Nicosia gets back in the zone!

Στην εφαρμογή της πρότασής της για τον πολιτισμό προχωρά η Λευκωσία, έτσι όπως καθορίστηκε στο πλαίσιο της διεκδίκησης του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2017.

Παρά την πρόσφατη απόφαση της Κριτικής Επιτροπής για τον θεσμό, που δεν ευνόησε την Λευκωσία, δίνοντας τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας στην πόλη της Πάφου, η πόλη της Λευκωσίας θα υλοποιήσει το πρόγραμμά της, όπως ανακοινώθηκε επίσημα από τον Δήμο Λευκωσίας.

Η ανακοίνωση, ημερομηνίας 21 Σεπτεμβρίου 2012, έχει ως εξής:

«Η Λευκωσία είναι περήφανη για την άρτια πρόταση που κατέθεσε, για το εξαιρετικό επίπεδο, τον επαγγελματισμό που την χαρακτήριζε και το σύγχρονο ευρωπαϊκό όραμα που εξέφραζε. Ένα όραμα που συνδέει την προοπτική της Λευκωσίας με ζητήματα που απασχολούν ολόκληρη την Ευρώπη.

Είμαστε περήφανοι για τη συμμετοχική διαδικασία χωρίς αποκλεισμούς που ακολουθήσαμε και για την κινητοποίηση που πετύχαμε ενός μεγάλου φάσματος πολιτιστικών, κοινωνικών και οικονομικών παραγόντων και φορέων και ομάδων πολιτών που δρουν και εργάζονται στην πόλη, συμπεριλαμβανομένων Τουρκοκυπρίων συμπολιτών μας.

Κυρίως, για πρώτη φορά, κινητοποιήθηκαν, είναι πλέον κοντά μας και έδωσαν πνοή και περιεχόμενο στο όραμα του επαναπροσδιορισμού του μέλλοντος της πόλης μας μέσω του πολιτισμού, μια πληθώρα νέων ανθρώπων που συνέβαλαν και καθοριστικά στο σύγχρονο και πρωτοποριακό περιεχόμενο της πρότασης μας.

Μιας πρότασης που έδωσε προοπτική στον κόσμο μας και την οποία δεν θα εγκαταλείψουμε.

Ήδη προχωρούμε με σταθερά βήματα.

Το Δημοτικό Συμβούλιο έχει επιβεβαιώσει ότι το όραμα, οι στόχοι και το σχέδιο που αναπτύχθηκε στην πρωτοποριακή πρόταση μας εξακολουθεί να είναι η βάση πολιτικής και η πυξίδα του για την ανάπτυξη του πολιτισμού ως αιχμή του δόρατος για τον επαναπροσδιορισμό του μέλλοντος της πόλης μας και μιας σύγχρονης ανάπτυξης, που έχει χώρο για όλους τους πολίτες αυτής της πόλης.

Για να διασφαλίσουμε τη σταδιακή εφαρμογή σημαντικών τμημάτων του προγράμματος με προσαρμοσμένο προϋπολογισμό στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται μετά την απόφαση της 14ης Σεπτεμβρίου, το Δημοτικό Συμβούλιο παρέπεμψε με απόφαση του στην Πολιτιστική Επιτροπή του Δήμου την εξέτασή ενός σφαιρικού σχεδίου εφαρμογής της πρότασης.

Θα προχωρήσουμε όλοι μαζί στο δρόμο που ήδη χαράξαμε! Γιατί η ημικατεχομένη και μοιρασμένη πρωτεύουσα της Κύπρου και ο κόσμος της το αξίζει!

Σχεδιάζουμε νέες εκδηλώσεις που θα φέρουν μαζί όλες τις ομάδες και τους παράγοντες που συμμετείχαν στη διαδικασία ετοιμασίας της πρότασης καθώς και απλούς δημότες, για να τους βεβαιώσουμε ότι το ταξίδι δεν τέλειωσε, ότι με πείσμα και αποφασιστικότητα θα συνεχίσουμε όλοι μαζί. Η πρώτη εκδήλωση πραγματοποιείται στην οδό Τεμπών, στο Δημοτικό Κέντρο Τεχνών την Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012.

