίτη και θα παραμείνει μέχρι τις 15 Νοεμβρίου 2012. Πληροφορίες τηλ. 25342123 και www.lanitisfoundation.org. Ώρες λειτουργίας καθημερινά εκτός Δευτέρας 10:00-13:00, 16:00-20:00, Σάββατο και Κυριακή 10:00-13:00, 16:00-20:00.

 

 

 

 

 

You May Also Like

«Arc Majeur», το μεγαλύτερο δημόσιο έργο τέχνης στην Ευρώπη

Τον Οκτώβριο, η Ευρώπη θα αποκτήσει το μεγαλύτερο δημόσιο έργο τέχνης της: ένα κολοσσιαίο ...

Ασυμφωνία στη Συμφωνική Ορχήστρα Νέων

Στη βουλή κατέληξε χθες Τετάρτη,  το θέμα των αλλεπάλληλων αποφάσεων του Διοικητικού Συμβουλίου του ...

Ακυρώνεται για το τριήμερο το «Μια ζωή την έχουμε»

Ακυρώνονται οι παραστάσεις της παραγωγής «Μια ζωή την έχουμε» για σήμερα Παρασκευή 21, αύριο ...

Βανδαλισμός γλυπτού σε γαλλικό παρεκκλήσι

Λίγες μόλις εβδομάδες μετά την ακούσια καταστροφή ενός αγάλματος σε ιταλικό μουσείο, ένα ακόμη ...

Η σύγχρονη κυπριακή εικαστική σκηνή στο Artnet

Μια «σύνοψη» της σύγχρονης εικαστικής σκηνής της Λευκωσίας παρουσιάζει σε ένα πολύ ενδιαφέρον κείμενό ...

Η Θέκλα Παπαδοπούλου εκθέτει στην γκαλερί Αποκάλυψη

Τη δεύτερη ατομική έκθεση της Θέκλας Παπαδοπούλου παρουσιάζει από τις 8 Απριλίου η γκαλερί ...

X