Αλλαγή τόπου και μέρας για την «Ορέστεια» στα Κύπρια

Η παράσταση «Ιάννης Ξενάκης: Ορέστεια – Ακολουθία Αισχύλου», η οποία ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ’ στις 20 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου στις 22 Οκτωβρίου, λόγω καιρικών συνθηκών.

Ως εκ τούτου, παρακαλείται το κοινό που έχει προμηθευτεί ήδη τα εισιτήρια για την πιο πάνω παράσταση, να επικοινωνήσει για αλλαγή των εισιτηρίων με το ταμείο του Κινηματοθεάτρου Παλλάς στο τηλ. 22410181.

Επειδή οι παραστάσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ ΚΥΠΡΙΑ 2012 ξεκινούν στις 20:30 ακριβώς, παρακαλείται το κοινό να βρίσκεται έγκαιρα στις θέσεις του.

 

Το έργο

Το Κέντρο Φωνητικών Τεχνών, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδας και σε συνεργασία με καταξιωμένους κυπριακούς φορείς, παρουσιάζει ένα από τα σπουδαιότερα έργα του Ιάννη Ξενάκη στην Κύπρο, την «Ορέστεια», στο πλαίσιο του διεθνούς αφιερώματος στον σπουδαίο Έλληνα συνθέτη «Έτος Ιάννη Ξενάκη» που τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO.

«Η «Ορέστεια» του Ξενάκη είναι το πλέον ανεπτυγμένο έργο του συνθέτη: μία τεράστια νωπογραφία, φτιαγμένη από αποσπάσματα, άγρια, όπου ο αρχαίος χορός παίζει τον πρώτο ρόλο, του λαού, των θεών και των ηρώων ταυτόχρονα, με μια φωνητική ύλη συμπαγή, στατική και γεμάτη ένταση, με λαρυγγικούς τονισμούς, με ρυθμούς και μελίσματα απλά, μοναδικά στο να αποδώσουν τη σπάνια ποιητική της γλώσσας του Αισχύλου.

Οι μονόλογοι της Κασσάνδρας και της θεάς Αθηνάς, απαράμιλλης ακροβατικής δεξιοτεχνίας, απαιτούν από τον ερμηνευτή/τραγουδιστή τη διαρκώς εναλλασσόμενη χρήση όλων των δυνατοτήτων της φωνής του βαρύτονου, ενώ παράλληλα συνδιαλέγεται με τον σολίστα μουσικό των κρουστών.

Το έργο αυτό, «ένα χέρι απλωμένο προς τον Αισχύλο του οποίου η τριλογία δεν έχασε ποτέ τη δύναμή της», δοξάζει ως λειτουργία το τέλος της εποχής της βαρβαρότητας και την έλευση της συλλογικής συνείδησης: ένας ύμνος ελπίδας»  –  Maurice Fleuret

Το Κέντρο Φωνητικών Τεχνών

Το Κέντρο Φωνητικών Τεχνών ιδρύθηκε στις αρχές του ’70 στις ΗΠΑ και από το 1985 ξεκίνησε τη λειτουργία του και στην Αθήνα. Τα τελευταία 30 χρόνια δράσης του έχει οργανώσει ερευνητικά προγράμματα και master classes, ενώ έχει παρουσιάσει μουσικά και θεατρικά έργα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Με κύρια αφετηρία το αρχαίο ελληνικό δράμα και το ρόλο της φωνής, το Κέντρο Φωνητικών Τεχνών έχει παρουσιάσει τα έργα  «Ορέστεια» (Ξενάκη), «Πέρσαι» (Αισχύλου), «Υπό το ίσον φως» (Εμπειρίκου), «Προφορική Προδοσία» (M. Kagel) κ.ά. στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Σήμερα το Κέντρο Φωνητικών Τεχνών είναι μέλος της επιτροπής για το «Έτος Ιάννη Ξενάκη» και έχει παρουσιάσει την τριλογία «Ορέστεια» στην Αθήνα, το Διεθνές Φεστιβάλ Κωνσταντινούπολης και το Διεθνές Φεστιβάλ του Montpellier.

ΣΚΗΝΟΘΕΣIΑ: Σπύρος Σακκάς
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ: Γιώργος Κουντούρης
ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΑ: Νατάσσα Ζούκα
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΗΧΟΥ: Άγης Γυφτόπουλος
ΣΟΛΙΣΤ ΒΑΡΥΤΟΝΟΣ: Σπύρος Σακκάς
ΣΟΛΙΣΤ ΚΡΟΥΣΤΩΝ:Miguel Bernat

ΣΥΜΜΕΤEΧΟΥΝ: Μικτές Χορωδίες και Παιδικές Χορωδίες Κύπρου.
Το μουσικό σύνολο αποτελείται από 13 διεθνείς μουσικούς.
ΠΑΡΑΓΩΓΗ – ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Κέντρο Φωνητικών Τεχνών
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓHΣ: Διαδρομές Πολιτισμού

+ Το έργο θα παρουσιαστεί στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου στις 22 Οκτωβρίου, στις 20:30.

 

You May Also Like

Αυλαία για τις «Ιερόδουλες του Αριστοφάνη»

Πρεμιέρα στις 29 Μαΐου στο Σκαλί Αγλαντζιάς για τις «Ιερόδουλες του Αριστοφάνη», ένα σατιρικό ...

Προβάλλεται ο «Οιδίποδας» του Ιωακείμ Μυλωνά

Ο «Οιδίποδας», η πιο πρόσφατη μικρού μήκους ταινία του Ιωακείμ Μυλωνά, προβάλλεται στις 4 ...

Απεβίωσε η Ζήνα Κάνθερ

Απεβίωσε την Τρίτη 3 Ιουλίου η Ζήνα Κάνθερ, ευεργέτιδα της Κύπρου και ιδιοκτήτρια του ...

Ανασκαφές στη θέση Μακούντα – Βούλες στην Πάφο

Την είσοδο κυκλικού Χαλκολιθικού κτίσματος που διατηρεί άθικτα τα ευρήματα στο δάπεδό του έφεραν ...

Νίκη Μαραγκού Εις Μνήμην | Προσωρινή έκθεση στη Λεβέντειο Πινακοθήκη

Στις 24 Μαρτίου εγκαινιάζεται η προσωρινή έκθεση με τίτλο «Νίκη Μαραγκού 1948-2013: Εις μνήμην», ένα ...

Άργησε αλλά ήρθε η Νομική Υπηρεσία: χαιρετίζει την απόφαση επιστροφής κειμηλίων από το Μόναχο

H Κυπριακή Δημοκρατία χαιρετίζει την απόφαση του Περιφερειακού Δικαστηρίου του Μονάχου της 18ης Μαρτίου ...

X