Η Λευκωσία εργάστηκε μέσα σε αντίξοες συνθήκες και είχε να αντιμετωπίσει επιθέσεις σχετικά με το δικαίωμα της ως μοιρασμένη πόλη να διεκδικεί το χρίσμα της Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Πρωτεύουσας.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα όλους τους νέους και τις οργανώσεις Cyprus Community Media Centre (CCMC), Cyprus Island-wide NGO Development Platform (CYINDEP) και Youth Power, που ήταν από την αρχή δίπλα μας, το τμήμα Civil Affairs των Ηνωμένων Εθνών και την Κίνηση για την Ισότητα, τη Στήριξη και τον Αντιρατσισμό (ΚΙΣΑ) για τη συνεργασία, την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης Λευκωσίας, το ΕΒΕ Λευκωσίας και τον επιχειρηματικό κόσμο που με πολλή προθυμία μας στήριξε και συνεχίζει να μας στηρίζει, το σύνδεσμο «Φίλοι της Λευκωσίας», τους χορηγούς μας, που «επένδυσαν» στην προσπάθεια και γενικά όλους όσους μας εμπιστεύτηκαν και μοιράστηκαν μαζί μας το όραμα για δημιουργία και αλλαγή.

Θερμές ευχαριστίες απευθύνουμε σε όλους τους Δήμους, τους Δημάρχους τους και τα μέλη των Δημοτικών Συμβουλίων που ασπάστηκαν το όραμα της μοιρασμένης πρωτεύουσας της Κύπρου για ένα καλύτερο μέλλον μέσω του πολιτισμού, της δημιουργικότητας και της συμμετοχικότητας. Με τη διάθεση τους για συνεργασία με τη Λευκωσία πρόσφεραν σημαντική υποστήριξη στην πρόταση μας.

Συγχαίρουμε τον Δήμαρχο της Πάφου και το Δήμο της πόλης για την επιλογή της Πάφου να γίνει Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2017 και ευχόμαστε κάθε επιτυχία στο έργο που έχει αναλάβει.

Για το Δήμο Λευκωσίας η πορεία συνεχίζεται χωρίς διακοπή!».

+ Λεπτομέρειες σχετικά με την εκδήλωση στην οδό Τεμπών θα ανακοινωθούν σύντομα.

 

You May Also Like

Lonesome West / Martin McDonagh / ΕΘΑΛ

Η ΕΘΑΛ ξεκινά την θεατρική περίοδο 2015/2016 με ένα ακόμη έργο του πολυβραβευμένου θεατρικού-και ...

Αρνήθηκε βραβείο σε ένδειξη αλληλεγγύης προς απολυμένους εργαζόμενους ο Κεν Λόουτς

Αρνήθηκε να παραλάβει το βραβείο που ήθελε να του απονείμει το Φεστιβάλ του Τορίνου ο Βρετανός ...

Επανακυκλοφορεί το Nevermind

Ένας από τους σημαντικότερους δίσκους στην ιστορία της rock, το Nevermind των Nirvana έγινε ...

Τα «Μήλα» του Χρήστου Νίκου, η ελληνική πρόταση στα βραβεία Όσκαρ

H ταινία «Μήλα» του Χρήστου Νίκου θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στις διαδικασίες της 93ης διοργάνωσης των Οσκαρ, ...

Η Αρτεμίζια Τζεντιλέσκι στο σημερινό Google doodle με αφορμή τη συμπλήρωση 427 ετών από τη γέννησή της

Στην εμβληματική ζωγράφο και μητέρα ιδιαίτερα χαρακτηριστικών έργων τέχνης, Αρτεμίζια Τζεντιλέσκι, είναι αφιερωμένο το ...

Κύπρια b-girl διεκδικεί μια θέση στους Ολυμπιακούς Αγώνες Νεολαίας 2018

Η πρώτη Κυπριακή ομάδα Break dance προκρίθηκε στην δεύτερη φάση των Ευρωπαϊκών Προκριματικών Αγώνων ...

X