Αλλαγή τόπου και μέρας για την «Ορέστεια» στα Κύπρια

Η παράσταση «Ιάννης Ξενάκης: Ορέστεια – Ακολουθία Αισχύλου», η οποία ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί στο Αμφιθέατρο Μακαρίου Γ’ στις 20 Οκτωβρίου, θα πραγματοποιηθεί στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου στις 22 Οκτωβρίου, λόγω καιρικών συνθηκών.

Ως εκ τούτου, παρακαλείται το κοινό που έχει προμηθευτεί ήδη τα εισιτήρια για την πιο πάνω παράσταση, να επικοινωνήσει για αλλαγή των εισιτηρίων με το ταμείο του Κινηματοθεάτρου Παλλάς στο τηλ. 22410181.

Επειδή οι παραστάσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ ΚΥΠΡΙΑ 2012 ξεκινούν στις 20:30 ακριβώς, παρακαλείται το κοινό να βρίσκεται έγκαιρα στις θέσεις του.

 

Το έργο

Το Κέντρο Φωνητικών Τεχνών, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδας και σε συνεργασία με καταξιωμένους κυπριακούς φορείς, παρουσιάζει ένα από τα σπουδαιότερα έργα του Ιάννη Ξενάκη στην Κύπρο, την «Ορέστεια», στο πλαίσιο του διεθνούς αφιερώματος στον σπουδαίο Έλληνα συνθέτη «Έτος Ιάννη Ξενάκη» που τελεί υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO.

«Η «Ορέστεια» του Ξενάκη είναι το πλέον ανεπτυγμένο έργο του συνθέτη: μία τεράστια νωπογραφία, φτιαγμένη από αποσπάσματα, άγρια, όπου ο αρχαίος χορός παίζει τον πρώτο ρόλο, του λαού, των θεών και των ηρώων ταυτόχρονα, με μια φωνητική ύλη συμπαγή, στατική και γεμάτη ένταση, με λαρυγγικούς τονισμούς, με ρυθμούς και μελίσματα απλά, μοναδικά στο να αποδώσουν τη σπάνια ποιητική της γλώσσας του Αισχύλου.

Οι μονόλογοι της Κασσάνδρας και της θεάς Αθηνάς, απαράμιλλης ακροβατικής δεξιοτεχνίας, απαιτούν από τον ερμηνευτή/τραγουδιστή τη διαρκώς εναλλασσόμενη χρήση όλων των δυνατοτήτων της φωνής του βαρύτονου, ενώ παράλληλα συνδιαλέγεται με τον σολίστα μουσικό των κρουστών.

Το έργο αυτό, «ένα χέρι απλωμένο προς τον Αισχύλο του οποίου η τριλογία δεν έχασε ποτέ τη δύναμή της», δοξάζει ως λειτουργία το τέλος της εποχής της βαρβαρότητας και την έλευση της συλλογικής συνείδησης: ένας ύμνος ελπίδας»  –  Maurice Fleuret

Το Κέντρο Φωνητικών Τεχνών

Το Κέντρο Φωνητικών Τεχνών ιδρύθηκε στις αρχές του ’70 στις ΗΠΑ και από το 1985 ξεκίνησε τη λειτουργία του και στην Αθήνα. Τα τελευταία 30 χρόνια δράσης του έχει οργανώσει ερευνητικά προγράμματα και master classes, ενώ έχει παρουσιάσει μουσικά και θεατρικά έργα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Με κύρια αφετηρία το αρχαίο ελληνικό δράμα και το ρόλο της φωνής, το Κέντρο Φωνητικών Τεχνών έχει παρουσιάσει τα έργα  «Ορέστεια» (Ξενάκη), «Πέρσαι» (Αισχύλου), «Υπό το ίσον φως» (Εμπειρίκου), «Προφορική Προδοσία» (M. Kagel) κ.ά. στην Ελλάδα και την Ευρώπη.

Σήμερα το Κέντρο Φωνητικών Τεχνών είναι μέλος της επιτροπής για το «Έτος Ιάννη Ξενάκη» και έχει παρουσιάσει την τριλογία «Ορέστεια» στην Αθήνα, το Διεθνές Φεστιβάλ Κωνσταντινούπολης και το Διεθνές Φεστιβάλ του Montpellier.

ΣΚΗΝΟΘΕΣIΑ: Σπύρος Σακκάς
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ: Γιώργος Κουντούρης
ΧΟΡΟΓΡΑΦΙΑ: Νατάσσα Ζούκα
ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΗΧΟΥ: Άγης Γυφτόπουλος
ΣΟΛΙΣΤ ΒΑΡΥΤΟΝΟΣ: Σπύρος Σακκάς
ΣΟΛΙΣΤ ΚΡΟΥΣΤΩΝ:Miguel Bernat

ΣΥΜΜΕΤEΧΟΥΝ: Μικτές Χορωδίες και Παιδικές Χορωδίες Κύπρου.
Το μουσικό σύνολο αποτελείται από 13 διεθνείς μουσικούς.
ΠΑΡΑΓΩΓΗ – ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ: Κέντρο Φωνητικών Τεχνών
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΠΑΡΑΓΩΓHΣ: Διαδρομές Πολιτισμού

+ Το έργο θα παρουσιαστεί στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου στις 22 Οκτωβρίου, στις 20:30.

 

You May Also Like

Ακούστε τα νέα τραγούδια του Leonard Cohen

Old Ideas είναι ο τίτλος της νέας δισκογραφικής δουλειάς του Leonard Cohen με την ...

Κώστας Γαβράς: «Δεν τα φάγαμε όλοι μαζί»

Ο ελληνικής καταγωγής Γάλλος σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς βρέθηκε στη συγκέντρωση «Είμαστε όλοι Έλληνες» του ...

Πλατφόρμα Χορού ’12 | Έλενα Αντωνίου

Το «Παράθυρο» παρουσιάζει τις συμμετοχές στη φετινή Πλατφόρμα Σύγχρονου Χορού, η οποία ξεκινά στις ...

ΘΟΚ: Ακροάσεις για την παραγωγή της Κεντρικής Σκηνής «Φιλουμένα Μαρτουράνο» του Εντουάρντο Ντε Φιλίππο

Για τις ανάγκες συμπλήρωσης της διανομής της παραγωγής του έργου «Φιλουμένα Μαρτουράνο» του Εντουάρντο ...

Υλοποίηση τοιχογραφίας «ELEMENTS»

Το τεράστιο ενδιαφέρον του κοινού έχει προκαλέσει η τοιχογραφία που δημιούργησε ο καλλιτέχνης (mural ...

Καλώς μας ήρθατε Περσείδες! – Tips νυκτερινής φωτογραφίας από τον Silvio Augusto Rusmigo

Φαντάζομαι πολλοί από εσάς θα το βάλετε για την εξοχή απόψε, για να απολαύσετε ...

X